Duben
ohodnotit

Nepřítel státu

Enemy of the State

Další název:
Verejný nepriateľ (SK); Nepriateľ štátu (SK); Der Staatsfeind Nr. 1
Žánr:
Rok:
1998
Délka:
127 minut
Premiéra v ČR:
21.1.1999
„Kdoví, na jaké straně vlastně tenhle právník stojí?“

Komentáře k filmu Nepřítel státu

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 32
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.7.2009
Jo Tony Scott ten umí    
v tomto filmu který   nemá žádnou chybu je to   jedinečně natočeno je zde   přesně popsaná taktika jak   zničit člověka
jinak skvělé obsazení
red.mann
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.6.2017
Tony Scott natočil několik   opravdu dobrých filmů a   tenhle patří mezi absolutní   špičku. I když je již   staršího data má to spád,   švih, napětí a správnou   akci. Opravdu povedené   dílko.
Cash89
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.1.2008
Velice povedený akční film   podtržený skvělými   hereckými výkony v hlavních   rolích.Film je   napínavý,děj je plný   zvratů a divák se ani na   okamžik o Nepřítele státu   nenudí.
kali.4
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.4.2007
Tady ještě Scott tak   neulétnul jako v budoucnu s   Dominem, ale tvůrce reklam v   sobě nezapře. Tohle je   skutečně extra popcornový   cool nářez s výtečným   střihem, dynamickou kamerou a   hektickým tempem, které se   na okamžik zastaví, jen aby   kamera v poklidu oblétla   hlavního hrdinu za   atmosférického doprovodu   výtečné instrumentální   hudby, abyste mohli nasát tu   pravou náladu okamžiku. K   tomu připočtěte technické   vymoženosti (i když velmi   přehnané), zajímavé   barevné filtry a   nadstandartní herecké   výkony Smithe a Hackmana, a   dostanete expresionistické   dílo jako hrom :-).
Saara77
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.11.2005
Skvěle ukázka všech   možností sledování.   Brilantní scénář i   herecké výkony. Co si víc   přát. Díky.
majkronyk
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.5.2017
Zase jsem si ten film po   několika letech pustil a   musím říct, že mě to   pořád baví. Tony Scott   uměl točit fakt dobrý   filmy. Asi ne tak okázalý   jako jeho bratr Ridley, ale za   to dost slušně akční a   vizuálně taky zajímavý.   Hlavně po kamerové stránce.   Jen si říkám, že s Willem   Smithem už žádnej další   nenatočeil a jestli i v   tomhle neměl hrát původně   Denzel. Ale to už je jednho,   i když uměl bych si ho tam   představit líp.   Každopádně paráda paráda   paráda. Dobrej příběh,   luxusní akce, skvělej   soundtrack.
viana
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.2.2011
Nepřítel státu
nojo,jenže film jsme poprvé   viděli v roce99,kdy teprve   začínal boom   mobilů,internetu atp.a   tudíž se nechtělo   věřit,že je to všechno   FAKT MOŽNÉ!a v dnešní   době si toto vše může   človíček zjistit   sám...DĚS BĚS,jsme fakticky   všude   dohledatelní???bohužel ANO
panadero
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.2.2009
Vynikající thriller, nabitý   atmosférou. Will Smith jako   právník, který do rukou   nedopatřením dostal   materiál kompromitující   vysoce postavené vládní   agenty... Proč mu dát   možnost použít jej proti   nim, raději mu udělají ze   života peklo. Jediný, kdo mu   může podat pomocnou ruku je   bývalý agent "na   odpočinku" Gene Hackman.   Film poutavým způsobem   podává svědectví, jak   daleko může vláda zajít,   pokud jste pro ně   "nepohodlní".   Odposlechy, monitorování   satelity, štěnice, kamery,   vraždy z vypočítavosti - to   vše je ve filmu namířeno na   našeho hrdinu, a on chce   přitom jen jedinou věc -   žít jako normální   člověk. Tenhle film nutí k   zamyšlení, kam dospěje   náš svět za pár let...   Nebo už jsme pod hledáčky   kamer a satelitů nyní...?
Tarik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.11.2004
Perfektní film o tom, jak se   život může zvrtnout, když   se k vám náhodou dostane   nahrávka s vraždou   amerického kongresmana a   vrahové ji chtějí   zpět...
