Duben
ohodnotit

Nebezpečné známosti

Dangerous Liaisons

Žánr:
Rok:
1988
Délka:
120 minut
„O lidské ješitnosti, pýše a sobectví, které předcházejí osudové tragédii.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nebezpečné známosti
Na počátku je vikomt Valmont požádán svou přítelkyní a bývalou milenkou markýzou de Merteuil, aby svedl mladičkou Cecile. Chce se tak pomstít svému současnému milenci, který si ji má brát, za zradu. Vikomt odmítne, protože se snaží získat přízeň neústupné paní de Tourvel. Výsledkem je sázka. Pokud se Valmontovi podaří svést paní de Tourvel, markýza s ním stráví noc. Zatímco se vikomt snaží, markýza Cecile seznámí s mladým rytířem Dancénym. Když se Valmont dozví, že to byla Cecilina matka, kdo paní de Tourvel před ním varoval, pomstí se jí tím, že svede její dceru. Nebezpečná hra je rozehrána a strhává do osudového víru stále další a další osoby, aby je navždy poznamenala a zranila jejich srdce.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nebezpečné známosti
Držitel 3 Oscarů!
Poprvé s českým dabingem

Info o filmu: Hra na dobývání se rozběhla... Když bezohledná, bohatá vdova (Glenn Close) vyzve notorického proutníka (John Malkovich), aby svedl krásnou mladou novomanželku (Michelle Pfeiffer), jdou všechny ohledy stranou. Tentokrát bylo ale porušeno to nejzákladnější pravidlo: dva hráči se do sebe zamilovali – s tragickými následky.* Tento slavný držitel tří Oscarů ® + se pyšní okázalými dekoracemi a kostýmy 18. století, jeho postavy by ale stejně dobře mohly žít ve 21. století, aniž by ztratily sebeméně ze své působivosti. Nebezpečné známosti, které podle skandálního románu z roku 1782 a strhující divadelní hry Christophera Hamptona natočil Stephen Frears, jsou “nestoudná, dekadentní zábava; je překvapivé, kolik mučivých pocitů proniká jejím chladným, kamenným srdcem” (David Ansen, NEWSWEEK).
Zvuková verze/formát: čeština (DD 2.0), angličtina (DD 5.1)
Obrazový formát: 16:9
Titulky: české, anglické
Délka: 115 min.
Magicbox 2010


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nebezpečné známosti
Vikomt Valmont se pustí do hry plné exaltované vášně s nevinnou paní de Tourvel. Píše jí dopisy a nevynechá jedinou příležitost k vyznání lásky. Nechce však nic jiného než svést kouzelnou ženu, která bz mu mohla dát skutečný cit. Paní de Tourvel vikomta jednoznačně odmítá, ale nedokáže se ubránit jeho krutému plánu, do něhož navíc vstupuje markýza de Merteuil. Nikdo z trojice netuší, komu se nakonec stane pohrávání si se sexem a láskou osudné.
Stephen Fears natočil Nebezpečné známosti v době, kdy stejnou látku zpracoval poněkud jiným způsobem Miloš Forman jako Valmonta. Fearsův snímek však získal podstatně větší pozornost. Pro mnoho diváků se u nás může stát nejen díky hvězdnému obsazení filmem roku.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Nebezpečné známosti
Zatímco u nás měl značný divácký ohlas Formanův Valmont (1989) natočený volně podle slavného románu v dopisech Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti (1782), ve světě měl přece jen větší úspěch jiný přepis, zachovávající původní název a vycházející z úspěšné dramatizace Christophera Hamptona, který byl rovněž autorem scénáře. Režisér Stephen Frears pojal svou verzi, realizovanou těsně před Valmontem v roce 1988, jako dobovou moralitu o lidské ješitnosti a pýše. Libertinští protagonisté, vikomt Valmont a markýza de Merteuil, rozvíjejí od počátku frivolní hru, do níž jsou záměrně strženi lidé z jejich okolí, ale jejímiž obětmi se nakonec stávají i oni sami. Ve zdanlivě lehkém duchu rokokových intrik se skrývá osudová tragedie, způsobená sobectvím a popřením hlubokého citového prožitku. - Autoři (podobně jako Formanův tým) kladli důraz na vytvoření působivé atmosféry, zároveň však vycházeli z kvality textu, z dialogů, v nichž se často objevují bonmoty a přiléhavé aforismy. Velmi zajímavé je herecké obsazení, v němž se výrazně prosazují John Malkovich a Glenn Closeová. - Snímek získal tři Oscary )za scénář podle předlohy, za výpravu a za kostýmy).

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Vikomt Valmont se pustí do hry plné napětí a vášně s nevinnou paní de Tourvel. Nepřetržitě jí vyznává lásku, chce svést tuto kouzelnou ženu, od níž nečeká skutečný cit. Paní de Tourvel se nedokáže dlouho bránit kouzelnému záletníkovi a intrikám markýzy de Merteuil. Pro jednoho z účastníků však musí být tato nebezpečná hra osudnou.
Cinema 1992/10/74

Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:15 - 17:40

18 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Velké stroje zblízka

17:20 - 18:10

13 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

3 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

53 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178286

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani