Duben
ohodnotit

Neporažení

Žánr:
Rok:
1956
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
16.11.1956
„Malá pohraniční posádka se 14.-15. 3. 1938 odmítne podřídit kapitulaci.“

Obsah filmu Neporažení

 
Jedna vlaštovka jaroo nedělá. Ani dvě. Přece však...O dvou vlaštovkách můžeme mluvit proto, že uvedení "Neporažených" následovala do týdne premiéra "Hry o život". Proto vítej, vlaštovko, tšebas se byl tvůj přílet tolik opozdil: Vítej! Po všech těch "Mužích v povětří", "Kristinách" které nás zlobily, po všech "Ženách z vrchů", které tam pro mne za mne mohly klidně zůstat a vůbec po všech nevěrách našeho filmového umění, na něž jame málem volali pohádkový obušek z pytle ven, kdyby se nebyl ukázal tak bezzubým. Vítejte, vlaštovky opravdového kumštu, a přivolejte další družky, aby se filmová vesna opět ujala vlády věcí svých. Bylo to už věru...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Jiří SequensJiří Sequens  
hraje:
Ladislav ChudíkLadislav Chudík.....škpt. Richter [31]   
Gustav HeverleGustav Heverle.....des. Říha [36]   
Jaroslav MarešJaroslav Mareš.....voj. Pepík [35]   
Jiří SovákJiří Sovák.....voj. Jarda [35]   
Martin RůžekMartin Růžek.....npor. Žáček [37]   
František VnoučekFrantišek Vnouček.....rotmistr [52]   
Jaromír SpalJaromír Spal.....čet. Hrabák [39]   
Martin ŤapákMartin Ťapák.....voj. Janko [29]   
Svatopluk BenešSvatopluk Beneš.....poručík Brandejs [38]   
Vladimír KrškaVladimír Krška.....voj. Tonek [31]   
Jana DítětováJana Dítětová.....Lída [29]   
Naděžda GajerováNaděžda Gajerová.....Anči [28]   
Rudolf DeylRudolf Deyl.....Jura [43]   
Vladimír SalačVladimír Salač.....voj. Franta [31]   
Josef VinklářJosef Vinklář.....voj. Mirek [25]   
Miloš NedbalMiloš Nedbal.....něm. Major [49]   
scénář:
Milan JarišMilan Jariš  
Vladimír BorVladimír Bor  
Jiří SequensJiří Sequens.....technický [34]   
námět:
Milan JarišMilan Jariš.....divadelní hra Přísaha [42]   
hudba:
Miloš VacekMiloš Vacek  
kamera:
Rudolf MiličRudolf Milič  
střih:
Jan ChaloupekJan Chaloupek  
trailer
Distributor v ČR:
Rozdělovna filmů československého státního filmu
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Neporažení >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Pitryx
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.9.2019
Velmi dobře natočeno. Má to i dost silných   scén. Ano, spousta patosu, spousta   přehrávání, ale tak by to mělo u těchto   "vlasteneckých" filmů být. Jaksi to k   nim patří.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.9.2017
Nedávno jeden z našich kolegů napsal, že mu   nevadí, když američani točí filmy, kdy   rozumný divák musí poznat, i když je film   rutinně natočen, že jde o film 4. cenové   skupiny, nereálné scény, protože je na straně   američanů. Válečné filmy, natočené v 50.   letech u nás, se alespoň drží reality a těch   soudruhů, tam zase tolik nikdy nebylo vysloveno.   Je potřeba vzpomenout, že je po válce,   angličani i francouzi se nás vzdali, vyklidili   pole, aby přišel červený sibiřský medvěd a   dopadlo to, jak to dopadlo. Herci, téměř na   začátku svých kariér, nikdo diváky nehonil do   kin, dnes režiséři můžou jenom snít, za   kolik ta legrace stála a kolik se vydělalo,   když divák šel za 5 korun. Ještě později   byly natočeny filmy z období II. války,   přišly slabé filmy z Vávrou a od té doby   žalostně nic, pominu Tobruk. Neporažení,   Uloupená hranice, Němá barikáda, Vyšší   princip, Bílá tma, vždyť mezi tím uteklo   téměř 60 let a na ty filmy se stále dá   dívat, pokud se více nebudu věnovat   vymíváním mozků...
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.9.2017
“Dějiště našeho příběhu nelze vyznačit   na mapě. Bylo všude, kde se odehrávaly slavné   činy lidových hrdinů v těžkých dobách   nacistické okupace. Všem těmto bojovníkům je   připsán náš film…” Tak zní titulek na   konci filmu inspirovaném skutečnou události u   Czajankových kasáren 14. března 1939. Tato   událost nechť zůstane skutečným hrdinským   činem v československých dějinách. Děj   tohoto snímku probíhá samozřejmě jinak a na   svou dobu vzniku se to bohužel nemohlo obejít   bez politické agitace. I obrovský příval   vlastenectví nejen mezi vojáky, ale i mezi   civilisty je moralisticky vzýváno po všech   směrech. Asi nejcitovější scéna je promluva   smutné babičky k vojákovi, jehož oddíl se   stahuje z pohraniční pevnosti. “Proč....?”   Snímek se jeví jako velmi dobře natočený.   Válečné scény jsou odvedené dobře a   dramatičnost zrovna tak. Jen ta romance na   začátku se zdá být krapet přepálená. Buď   jak buď, film je připomínkou tragické noci   československých dějin roku 1939 a to filmovou   zábavnou formou. A vůbec není náhodou, že na   režijní stoličce seděl Jiří Sequens st. Ten   to uměl vždy dobře podat.
hvezdyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.2.2014
Tento film je hodně pocitový a řadí se mezi   vlastenecké. V letech 1938 - 1939 dostal náš   národ těžkou ránu do psychiky a morálky.   Odhodlání bránit se bylo sraženo zradou tzv.   západních mocností. Příběh sice může   vypadat až přehraně a nedůvěryhodně, ale tak   jako jsou pocity ve filmu znázorněny, tak to   lidé ve skutečnosti cítili.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.9.2011
Zdařilý film podle pravdivých událostí
Tehdy když 23.10. 1938 proběhla mobilizace, tak   všichni chlapi plni odhodlání nastoupili do   svých pozic na hranicích s odhodláním bránit   naši vlast proti fašistickému Německu. Když   pak Mnichovskou zradou po které nás spojenci   Francie a Anglie nechali na pospas Německu,   museli svoje pozice opustit - šli v kolonách   domů a cestou brečeli jak malý kluci, český   národ čekalo 6 dlouhých let plných utrpení a   boje o holou existenci.

