Duben
ohodnotit

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

Before the Devil Knows You're Dead

Další název:
Než sa diabol dozvie, že si mŕtvy
Žánr:
Rok:
2007
Délka:
117 minut
Premiéra v ČR:
21.2.2008
„I ty můžeš půl hodiny pobýt v nebi“
Popis / Obsah / Info k filmu Než ďábel zjistí, že seš mrtvej
Bratři Andy a Hank mají hluboko do kapsy a přes noc vymyslí skvělý plán – vyloupit zlatnictví, které patří jejich rodině. Jenomže, ne všechny nepřipravené plány úplně vycházejí a oba muži se dostávají do nepříjemné situace zavánějící kriminálem. Postavy bratrů v tomto thrilleru hrají Ethan Hawke a držitel Oscara Philip Seymour Hoffman. V roli otce obou zmiňovaných sourozenců se představí Albert Finney, který se proslavil také rolí Hercula Poirota v Lumetově známém díle Vražda v Orient Expresu.


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Než ďábel zjistí, že seš mrtvej
Třiaosmdesátiletý veterán Sidney Lumet i ve svém snímku Než ďábel zjistí, že seš mrtvej dokazuje, že stále ještě umí natáčet napínavé a inteligentně udělané filmy. Thriller podle scénáře debutujícího dramatika Kellyho Mastersona má vlastně rozměry antické či shakespearovské tragédie: dva bratři se kvůli finanční tísni rozhodnou vyloupit klenotnictví svých rodičů. Jenže outsider Hank, který má loupež realizovat, si na ni najme zločince, kterého zastřelí přepadená matka obou mužů. Sama je však přitom smrtelně zraněna. Její manžel Charles začne na vlastní pěst pátrat po komplicovi zabitého gaunera. Když zjistí, kdo za zločinem stál, pomstí se Andymu, který byl mozkem celé akce. – Scénář je rozdělený do kapitol, jež sledují rozvíjející se i vracející se děj z pohledu různých postav a v průběhu několika dnů před osudnou událostí, v den loupeže i po ní. Namísto akčních motivů se tvůrci věnují charakterizaci postav. Hank je slaboch, který si zpackal vlastní život, Andy má naopak slušné postavení, jenže droguje, Andyho náruživá žena Gina má poměr se švagrem Hankem a Charles, hluboce zasažený ztrátou milované ženy, jde s buldočí urputností za pravdou. Vyprávění se odehrává na předměstí New Yorku. Název je převzat z irského přípitku: Ať jsi v nebi o půl hodiny dřív, než ďábel zjistí, že seš mrtvej.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2008/4


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Než ďábel zjistí, že seš mrtvej
Bratři Andy (Philip Seymour Hoffman) a Hank (Ethan Hawke) mají problém - tíživý nedostatek financí. Jeden si užíval, ale za cenu daňových úniků, na které mu právě přišel auditor. Druhý nemá práci a tím pádem ani peníze na výživné pro své dítě a svojí bývalou ženu. Aby se z toho dostali ven, napadl Andyho tak trochu zvrácený nápad, jehož realizací je pověřen Hank. Rozhodnou se vyloupit klenotnictví svých rodičů. Věci se ovšem vymknou kontrole a místo lupu se oba dostanou do ještě šílenějších situací, než si kdy dokázali představit. Při loupeži totiž byla zavražděna jejich matka a otec se sám pouští do pátrání po vrazích.
Sex, násilí, rodina. S tímto podtitulem film vyrazil do amerických kin a po světových festivalech. Atmosféra filmu je velmi temná. Andy a Hank se sice chovají jako malé vystrašené děti, ale jejich počínání má příliš radikální důsledky. Kolotoč zabíjení, který rozběhnou díky své neschopnosti normálně fungovat, je pak žene až na samou hranu společensky únosného chování a trest na sebe nenechá dlouho čekat. Jasný, účinný a chytře vymyšlený plán jak rychle přijít k penězům se tak pro oba stává noční můrou.
Jméno letos čtyřiaosmdesátiletého režiséra Sidney Lumeta u nás příliš známé není. Jeho filmy však ano. Je totiž podepsaný pod více než čtyřmi desítkami filmů mezi kterými najdeme Dvanáct rozhněvaných mužů (1957), Pahorek (1965), Serpico (1973), Vražda v Orient expresu (1974), Rozsudek (1982), Rodinný podnik (1989), Gloria (1999) nebo Dokažte mi vinu (2006). Již přes padesát let se tedy tento hollywoodský klasik věnuje detektivnímu žánru a thrillerům. Jeho filmy přitom přicházejí s netradičními postavami a napínavým, těžko předvídatelným dějem.
V jeho filmech se od poloviny padesátých let až do současnosti vystřídaly snad všechny známé hollywoodské hvězdy. V tomto filmu se můžeme těšit na chladnokrevný výkon Philipa Seymoura Hoffmana (Capote, 25. hodina, Mission Imposible III), naivní tvář Ethana Hawka (Gattaca, Velké naděje, Před soumrakem) a rozhodný postoj Alberta Finneyho (Bourneovo ultimátum, Velká ryba, Traffic - nadvláda gangů). Film je jedním z nejvýraznějších amerických filmů uplynulého roku a aspiruje na mnohá ocenění. Velmi dobře se mu také daří v evropských kinech. Automatismus hollywoodských thrillerů totiž používá vskutku rafinovaným způsobem a nabízí klasické a o to intenzivnější napětí.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190553
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376580
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10