Film je velmi   akční a skvěle představuje   nejnovější sledovací   technologie...
Film je   po celou dobu napínavý a   divák se ani trochu   nenudí...
Vřele   doporučuji
Dudelino
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.4.2007
Výborný thriller, který   nezaostává za podobně   laděným skvělým   Uprchlíkem, jen je   namícháno více akce a   techniky. Jeden z   nejlepších, ne-li   nejlepší, film Tonyho   Scotta. Závěrečná   přestřelka ve stylu   Pravdivé romance i s Tomem   Sizemorem jako jedním z   aktérů
b.i.g.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.10.2012
Tenhle film hm.....uf...fakt   třída Will předvedl super   výkon,ale ani Gene nezklamal   vlastně ten film prostě   dokonalej....
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.11.2011
Hodně slušný thriller,   který má skvělé tempo a   spád. Nevím do jaké míry,   je to co vidíme ve filmu   reálné, ale pokud ano tak je   to znepokojivé! A nesmím   opomenout skvělé herecké   obsazení.
PORTER
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.1.2013
Dobře natočený akční   thriller se skvělým   obsazením   Smith,Hackman.Svižný a   napínavý film z politického   prostředí.
Langley
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.5.2008
Výborný hi-tech thriller se   skvělou kamerou, poutavým a   napínavým dějem, který   nenechá vydechnout až do   konce.
Chrustyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Perfektní techno-thriller s   dokonale padnoucí hudbou,   skvělou dvojkou Smith-Hackman   a zajímavými kamerovými   vychytávkami. Rozhodně se   nejedná o akční jízdu   (akčních scén je zde pár   ale zase stojí za to) ale to   vůbec nevadí jelikož má   film takové grády, že   nenechá diváka ani na   chvilku vydechnout.
hejtman
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.11.2006
Napínavý a dechberoucí   akční film a dokonalá   ukázka všech možností   sledování a špionáže i   dokonalé souhry všech   složek, až mi z toho běhal   chvílemi mráz po zádech co   vše je možné a to nám   nemohli ukázat zdaleka   vše.Nadstandartní thriller s   dobrými hereckými výkony a   patřičnou dávkou   napětí,Will Smith byl   dobrý,ale Gene Hackman byl o   třídu lepší.
kockak1
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.11.2011
Výborný špionážný   thriller, i když malinko   překombinovaný, jeden z   nejlepších. Tajné služby   určitě podobně fungují,   jen si nejsem jistá, jestli   by jeden člen rady vlády   mohl zmobilizovat takovou masu   agentů, včetně techniky,   jen tak pro vlastní potřebu.   Will Smith si s Genem   Hackmanem viditelně sedli a   má to říz. Nevnímala jsem,   že se dívám na film,   prožila jsem ho. Tenkrát   ještě Tony Scott točil   dobrý filmy.
Otek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.12.2009
Pokaždé mě děj filmu   vtáhne a sleduji jej s   napětím až do konce.   Skvělý film Tonyho Scotta.   Will Smith v hlavní roli taky   ukázal skvělou hereckou   práci.
Nalimex
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.9.2007
Myslím že oto môže   otvoriť oči mnohým naivným   ľuďom, ak uveria že aspoň   trocha to je reálne. A to si   píšte že je to raálne.   Celý svet speje ku jednemu   veľkemu policajnému štátu   viď americký zákon   patriotstva, ostlačky prstov,   skenovanie očí... bohužiaľ   vďaka terorizmu sa tomu   časom nevyhneme,ale nebude to   také väzenie ???
Skvelá Will
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.7.2012
Člověk by kolikrát ani   nevěřil, co dokáže   technika.V tomto kousku je to   dokonale ukázané, co   všechno si tajné služby   můžou dovolit.Kde je ovšem   realita - to vědí jenom   oni.
Každopádně -   koukal jsem jako blázen   :-).Zaujalo mě hlavně to,   že se mohli napojit na   každou kameru v městě a   podle toho pátrat dál -   zajímavé.
prvosenka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.8.2012
NEPŘÍTEL STÁTU

