Nelidská (1924)

Nelidská (L'inhumaine)
62.9 %
 
 

L'inhumaine

    Žánr: drama / dobrodružný / mysteriózní
    Země: Francie
    Délka: 135 min.
POZOR SPOILER

 U města stojí výstavní a moderní dům Claire Lescotové, zpěvačky. Zrovna se sem sjíždějí hosté. Je tu Frank Mahler, podnikatel, Kranine a i maharádža Djorah z Nopuru. Nejen mezi těmito muži, ale mezi všemi panuje jistá rivalita. Každý by chtěl Clairu pro sebe.  
Ta rozhoduje, že se na posledního hosta čekat nebude a zahájí večeři. Ten poslední přichází později. Je to mladý muž, zapálený do vědy a techniky a jmenuje se Einar Norsen.  
Claire je poté lákána do Ameriky a také do Mongolska. Ona odmítá.  
A zatímco je v domě cirkusové vystoupení, vyznává se Claire Einar ze svých citů a mluví dokonce i o sebevraždě. Jako reakci na to mu Claire posílá miniaturní dýku.
Einar tedy odjíždí pryč. Jede příliš rychle a schválně havaruje z výšky do vody. Jeho tělo však není ihned po havárii nalezeno. Až později se o tom i píše v novinách.  
Claire má mít koncert, ale říká se, že zpívat nebude. V sále je napětí, protože všichni už o sebevraždě vědí. Dochází k hádkám, a dokonce i inzultacím. Jedni jsou se zpěvačkou, druzí proti.  
Zpěvačka si však odzpívá své a sklidí obrovský úspěch. 
Po koncertě ji navštíví muž a mluví o Norsenovi. Odvede Claire pryč a tam hovoří o identifikaci. Jsou prý třeba dva lidé a ona má být ten druhý. Domluví se na další den.  
Claire je tedy v laboratoři, kde je bílá plachta, která vypadá jako by pod ní bylo lidské tělo. Vtom se z něj zvedá jen malinko jakýsi přízrak, který na ni pohlédne.  
A najednou se zde objevuje Einar. Bere Claire do jakési podivné místnosti plné podivných přístrojů. A zde jí poví, jak narafičil svou sebevraždu, která jí vůbec nebyla. On totiž shodil do té vody jen prázdný vůz.  
Nyní provází Claire po svém domě, postaveném také v moderním stylu a ukazuje jí zázraky techniky. Také mikrofon, pomocí kterého může zpívat ještě více lidem a obrazovku na kterých ona vidí toho kdo ji poslouchá.
Také jí poví o přístroji, který možná dokáže oživit mrtvé. 
Claire odchází a venku ji očekává její další nápadník. Ten žárlí tak že jí pak zakazuje další návštěvu zde, a dokonce vyhrožuje smrtí. Svou pohrůžku plní tím, že do jejího auta umístí smrtelně jedovatého hada. Ten Clairu uštkne a k Einarovi ji šofér přiváží mrtvou. Zoufalý Einar ji bere do laboratoře k onomu přístroji, který však ještě nikdy na nikom nevyzkoušel. Děsivý experiment začíná... 
    Autor: Pitryx

režie:
Marcel L'Herbier
 
 
hraje:
Jaque Catelain (Einar Norsen), Philippe Hériat (Djorah de Nopur), Marcelle Pradot, André Cerf, Émile Saint-Ober
 
 
scénář:
Marcel L'Herbier, Pierre Dumarchais
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.