Nazpět k filmu - je   volně inspirový událostmi na severní Moravě v   Místku, kde se s jednotkami nacistického   Wehrmachtu střetli příslušníci 3. praporu   pěšího pluku 8 "Slezského". Je to   film který ukazuje pravdivé odhodlání všech   československých prostých vojáků, kteří by   v té osudné chvíli položili při obraně   svých domovů a rodin, své vlasti, raději   život něž by ustoupili...

Proč armáda   nebránila naše území? Hitler tehdy   "pozval na návštěvu" našeho   prezidenta Háchu - ten byl brutálním způsobem   přinucen ( bylo mu vyhrožováno bombardováním   Prahy německým letectvem a jejím srovnáním   se zemí) k souhlasu se vznikem Protektorátu   Čechy a Morava.

Jak by dopadlo kdyby se celá   naše armáda v r. 1939 bránila fašistickému   Německu? Dle mého názoru by to dopadlo   špatně, naší prohrou. Neměli jsme šanci,   protože jsme mnichovskou zradou v r. 1938,   přišli o svoje pohraniční opevnění. A jak   bychom dopadli, kdybychom se bránili hned v r.   1938? To již tak jednoznačné není, naše   pohraniční opevnění bylo na špičkové   úrovni i když nebylo ještě úplně doděláno.   Sami němci se o našem pohraničním opevnění   zmiňovali s úctou a obdivem.

Pro   "nevěřící Tomáše, zda se jedná o film   natočený podle skutečných událostí - zde je   výňatek z článku Československé výstřely   od září 1938 do března 1939 ( zdroj Česká   televize): V březnu 1939 se ozvaly výstřely i   na severní Moravě v Místku, kde se s jednotkami   nacistického Wehrmachtu střetli příslušníci   3. praporu pěšího pluku 8   "Slezského".
Co se vlastně tehdy v   Místku odehrálo? Proč ke konfliktu došlo?
KS:   Místek se nachází v průmyslové oblasti.   Nacisté se obávali, že dříve, než tam   vstoupí oni, podaří se to Polákům. Proto den   před tím, než začala okupace Českých zemí   Wehrmachtem, se do tamní oblasti vydaly jednotky   německého pozemního vojska doprovázené   některými formacemi SS. Ty pak v Čajánkových   kasárnách, kde byla umístěna část pluku 8   "Slezského", narazily na odpor.
Nikdo   z československé jednotky nedostal instrukci o   tom, že nemá zakročit proti postupujícím   zahraničním jednotkám. Takový rozkaz dostali   všichni důstojníci Československé armády až   druhého dne.