Velmi kvalitní thriller s   dobře vymyšlenou zápletkou   na politickém pozadí.   Vytrvalé tempo filmu vám   nedá chvíli vydechnout. Tony   Scott a Jerry Bruckheimer nám   namíchali koktejl s   patřičným poměrem akce i   napětí. Zápletka byla   hodně atraktivní, děj se   odvíjel v solidním tempu,   vše bylo dobře a rychle   naservírováno beze stop   nudy. Film byl plný techniky   na špičkové úrovni, která   se ovšem lehce může stát   nebezpečnou zbraní, jak jsme   mohli vidět v konečné   pointě filmu. Z možného   dopadu a dosahu technologií   mi nebylo zrovna dobře po   těle. Jak jednoduché!

Film nám nabízí   vše, co je v tomto žánru   potřeba ke špičkové   zábavě. Film je   přitažlivý i výborným   hereckým obsazením.   Charismatický Will Smith   hrál opravdu skvěle a Gene   Hackman za ním nezůstal ani   krůček pozadu.

Přestože jde o jeden z   nejlepších akčních   thrillerů, který nabízí   prostě všecko co má   nadupaný akční film mít,   přece jen mně nijak extra   neuchvátil. Ani sama nevím   proč. Nezdá se mi, že by   až tak mimořádně   vybočoval z řady podobných   filmů, jak se může podle   dosaženého hodnocení zdát.   Filmy Tonyho Scotta ovšem   mají jisté kouzlo, čímž   jsou pro diváky   přitažlivé. Je to velmi   kvalitní thriller, ale nic   víc, nic míň.
thejduk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.10.2013
Washingtonský právník Dean   se během okamžiku stane   nepřítelem státu číslo   jedna. NSA - tajná služba -   se postarala o to, že má v   patách skupinu zabijáků.   Domnívají se, že má k   dispozici kazetu o vraždě   významného kongresmana,   kterou spáchala. Tajná   služba udělá Deanovi ze   života peklo a Dean má   spoustu problémů. Jen s   pomocí bývalého agenta NSA   se mu podaří tajné službě   vzdorovat a dokonce jí i   porazit
dobes.pavel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.12.2011
Nepřítel státu
Povedený napínavý akční   thriller, který šlape v   docela slušném tempu.   Výborná zápletka   rozjíždí zběsilý děj,   který poukazuje na dost   zárážející fakt,   konkrétně na to, jak se   nevinný člověk může v   zájmu zkorumpovaných   politiků a zkaženého světa   dostat do velkých problémů,   jež hraničí se smrtí.   Občas mi film přišel   přehnaný a ani odbytý   konec, kdy se všichni   navzájem postříleli, mě   moc nenadchnul.
mildaaxe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.9.2011
Fajn ukázka toho, jak   nebezpečný můžou být   všechny ty moderní   elektronický udělátka,   pokud zrovna zdrháte před   zákonem. Před lety ste se   prostě zašili do divočiny a   měli ste klid, dneska vás   vypátraji přes satelit a v   městský džungli nemáte moc   šancí. Rozhodně míň než   Will Smith v roli právníka,   kterýmu se do ruky dostala   jedna nebezpečná věcička,   o níž ani neví…Tony Scott   mě skvěle pobavil už svýma   staršíma věcma jako je   Pravdivá romance nebo   Poslední skaut. A přestože   to nejsou zrovna vážně   myšlený snímky, nebojím se   říci, že to jsou akční   komedie, tak mají něco   společného i s Nepřítelem   státu – totiž kromě   nabušenýho obsazení a   povedeného scénáře se i v   tomhle snímku objevují   některé výborné dialogy,   které celé to Deanovo   snažení dokážou opravdu   skvěle odlehčit, aniž by to   působilo nějak   nepatřičně, naopak to   pomáhá větší   důvěryhodnosti. K mému   překvapení a ve výsledku   vlastně i potěšení se   neobjevuje v celém snímku   téměř žádná střelba   (až na to fajn finále), což   nahrazuje bezpočet   „utíkacích“ akcí. Jak   už jsem zmiňoval, scénář   není vůbec špatný a i   když nese děj v na první   pohled zaběhnutých kolejích   jedinec x společnost,   dokáže čas od času   příjemně překvapit a   hlavně, za celé dvě hodiny   mě nenapadlo nic jako „kdy   už to skončí?“, „to si   dělaji pr…“(tvůrci) nebo   „to je fakt debilní“,   což je rozhodně úspěch.   Dlouho se mi zdálo, že   některé scény po začátku   jsou naprosto zbytečné a s   dějem nijak nesouvisí,   navíc jsem se ani nějak   nestíhal zorientovat kdo je   kdo, ale konec mi dokázal,   že do filmu jednoznačně   patří. Potěšilo mě také   obsazení, kde se vedle   trojice tahounů   Hackman-Smith-Voight blýskne   třeba Jack Black a hlavně   Gabriel Byrne (i když jeho   prostor je, bohužel, značně   omezený). V mých očích je   tenhle politikou a technikou   nasáklý thriller někde mezi   8 a 9tkou.
decepticon
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.5.2012
Vyborny akcny triler so   skvelou hudbou a hereckym   obsadenim. V podstate mu nemam   co vytknut, akurat nizsie   uvedene detaily, ktore ale   bezneho cloveka nezaujimaju -   takze davam 8/10

