Jeden svět
ohodnotit

Nezlobte dědečka

Žánr:
Rok:
1934
Délka:
76 minut
Premiéra v ČR:
21.12.1934
„O nešťastně zamilovaném mládenci z Prahy a šťastně zamilovaném strýčkovi z Ameriky.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nezlobte dědečka
Eman Vovísek zapíjí nešťastnou lásku k Lidušce, která se právě provdala za jeho bratrance, továrníka Daňka, tak intenzivně, že skončí v blázinci. Setká se tam nejen s Kryštofem Kolumbem, ale také se strýcem Hanibalem, který se nervově zhroutil, poté co se s ním rozešla manželka Matylda. Udělala to jen proto, aby se mohla provdat za svou první lásku, strýce Jonathana, který má přijet z Ameriky. Telegram se zprávou, že se zdrží v Paříži, značně zkříží plány Daňkovi, který chtěl zaměstnat novomanželku péčí o strýce a sám odjet za milenkou. Navštíví tedy Emana a přesvědčí ho, aby Jonathana hrál. Začíná blázinec, v němž Eman prchá před Matyldou i strýcem Hanibalem, který chce soka v lásce zabít. A do toho všeho dorazí skutečný Jonathan.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nezlobte dědečka
"Nezlobte dědečka" - byl film s Vlastou Burianem, který hodně připomínal americké veselohry z dob němého filmu. Nescházely ani splašené honičky, při nichž zúčastnění i nezúčastnění se honí kolem dokola, padají a tlukou se napořád. Je to napohled nesmyslné, ale i největší škarohlíd v obecenstvu i nakonec amatérský filmový kritik, což obyčejně bývá tvor ještě horší, se najednou přistihne, že se srdečně směje.

Zasloužil se o to především Vlasta Burian hned od prvních scén, které jsou ostatně herecky i režíjně nejlepší. A již se děj žene tak, jak jej Burian s sebou strhuje: z blázince, kde se s ostatními druhy v neštěstí brzy shodne ve vzájemném porozumění, vniká do domácnosti zrádné, teď už provdané bývalé milenky jako očekávaný bohatý strýček z Ameriky, taktak unikne sňatku s roztouženou láskou skutečného strýce Jonáše z časů hodně minulých, a je pronásledován jejim žárlivým bývalým manželem, který prchl z blázince, aby vykonal pomstu na záletném strýčkovi Jonášovi.
Ten byl pak odhalený jako podvodník, vrací se v třetím přestrojení jako nový, tentokrát již za pravého pokládaný strýc z Ameriky, aby nakonec tu maškarádu sám musel rozmotat jako deus ex machina, když už to bylo tak zašmodrchané, rozhoněné, ukřičené, zdánlivě beznadějné. Jak řečeno, všechna tíha spočívala na Burianovi, který v té době byl již na tak humoristicky výši, že stačilo, aby se jen objevil na plátně a lidé se již začali pochichtávat a po prvních slovech se již smáli na celé kolo. A mluvil-li k tomu "burianovskou" angličtinou, pak zachraňuje i druhou, slabší část filmu.



Vedle něho udržuje jistou hereckou úroveň Theodor Pištěk, ostatní pak tvořili jen stafáž, někdy přecházející až do oživených loutek, což platilo především o všech ženských úlohách (Adina Mandlová, Hana Vítová, Betty Kysilková a docela už zbytečná Ljuba Herrmannová). Lamačova režie v tomto filmu hodně čerpala tam, kde nešlo zrovna o Buriana , z amerických vzorů až kopírákově, někde zbytečně nastavovala děj, například tou barovou taneční scénou, nudnou až běda.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Nezlobte dědečka
POZOR SPOILER!!!

