Neporažená armáda (1938)

Neporažená armáda
61.1 %
 
 

Další název: Army Undefeated

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 28.10.1938        
    Délka: 77 min.
„Vlast volá. Český film z prostředí první vojenské akademie.“
POZOR SPOILER

Čeledín Honza Aleš se vrací z pole očekáván panem starostou. Ten vzpomíná, jak uhořeli jeho rodiče a o něj se staral on a jeho žena.

Jan je nyní na vojně a touží v ní studovat, leč nemá peněz. Armáda a pan plukovník se rozhodnou mu pomoci.

Aleš stoupá v hodnostech a ocitá se na vojenské akademii v Hranicích. Zde se pozná s dalšími, ale hlavně s Milanem Jurčíkem ze Slovenska. Jednou si spolu vyrazí ven a sbalí dvě děvčata, která již nebavilo dívat se, jak jejich nápadníci střílí o závod. S jedním z nich, s Hanákem Bouchalem, se posléze dokonce i spřátelí. Jan se sbližuje se svou dívkou Zdeňkou a do toho musí stihnout jak školu, tak i výcvik. Ale také zábavu. Ovšem i vojenský arest, a to za kanonýra Bouchala.

Blíží se Vánoce a Jan je pozván ke Zdeňce. Ostatní jedou ke svým rodinám. Honza dostává dárek od Bouchala, který se cpe u maminky, a u Milana se stále čeká na otce, který měl kamsi letět. Z rozhlasu se dozvědí, že havaroval a je mrtev. Jeho bratr Milan se nechává přeložit k letectvu. Zdenčin otec přemlouvá Honzu k odchodu z armády a chce, aby pracoval u něj. A on si nakonec přece jen žádost na propuštěnou podá, to jeho kamarády naštve. Jenže najednou začnou chodit mužům povolávací lístky a rukuje se. Všichni jdou zemřít s radostí a bez váhání. To přece nemůže nechat Jana chladným a jde zpět k armádě, jeho děvče mu to schválí. Ano, blíží se válka. Ale také Mnichov a jeho následky…  Autor: Pitryx

režie:
Jan Bor
 
 
hraje:
Ladislav Boháč (posluchač vojenské akademie Jan Aleš), Jan Pivec (Vladimír Bouchal), Marie Blažková (matka Bouchalová), František Dibarbora (Milan Jurčík), Oľga Borodáčová (matka Jurčíková), Andrej Bagar (št. Kapitán Michal Jurčík), Mária Bancíková (Jurčíková), Ríša Novák (Rastislav Jurčík), Václav Vydra (Jiříkovský), Eva Gerová (Zdenka), Milada Gampeová (teta), Božena Šustrová (Růžena), Zdeněk Štěpánek (velitel akademie), Karel Postranecký (pobočník velitele akademie), Bedřich Vrbský (plukovník), Vladimír Štros (plukovníkův pobočník), Josef Gruss (poručík akademik Novotný), Václav Vydra (Kareš), Jaroslav Vojta (starosta Vávra), Míla Mellanová (děvče ze střelnice), Jaroslav Průcha (rekrut Dvořák), Vítězslav Boček (kapitán vojenské akademie), František Kreuzmann (profesor balistiky), Gustav Hilmar (kapitán), Josef Rozsíval (profesor vojenské akademie), Karel Beníško (letecký instruktor), Karel Dostal (konzul v Egyptě), Josef Sládek (železničář), Jan W. Speerger (majitel střelnice), Marie Podvalová (zpívá árii z Libuše), Vladimír Řepa (rekrut), František Hlavatý (rekrut), Jiří Hartman (kadet vytahující vlajku)
 
 
námět:
A.J. Urban, Vilém Brož, V.A. Lukáš
 
 
scénář:
A.J. Urban, V.A. Lukáš
 
 
kamera:
Jan Roth
 
 
hudba:
Roman Blahník, Karel Hašler
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
vedoucí produkce:
Jan Sinnreich
 
 
zpěv:
František Dibarbora, Božena Šustrová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.