Pamětníci i dokumenty se   shodují na tom, že iniciátorem odporu byl jeden   z velitelů rot, kapitán pěchoty Karel Pavlík.   Co to bylo za člověka?
JM: Karel Pavlík byl v   té době velitel 12. kulometné roty. Byl to   důstojník každým coulem, oblíbený u vojáků   pro svou říznost, ale zároveň   spravedlnost.Tuto osudnou noc byl ve službě   ještě společně s dalším důstojníkem a   velmi dobrým přítelem, poručíkem Karlem   Martínkem. S ním se Pavlík velmi iniciativně   chopil obrany kasáren a velení vojáků.
To,   že byl skutečně statečný člověk, prokázal   v pozdějších letech, když se aktivně   zúčastnil odboje. Tato jeho činnost skončila   za dramatických okolností v roce 1942, kdy byl   zrazen, postřelen na útěku a nakonec zajat. Byl   mučen, a protože o odboji nic neprozradil,   nacisté jej v březnu 1943 v Mauthausenu   popravili.
Misantrop
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 11.9.2011
Odporný propagandistický škvár.
"Vojíne   Jardo, ty jsi tu taky? Bez tebe se taky žádná   rvačka neobejde..."
To je asi tak v kostce   vyjádřeno to, o co tu jde. Ne o vlastenectví,   nýbrž - o rvačku. (Vlastenec je ostatně   největší válečný stváč. Kdyby se každý   staral jen o sebe a bránil jen sám sebe, bylo by   po válkách. I kdyby každý "zbaběle"   utekl před silnějším, bylo by též po   válkách. A kdo uteče, ten vyhraje.) A proto,   když se natěšení vojáci dozvědí o   vyhlášené kapitulaci, připadá nám najednou,   že se nevztekají a necítí podvedeni ani tak   slabošskou vládou, která jim nařídila vzdát   se nepříteli, jako spíše tím, že si   nezastřílejí.
Filmu ovšem vládne výrazně   komunistická propaganda a komunistický výklad   dějin. Kromě toho se žádná taková událost,   jako ta ve filmu, nestala. Češi bez odporu   složili zbraně. Lživá propaganda dosahuje   takové výše, až je úplně směšná a svádí   k pronášení ironických poznámek - takže se u   toho lze nakonec vlastně dobře, nicméně   zvráceně pobavit.
Obyčejný voják vyzývá   velitele pevnosti, aby rozdali zbraně   dělníkům, čte mu z jakéhosi taháku   Gottwaldův výrok o tom, že nepříteli se   nesmí ustupovat (zatímco sám   "hrdinný" Klement Gottwald už byl tou   dobou dávno schovaný až kdesi v Moskvě);   buržoazní důstojníci německá vojska vřele   vítají, zatímco obyčejní lidé se všichni   spontánně přidávají ke komunistům; velitel   se nemůže dovolat na vrchní velení vojsk,   protože všichni odtud uprchli, ale Němci   přesto tamtéž nacházejí plnou budovu   generálů.
Nejlepší na válečných filmech   jsou ovšem ty dětinské chyby v bojové taktice:   Němci sice zapálí vychytrale dýmovnice, aby   jimi kryli svůj postup, ale pak stejně musejí   počkat, až se dým rozplyne, jinak by neviděli   zase nic diváci; vojáci kráčejí volným   krokem, nekryjí se, neběží přískoky vpřed -   proto jsou snadným terčem. Obkličují   dobývanou budovu, proniknou dokonce za dům, ale   přesto nevidíme, že by se vzadu jakkoli   bojovalo; naopak tudy zbytky obránců uprchnou,   ještě k tomu po řece, a to díky   neuvěřitelně absurdní lsti na odlákání   jediného hlídkového vozu na mostě. No zkrátka   samý nepřerušený sled nelogičností a   nesmyslů, jejichž výčet a rozbor by se sem už   ani nevešel...
argenson
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.9.2010
Velká herecká jména, silný příběh   vycházející ze skutečných událostí, o   kterých se ovšem dneska již jen málo mluví   vzhledem k následné válečné smršti. Daní   době vzniku je nutná teze, že jedině komunisti   byli ti správní a pochopitelně už věděli,   že tu válku vyhrajeme "my" (!) a že   po válce bude komunismus a všichni se budou mít   dobře. Přes tyhle drobné nešvary film určitě   i dnes zasluhuje pozornost.
curil
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.8.2010

Jeden z nejlepších protiválečných filmů   natočených v padesátých letech. Ideologické   dílo poplatné době natáčení, vedoucí roli v   odporu proti německým okupantům táhnou   samozřejmě komunisté, členové malé   hraniční posádky. Ale dobře a napínavě   natočeno, a hlavně herecky obsazeno.
vo.truhlastvi
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.11.2007
Neporažení
Jedna malá posádka nedaleko hranic neuposlechla   rozkazu vydat vše Němcům při obsazování   Československa v ranních hodinách 15 března   1939 a postavili se ze zbraní v ruce   nepříteli.Svůj boj dokončili,ač měli   ztráty.Všem tento film doporučuji.Dávám 10   bodů.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih168177minih168177I due figli di Trinità (1972) 
I due figli di Trinità n
minih85441minih85441Sestřenka k nakousnutí (2008) 
Kissing Cousins n
minih11191minih11191Lassie (1994) 
Lassie n
minih149578minih149578Kdybych byla kluk (2017) 
Si j'étais un homme n
minih134344minih134344Dolce... calda Lisa (1980) 
Dolce... calda Lisa n
minih26594minih26594Muž, ktorý sa nevrátil (1959) 
Muž, ktorý sa nevrátil n
minih38547minih38547Milenci a vrazi (2004) 
n
minih20958minih20958Rocky Horror Picture Show (1975) 
The Rocky Horror Picture Show n
minih14709minih14709Oceloví žraloci (1996) 
Steel Sharks n
minih133575minih133575Porno Holocaust (1981) 
Porno Holocaust n


Hodnocení:n12345678910
Vladimír RůžekVladimír RůžekNeporažení (1956)Jiří Sovák
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10