Nežádej svůj poslední tanec (2001)

Nežádej svůj poslední tanec (Save the Last Dance)
72.2 %
 
 

Save the Last Dance

Další název: Nežiadaj svoj posledný tanec (SK)

    Žánr: hudební / taneční / romantický / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 113 min.
„Balet, hip hop a odložený sen v příběhu o lásce k tanci a přátelství, které se z ní zrodilo.“
Středoškolačka Sara Johnsonová miluje balet a všechny naděje upíná k přijetí na prestižní taneční školu Juilliard. Zkoušky, které měly být prvním krůčkem k naplnění jejího snu, však poznamená nečekaná tragédie. Matka, kterou Sara přemluvila, aby ji přijela na zkoušky podpořit, zemře při autonehodě, když za ní pospíchá. Zlomená žalem a pocitem viny, rozhodne se Sara nadobro vzdát baletu. Navíc se musí po matčině smrti přestěhovat do Chicaga k otci, s nímž si příliš nerozumí. Otec hraje na trubku v jazzové skupině a žije ve čtvrti, obývané převážně černochy. Prostředí chudé velkoměstské čtvrti jen prohloubí dívčiny pocity ztráty a frustrace. V nové škole se spřátelí s černoškou Chenille, která ji vezme pod ochranu, pomůže jí změnit šatník, a seznámí ji se svým bratrem Derekem, který sní o tom, že se dostane na lékařskou fakultu v Georgetownu. Pozvou Saru do tanečního klubu Stepps, kde pozná hip hop. A právě jeho prostřednictvím se vrátí k tanci a začne se sbližovat s Derekem, který ji učí pro ni zcela neznámý způsob tance. Cvičí kdekoli, kde je místo a čas. Díky tomu vyvolají po pár týdnech svým vystoupením v klubu nadšení. Derek navíc Saru přesvědčí, že by se měla vrátit k baletu a snu o Juilliardu. Jenže se objeví jeho bývalá přítelkyně Nikki, které se vůbec nelíbí, že jeho srdce získala přivandrovalá bílá holka. A také Derekův přítel Malakai, který se dostal do potíží s brutálním gangem a žádá o poněkud riskantní pomoc. Sara i Derek se musí rozhodnout a je jasné, že to osudově poznamená jejich životy.

Zdroj: Nova

režie:
Thomas Carter
 
 
hraje:
Julia Stiles (Sara), Sean Patrick Thomas (Derek), Kerry Washington (Chenille), Fredro Starr (Malakai), Terry Kinney (Roy), Bianca Lawson (Nikki), Vince Green (Snookie), Milauna Jackson (tanečnice HIP HOP), Elisabeth Oas (Diggy), Garland Whitt (Kenny), Artel Great (Arvel (jako Artel Jarod Walker)), Cory Stewart (Lip), Jennifer Anglin (Glynn)
 
 
námět:
Duane Adler (příběh)
 
 
scénář:
Duane Adler, Cheryl Edwards
 
 
kamera:
Robbie Greenberg
 
 
hudba:
Mark Isham
 
 
výprava-architekt:
Paul Eads
 
 
kostýmy:
Sandra Hernandez
 
 
střih:
Peter E. Berger, Jeff Canavan, Fritz Feick
 
 
titulky-česká verze:
Bohdan Tůma (titulky), Helena Dytrtová (české dialogy a režie českého znění)
 
 
výtvarník:
Diane Hughes
 
 
dabing:
Kristina Jelínková (Sara), Bohumil Švarc (Derek), Jitka Ježková (Chenille), Jan Kalous (Malakai), Marcel Vašinka (Roy), René Slováčková (Nikki), Marcela Kyselová, Filip Švarc, Michal Michálek, Ladislav K.J. Novák, Hynek Votoček, Helena Dytrtová
 
 
zpěv:
" Pink" ("You Make Me Sick")
 
 
koproducent:
Scarlett Lacey, Marie Cantin, Douglas Curtis
 
 
koordinátor kaskadérů:
John Moio, Rick Le Fevour
 
 
výprava:
Tricia Schneider
 
 
producent:
Robert W. Cort, David Madden
 
 
kaskadér:
Angela Meryl, Linda Perlin, Gene Williams
 
 
překlad:
Petr Finkous
 
 
casting:
Avy Kaufman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.