Mladý muž Eman Vovísek má světabol. Každého v okolí s tím otravuje. Jeho dívka Liduška si vzala jeho bratrance, továrníka Daňka. A Eman vyvádí psí kusy, a proto končí v blázinci. Mezitím novomanželé hodnotí svatební dary a Daněk dostává dopis od své hopsandy Káti, že má za ní okamžitě přijet do Ostravy. Daněk se vymluví na cestu do Vídně a Liduška chce jet také. Daněk jí to rozmlouvá, musí uvítat strýce Jonáše z Ameriky. V blázinci se Eman setkává s rozvedeným strýcem Hanibalem. Ten se kdysi rozvedl se svou Matyldou a dodnes na ni žárlí. Právě ta přijíždí k novomanželům. A hlásá, že si bude Jonáše brát. Jonáš posílá telegram, že přijede později. Jenže co nyní? Pokud se to Liduška dozví, bude chtít jet s Daňkem. Ten zatím vyzvedne z blázince Emana. Vše mu vypoví. A Eman začne dělat Jonáše /30/. A zatímco „Jonášuje“, zjišťuje Daněk v Ostravě, že ne všechno je tak jak myslel. Evžen prchá z blázince a přichází do domu za Matyldou. Hodlá dědečka zabít, protože se domnívá, že se s ní oženit chce. Přepadne jej, aniž tuší, že je to Eman. Ten krkolomně prchá. Pak se ovšem odmaskuje a je z něj zase Eman. Ale strýčka je stále potřebí, tak Eman zahraje jiného. Do téhle motanice přijíždějí z blázince pro Evžena. V nastalém zmatku někdo v pytli pro blázny skutečně končí. Ale kdo?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Nezlobte dědečka
Nenapodobitelný král komiků Vlasta Burian v bláznivé frašce o nešťastné lásce a falešném strýci z Ameriky.

Eman Vovísek zapíjí nešťastnou lásku k Lidušce, která se právě provdala za jeho bratrance, továrníka Daňka, tak intenzivně, že skončí v blázinci. Setká se tam nejen s Kryštofem Kolumbem, ale také se svým strýcem Hanibalem, který se nervově zhroutil, když se s ním rozešla jeho žena Matylda. Udělala to jen proto, aby se mohla provdat za svou první lásku, strýce Jonathana, který má přijet z Ameriky. Telegram se zprávou, že se zdrží v Paříži, značně zkříží plány Daňkovi, který chtěl zaměstnat novomanželku péčí o strýce a sám odjet za milenkou. Navštíví tedy Emana a přesvědčí ho, aby hrál roli Jonathana. Začíná pravý blázinec, kdy Eman prchá před vdavekchtivou Matyldou i před strýcem Hanibalem, který chce soka v lásce zabít. A do toho všeho navíc dorazí skutečný Jonathan…
Komedie z roku 1934 byla další příležitostí, kdy mohl Burian využít své neuhasitelné vášně po dvojrolích či dokonce trojrolích. Režíroval ji Karel Lamač podle námětu E. A. Longena, který dokázal napsat příběh, přesně odpovídající Burianovu naturelu.

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nezlobte dědečka
Eman Vovísek (Vlasta Burian) je nešťastně zamilován. Jeho láska Liduška se právě provdala za záletného továrníka Daňka. Emánek zapíjí svůj žal tak mohutně, že skončí v blázinci. Tam se potkává se svým strýčkem Hanibalem, který se psychicky zhroutil, když ho opustila manželka Matylda, která se chce vdát za svou někdejší lásku strýce Jonathana, který se má vrátit po dlouhých letech z Ameriky. Továrníku Daňkovi zhatí plány na záletnou schůzku Jonathanův telegram, že se drží ještě na cestě. Proto přemluví Emánka, aby Jonathana předstíral. Vzniká tak zmatek nad zmatek, ve kterém hlavní hrdina, stejně jako v divadelním představení, uplatní vrchol své komiky a jeho napodobování anglického jazyka je vynikající.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Nezlobte dědečka
Situační fraška založená na dvojroli Vlasty Buriana - Volný sled bláznivých situací kolem amerického strýčka se odehrává zčásti i v blázinci. Vcelku oprávněně opomíjený titul. Ljuba Hermanová v roli barové tanečnice Kati si zaskotačila při písni "Jednou se musíme rozejít".

ZDROJ: Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10