Nevinný (1997) [TV hra]

Nevinný
54.3 %
 
 
    Žánr: komedie / krimi
    Země: Česká republika
    Délka: 78 min.
„Jak se z bohatého, na dobré mravy dbajícího, ale despotického muže, stane podezřelý vrah? Marián Labuda v hlavní roli komedie s kriminální zápletkou.“
Ve většině svých slavných her se rakouský dramatik Fritz Hochwälder (1911 Vídeň - 1986 Curych) zabývá závažnými mravními společenskými otázkami. V televizní hře Nevinný, která je adaptací divadelní komedie a dramatická zápletka v ní přechází v zápletku téměř kriminální, si však vzal na mušku individuální problém ošidnosti a krátkosti lidské paměti. Nejen hlavní hrdina Kristián Erdmann, ale i jeho nejbližší se musí vyrovnávat jak se svou zasutou minulostí, tak s reakcí na zcela nečekanou situaci. Kristián Erdmann je zámožný a ve městě velmi vážený a vlivný muž. Vlastní pěkný dům a nádhernou zahradu, jejíž největší chloubou je záhon růží, o který se stará sám pán domu. Není proto divu, že se despotický Erdmann velmi brání ohlášenému kopání nové městské kanalizace právě přes záhon jeho proslulých růží. Přesto však Erdmann jednoho rána zjistí, že záhon růží je rozkopán za účelem výměny městské kanalizace. Právě zde, pod jeho růžovým záhonem je nalezena kostra muže s proraženou lebkou. Pověst o skandálním nálezu se rozkřikne po celém městečku a budí nejdivočejší představy o původci hrůzného činu, kterým nemůže být přece nikdo jiný, než cholerický Erdmann. Sousedé, služka, přítel, nakonec i vlastní žena i dcera ho podezřívají a opouštějí. Jedině odborná expertíza dceřina snoubence, proslulého, ale Erdmannem neuznávaného speleologa, může vysvobodit Erdmanna ze spárů ostudného podezření.

režie:
Rudolf Tesáček
 
 
hraje:
Marián Labuda (Kristián Erdmann), Zdena Herfortová (Charlotta Erdmannová), Zuzana Slavíková (Kristina Erdmannová), Pavel Zatloukal (přítel Julius), Jiří Pecha (zahradník Krott), Monika Kobrová (služebná Mici), Vítězslav Jandák (soused Petternigg), Miroslav Donutil (soudce Stark), Luboš P. Veselý (doktor Breitnadler), Jaroslav Rektořík (role neuvedena), František Karlíček (role neuvedena)
 
 
námět:
Fritz Hochwälder (autor divadelní hry)
 
 
scénář:
Dana Špirková (televizní úprava)
 
 
kamera:
Ladislav Prajsner
 
 
hudba:
Pavel Blatný
 
 
výprava-architekt:
Oldřich Hubáček
 
 
kostýmy:
Zdena Mannová (výtvarník kostýmů), Ivana Hanušová
 
 
střih:
Lubomír Wachtl, Jaroslav Rásocha
 
 
zvuk:
Lubor Hochmann
 
 
II. kamera:
Radomír Řezáč, Milan Duda, Michal Peloušek
 
 
masky:
Irena Olivová, Stanislava Novotná
 
 
dramaturgie:
Josef Souchop
 
 
pomocná režie:
Marie Barušová
 
 
spolupráce:
Petr Kaláb, Milan Klíma, Jiří Slanina, Petr Wimmer
 
 
výprava:
Roman Židla
 
 
osvětlovač:
Ladislav Socha
 
 
překlad:
Josef Balvín
 
 
asistent produkce:
Pavel Jurášek
 
 
vedoucí výroby:
Darina Levová
 
 
skript:
Alena Pelikánová
 
 
vedoucí přenosového vozu:
Jozef Adamkovič (přenosový vůz BO 8, BO 9), Jaroslav Kovář (přenosový vůz BO 8, BO 9)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.