---
Dalej uvazdam   par technickych zvastov, ktore   pre normalnych ludi nemaju   vyznam :)
Vadili mi   pouzite technicke   "vychytavky" typu:  
-nacitanie PCMCIA   "diskety" [uplny   nezmysel]
-hlaska: měl   doma digitální kompresní   vybavení [to je co za   paskvil?!]
-bezpecnostna   "3D" kamera v   obchode, ktora dokaze z   rozlisenia 640x480 urobit 3D   objekt vo vysokom rozliseni,   proste parada :)

/31.5.12/ cz - Barrandov   Studio dabing pro HCE 1999
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.7.2011
Tony Scott dokázal, že umí   tnout do živého a spojit   kritický apel s atraktivní   napínavou podívanou.   Smithův hrdina se nechtěně   zaplete do nekalých čachrů   "ve vyšším   zájmu" přičemž   hlavní roli v tom střetu   hraje všudypřítomná   odposlouchávací a jiná   šmírovací technika, která   se zdá být neporazitelným   soupeřem. Tým ve službách   zkorumpovaného politika   působí zlověstně svým   profesionálním zaujetím a   morální lhostejností, skoro   jako by se jen bavili nějakou   hrou, při které jde shodou   okolností taky o něčí   život. Zoufalé honičky s   touhle perfektně vybavenou   smečkou mají obdivuhodný   drive. Přes vyloženě   akční směřování odkazuje   film nepokrytě i na jednoho   svého staršího a   statičtějšího   bratříčka, na Rozhovor   F.F.Coppoly a to nejen   tématem ale přímo jednou z   postav. Brill v podání Gena   Hackmana by klidně mohl být   zestárnuvším Harrym Caulem   z Rozhovoru, pokud jím   skutečně není. O Tonym   Scottovi jsem neměl valné   mínění, ale i když ani   Nepřítel státu mě nedostal   do kolen, hodně v mých   očích režisérův obrázek   vylepšuje.
GeorgeB
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.2.2016
Orwell
Orwell by měl radost.   Nedělám si žádné iluze o   tom, že tajné služby mají   možnost se napojit nejen na   kamery v obchodech, ale i   přiblížit satelitem na   takové detaily jako je třeba   wattáž na žárovce,   triplicitní sledovací   zařízení do oblečení,   sledování platebních karet   atd atd. atd. Nic z   použitých technologií není   nereálné používat, tak   proč to nevěřit tajným   službám ? Před uvedením   snímku byla prezentována   informace, že ve filmu jsou   použity 15 let staré   informační a sledovací   technologie. Jímá mě hrůza   z toho jaké informace mají   zcela cizí lidé o nás v   době dnešní. Ostatně   projeďte se po silnici a   spočítejte si obyčejné   dopravní kamery. Údajně jde   z každého z nás, kdož se   pohybujeme po městě,   obchodních domech, bankách,   v metru apod. sestříhat   denně hodinový film ve   kterém budete hrát hlavní a   jedinou roli jen a jen Vy.   Orwelle Orwelle.
Ale na   film mrkněte, akční   oddechovka.
Naki
