Neděle ve všední den (1962)

Neděle ve všední den
57.5 %
 
 

Další název: Pirosbetűs hétköznapok

    Žánr: drama
    Země: Československo / Maďarsko
    Premiéra v ČR: 21.12.1962        
    Délka: 88 min.
POZOR SPOILER

Mladý manželský pár má dítě. Jana hraje na klavír, Jiří je hudební skladatel. Jednoho dne se Jana dozví, že má jít hrát do Maďarska. Jenže má jet s barytonistou Válkem, kterého nemá ráda a on ji také ne. Manželovi to Jana zatím nesděluje. Za tím přichází dívka, pro kterou má skládat hudbu k pantomimě. Jana žárlí a schválně tříská do klavíru více, než kdy jindy, a tak se pohádají. On odchází, ale zato přichází maminka. Teprve pak Jana sděluje Jiřímu, že jede pryč.

V Maďarsku jsou mile přivítání a po odpočinku se jdou podívat mezi své. Jana hraje a místní virtuos si na schodech udělá něco s nohou, čímž je vyřazen z činnosti. Bohužel nikdo další není po ruce, a tak nezbývá jiného, než aby hrála Jana. Je jasné, že má obrovský úspěch. Proto zaspí a na další štaci jede jiným autem než pan Válek. Jenže s tímto vehiklem má řidič Kelemén dost potíží, takže Jana přijede na poslední chvíli. Naštěstí to nevadí. Pak Jana chodí po městě, sem tam se s někým potká a je jí dobře. S Keleménem tráví čas ve večerním podniku a pak se ve výtahu na sebe vrhnou. Uvědomění, že má doma rodinu, by však mělo Janě zabránit v dalších akcích…  Autor: Pitryx

režie:
Félix Máriássy
 
 
hraje:
Jana Brejchová (Jana Landová), Éva Ruttkai (Klára Klementová), Jaroslav Marvan (Válek), Ivan Mistrík (Jiří Landa), Vlasta Matulová (matka), Jiřina Bohdalová (Anička), Hana Hegerová (Lída), Erzsi Pártos (role neurčena), László Márkus (Szalóky), Elma Bulla (Szemethy Ella), Ladislav Fialka (role neurčena), Hana Talpová (dívka na svatbě), Jiří Kaftan (pantomima), Miklós Gábor (dr. Kelemen), Vilmos Mendekényi (role neurčena), Franciska Györy (role neurčena), Imre Surányi (role neurčena), Elemér Tarsoly (role neurčena), Gábor Csikos (role neurčena), Jozsef S. Tóth (role neurčena), Tamás Berg (role neurčena), Vilmos Mendelényi (neuvedená úloha), Vilma Madaras (neuvedená úloha), Divadlo Na zábradlí, Josef Burda (dirigent)
 
 
námět:
Judit Máriássy
 
 
scénář:
Judit Máriássy
 
 
kamera:
György Illés
 
 
hudba:
Štěpán Lucký
 
 
výprava-architekt:
Karel Lier
 
 
kostýmy:
Svatava Sophová
 
 
střih:
Marie Szécsényi, Maria Magyar
 
 
zvuk:
Karel Jakl, Mstislav Pilný
 
 
vedoucí produkce:
Ladislav Hanuš, Jozsef Golda
 
 
zpěv:
Václav Bednář, Judit Sandör
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Karel Fiala, György Schiller, Věra Winkelhöferová
 
 
asistent režie:
Zdena Pavlátová, Pál Gábor, Jiří Kerekes, Dezsõ Koza
 
 
asistent kamery:
Béla Langmár, Tibor Vagyóczky
 
 
pomocná režie:
Václav Vorlíček (režie českých dialogů), Dezsö Koza
 
 
asistent vedoucího výroby:
Jordan Balurov, János Krasznai
 
 
asistent architekta:
Béla Zeichán, Jan Oliva
 
 
nahrál:
Eva Bernátová (klavírní sóla)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.