Nenávist (1995)

Nenávist (La haine)
64.4 %
 
 
 
Film na Blu-ray

La haine

Další název: Hate

    Žánr: drama / krimi
    Země: Francie
    Délka: 96 min.
POZOR SPOILER

Mladí se bouří a stávkují kvůli tomu, že polda nějak ublížil jejich kamarádovi Abdelovi Isahovi. Ten musel být hospitalizován. 
Said přichází za kamarádem Vinzem.
Said je Arab a Vinz je Žid. Ti dva dají špeka a pak jdou za Hubertem, což je černoch. Všichni pak jdou na střechu domu mezi sobě podobné. Vznikne malý spor kvůli párku, ale nikdo to nepitvá. Nakonec je odsud vyžene policista. A tak se kluci poflakují jen tak, od ničeho k ničemu.  
Vince má zbraň. Kluci jdou do nemocnice, kde dojde k hádce s policistou.  
Hubert se s partou pohádá a odchází. Doma dává matce peníze na plyn. Ti dva, co zbyli dělají rotyku v obchodě a Vinz při tom krade.  
Said si nechá upravit vlasy a pak jdou zase mezi své. Pak dojde ke konfliktu a zasahuje policie. Následuje honička a Vinz vytáhne na poldu zbraň. Ale nevystřelí. 
Následuje cesta všech tří kamarádů do Paříže. Zde hádka na WC, kterou přeruší nějaký děda vyprávěním o cestě na Sibiř.  
Said hledá kamaráda Asterixe kvůli prachům. Najde jej, ale dojde k hádce s Vinzem kvůli ruské ruletě a Said odchází bez peněz.  
Následuje další konflikt s policií. Said stihne utéci, ale jeho dva kamarádi končí na stanici. Zde je policajti dost dusí a fyzicky týrají.  
Vinz odešel z kina kde se ukrývala přichází k ringu. Pak je svědkem střelby na vyhazovače v nějakém podniku. Sejde se s těmi dvěma už propuštěnými a opět se hádají.  
Hubert je pak vyslán ke dvěma dívkám, aby je sbalil a ostatní se přidávají. Jenže se jen pohádají, jako vždy a mládenci jsou nuceni opustit prostor. Hubert ještě stihl ukrást kreditku.
Následně hoši kradou auto a pak utíkají. Když se opak dozví, že Abdul zemřel, Vinz mizí. Ti dva slyšeli, jak říkal, že jestli se to stane, zabije poldu, aby vyrovnal poměr. Takže ho jdou hledat a vidí, jak míří na policajta, ale jen prsty, ne zbraní. Stejně se naštvou a Vinze opouštějí. Jenže on jim za chvíli zachrání krk, když je napadne banda stejná jako oni. Jeden z nich je Vinzem zadržen a ten má kolt u jeho hlavy. Hubert jej nabádá, aby vystřelil…   Autor: Pitryx

režie:
Mathieu Kassovitz
 
 
hraje:
Vincent Cassel (Vinz), Hubert Koundé (Hubert), Saïd Taghmaoui (Saïd), Abdel Ahmed Ghili (Abdel), Mano Solo (Santo), Joseph Momo (normální chlapec), Héloïse Rauth (Sarah), Rywka Wajsbrot (Vinzova babička), Olga Abrego (Vinzova teta), Laurent Labasse (Cook), Choukri Gabteni (Saidův bratr), Nabil Ben Mhamed (chlapec Blague), Benoît Magimel (Benoît), Médard Niang (Medard), Arash Mansour (Arash), Sabrina Houicha (Saïdova sestra)
 
 
scénář:
Mathieu Kassovitz
 
 
kamera:
Pierre Aïm
 
 
hudba:
Assassin, Frank Loesser (píseň "Say It - Over and Over Again"), Bob Marley (píseň "Burnin' & Lootin'")
 
 
kostýmy:
Virginie Montel
 
 
střih:
Mathieu Kassovitz, Scott Stevenson
 
 
zvuk:
Dominique Dalmasso, Vincent Tulli
 
 
produkce:
Christophe Rossignon
 
 
zpěv:
Beastie Boys ("Groove Holmes", "Eugene's Lament")
 
 
koordinátor kaskadérů:
Philippe Guégan
 
 
vizuální efekty:
Antoine Simkine, Rip Hampton O'Neil
 
 
výprava:
Giuseppe Ponturo
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.