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Pokud chcete hledat otázky a   odpovědi a jste rádi po   celý film v napětí, tak   Nepřítel státu vám to   nabídne a pobízí vás k   dalším dramatickým   scénám, které nenecháte   bez povšimnutí. Fanoušci   Willa Smitha budete jásat,   protože prostor zde měl   ohromný a působil i svým   svérázným dojmem a takhle   ho máme rádi. Seznámíme se   tu i s technologii, která   byla ve svých začátcích   velice originální a   populární.
Jarda1420
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.6.2012
Nic moc. Spíše   zklamání.
Film mi   přijde až moc   překombinovaný a některé   efekty absolutně nereálné.   Digitální technologie nebyly   v roce 1998 na takové   úrovni, jak popisuje film.   Ale co už ...
artcrime
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.2.2005
tady pro me plati to o salku a   kafi
radegaster
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 18.8.2015
Černoch štvancem..ach ta Amerika
Trochu nechápu tak vysoké   hodnocení. Je to úplně   obyčejný americký akční   thriller. Málem jsem ho   nedokoukal, protože   sledování družicí někoho,   kdo se pohybuje v ulicích   města a 3D model nákupní   tašky vytvořený ze záznamu   bezpečnostní kamery, mě   opravdu iritovaly. Všichni se   posmívají Kobře 11, ale tam   tyhle věci většinou   využívají s mírou, ale   tady neřešili nic a   tvářili se, jako by to bylo   opravdu možné. Ve filmech se   na reálnost často nehraje,   ale tady to bylo opravdu   přehnané.
Out-Of-Way
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 18.1.2010
Jsem velice rád, že se tento   film tak moc líbí, ale já   nemůžu hodnotit jinak,   protože pro mne to bylo dost   velké zklamání - tak jako u   mnoha jiných filmů mi tu   vadí, že je pouze na efekt.   Pokud vypnete logické   myšlení, potom by se dalo   hodnotit za 10.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih30778minih30778Ve spárech Yakuzy (2000) 
Brother n
minih38751minih38751Kameňák 3 (2004) 
Kameňák 3 n
minih28384minih28384Žralok útočí (1999) 
Shark Attack n
minih42982minih42982Prázdniny (2006) 
The Holiday n
minih40166minih401663:15 zemřeš (2005) 
The Amityville Horror n
minih28217minih28217Oněgin (1999) 
Onegin n
minih41708minih41708Pidihajzlík (2006) 
Little Man n
minih37111minih37111Zná ji jako svý boty (2005) 
In her Shoes n
minih32669minih32669Duch ohně (2001) 
Long Time Dead n
minih28798minih28798Fotr je lotr (2000) 
Meet the Parents n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Jak chutná smrt (1995)

22:35 - 00:10

62 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

ČT2 - Harry Palmer: Případ Ipcress

22:50 - 23:40

47 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Survivor Česko & Slovensko (20...

21:55 - 23:50

102 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Prima - Show Jana Krause (2010) [TV po...

22:40 - 23:45

57 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10