Neznámý v domě (1942)

Neznámý v domě (Les inconnus dans la maison)
60 %
 
 

Les inconnus dans la maison

    Žánr: krimi / drama
    Země: Francie
    Délka: 95 min.
„První zfilmovaná verze slavného románu G. Simeona“
"Neznámý v domě" je francouzský kriminální film, stejně tak napínavý jako životný a realizovaný s tím vpravdě filmovým talentem, dovedností a jistotou, jež charakterisují filmy, které měli diváci zásluhou filmové společnosti Continental-Paris možnost u nás vidět.

Šerosvitná hra světel a stínů je tu spíše laděna do střídmější tóniny a režisér Henri Decoin necouvl v chmurné a rozměrné expozici tohoto ponurého příběhu ani před slovní malbou mluveného doprovodu deštivých nočních záběrů, vždy prolematickou z filmového hlediska a přece tu nepůsobící rušivě a zvládl přímo příkladně ve druhém dílu scény soudního přelíčení nepoznané napínavosti a gradace. Ovšem hlavní předností filmu, který se nezužuje v pouhý kriminální příběh, ale je i jaksi obrazem mravů maloměstské společnosti, zůstává herecký výkon charakterního herce velikého formátu Raimuho.

Dlouho nezapomenutelná jeho postava zchátralého venkovského advokáta, pijana, utápějícího po manželčině nevěře velký talent i intelekt v alkoholu, zasloužila by si zvláštní analýzy a studie. Je to herecky přímo mistrovská postava. V křivolakém a pokryteckém prostředí malého města, rozrušeného pojednou tajemným zločinem, se rozvíjí napínavý příběh, jehož ústřední postavou je resignovaný piják, unikající vlastnímu zklamání i přízemnosti maloměstského života nad vinnými lahvemi a probuzený ze své letargie teprve osudným zapletením vlastního dítěte do ošklivé zločinné historie. A jestliže již dříve postavy vytvořené hercem Raimu poutaly právem pozornost diváků a vyznačovaly se mnohdy až udivující mnohostí rysů, je tentokrát nutno přímo vidět a vychutnat jak v zdánlivé tuposti pijana ze zvyku a nevyšinutelné lhostejnosti pronikavě, bystře a duchaplně řeší záhadný případ, že by mu ...ať jsme doboví...třeba čínský Charlie Chan mohl závidět.

Výborně jsou vybrány také typy maloměšťáckých rodičů a honorace vůbec a zejména pak poblouzněných mládenců i sympatické mladé dvojice. Hrají tu Julietta Faberová, Gabrielle Fontan, JeanTissier, Jacques Baumer, Marcel-Moloudji a mnozí jiní.  Autor: Asmodej

režie:
Henri Decoin
 
 
hraje:
Raimu (Hector Loursat), Juliette Faber (Nicole Loursat), Gabrielle Fontan (Fine), Héléna Manson (paní Manu), Tania Fédor (paní Marhte Dossin), Marguerite Ducouret (Angéle), Jean Tissier (Ducup), Jacques Baumer (advokát Gérard Rogissart), Noël Roquevert (komisař Binet), André Reybaz (Émile Manu), Jacques Grétillat (předseda soudu), Lucien Coëdel (majitel baru), Marc Doelnitz (Edmond Dossin), Jacques Denoël (Marcel Destrivaux), Paul Barge (dozorce ve věznici), Raymond Cordy (soudní zřízenec), Marcel Mouloudji (Ephraim (Amédée) Luska), Daniel Gélin, Martine Carol, Franck Maurice, Maurice Salabert, Jean Négroni, Claire Olivier, Charles Vissière, Jacques Courtin, Simone Sylvestre, Yette Lucas (žena u soudu), Georges Gosset, Lise Donat, Yvonne Scheffer, Marcel Lestan, Pierre Ringel
 
 
námět:
Georges Simenon
 
 
scénář:
Henri-Georges Clouzot
 
 
kamera:
Jules Krüger
 
 
hudba:
Roland Manuel
 
 
střih:
Marguerite Beaugé
 
 
zvuk:
Jacques Carrère
 
 
mluví:
Pierre Fresnay
 
 
výprava:
Guy de Gastyne
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.