Zari
ohodnotit

Nebeští jezdci

Žánr:
Rok:
1968
Délka:
92 minut
Premiéra v ČR:
20.12.1968
„Válečný příběh z druhé světové války, věnovaný českým letcům v britské RAF“
Popis / Obsah / Info k filmu Nebeští jezdci



POZOR, SPOILER

Rozhlížíme se po hřbitově, kde jsou pomníky válečných obětí. Do toho je slyšet hluk boje a hlášení vysílaček…

Jedna posádka je zrovna ve vzduchu a zadní střelec touží vyzkoušet kulomet. Je mu to povoleno. Na přistávací ploše pes Belinda běží k letadlům. Letci vystupují a zadní střelec, zvaný Prcek, nadává. Vojenská komise vyšetřuje případ zásahu vlastního letadla.

Posádky jsou nyní ve vojenské jídelně. Prcek se opět zlobí, že musí čekat na jídlo. Setkávají se zde piloti ČSSR a Polska. Pak si rozdělují věci po kolegovi, který dostal zásah a již zde není.

V zábavním podniku se zase Prcek málem popere, ale pak je hlášen letecký poplach a všichni mají jít do krytu. Jenže rozjívená společnost důstojníků a žen to rázně odmítá. Je plánován společný útok na Wassermünde. Při něm mají Prcek a jeho kamarád seržant Malý, kterému Prcek říká Študent, zažívací potíže, což je ve vzduchu dost velký problém. Po návratu jde Študent na návštěvu ke své dívce Patricii, a to by nebyl Prcek, aby se k ní nevetřel také. Statečně popíjí s otcem dívčiny - a velmi mu to chutná.

Jako další cíl náletu je oznámen Norimberk. Při něm dostane Prckova posádka zásah. Pomalu ale jistě ztrácejí výšku a mají rozbitou vysílačku. O další potíže se postarají další dva Messerchmitty. To už však přilétají spolubojovníci. Nic však není vyhráno. Študent je dost raněn a posádka dostává rozkaz k opuštění stroje. Prcek tu svého kamaráda nechce nechat, ale nakonec musí. Stroj přistane nouzově a Študent se dostane ven. Vrací se však pro Pavla a stroj exploduje. V hrozném stavu leží Študent v nemocnici, je celý v obvazech. Jeho dívka se jej pokouší kontaktovat, dokonce i navštívit, ale není jí to umožněno. Nakonec je Študent propuštěn. Shání se po Pat, ale Prcek mu zatím nic neřekne. Sdělí mu to až později, Pat má totiž jiného muže.

Seržant Malý je radostně přivítán a opět se vydává na další let. Ten však končí špatně, totiž havárií do moře. Na záchranný člun se dostávají on, Prcek a Němec, ten který je asi sestřelil. Mají nějakou naději?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Nebeští jezdci



Děj filmu se odehrává za druhé světové války v Anglii. Nebeskými jezdci jsou nazýváni letci britské RAF. V této jednotce bojují bok po boku Angličané, Kanaďané, Poláci i Čechoslováci. Noční nálet na Düsseldorf skončí úspěšně a posádka bombardéru Wellington v čele s prvním pilotem Pavlem a palubními střelci Študentem a Prckem se vrací na základnu. Mladičká příslušnice WAAF Patricia odváží posádku do jídelny. Kapitán Pavel i ostatní dobře vědí o jejím vztahu se Študentem a mají pro ně porozumění. V jídelně se setkávají s polskou posádkou letounu, který musel nouzově přistát na jejich letišti. Večer si všichni jedou do městečka zatančit, uprostřed bujarého veselí ohlásí hlídka nepřátelský nálet.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Nebeští jezdci



Děj filmu se odehrává za druhé světové války v Anglii. Nebeskými jezdci jsou nazýváni letci britské RAF. Proti německým fašistům v této jednotce bojují bok po boku Angličané, Kanaďané, Poláci a Čechoslováci. Film líčí dramatické příhody posádky anglického bombardovacího letounu typu Wellington, kterou tvoří Kanaďan, dva Angličané a tři Čechoslováci. Střízlivým způsobem, nesporně poznamenaným britským civilismem, vypráví o hrdinství řadových bojovníků, nečinících si nárok ani na slávu, ani na vděčnost národa. Podle slov režiséra J. Poláka měl být snímek „alespoň částečným splacením dluhu těmto lidem“.

distributor DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Nebeští jezdci



Děj filmu se odehrává za druhé světové války v Anglii. NEBESKÝMI JEZDCI jsou nazýváni letci britské RAF. Proti německým fašistům v této jednotce bojují bok po boku Angličané, Kanaďané, Poláci a Čechoslováci.
Film NEBEŠTÍ JEZDCI líčí dramatické příhody posádky anglického bombardovacího letounu typu Wellington, kterou tvoří Kanaďan, dva Angličané a tři Čechoslováci. Střízlivým způsobem, nesporně poznamenaným britským civilismem, vypráví o hrdinství řadových bojovníků, nečinících si nárok ani na slávu, ani na vděčnost národa.
Podle slov režiséra Jindřicha Poláka měl být snímek NEBEŠTÍ JEZDCI "alespoň částečným splacením dluhu těmto lidem". (ČB).
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Nebeští jezdci



Příběh mezinárodní posádky bombardovacího letounu Wellington za 2. světové války v jedné letce britské R.A.F. Mimořádně zdařilý a působivý válečný film - ojedinělý titul v tvorbě režiséra, který natočil několik dobrých diváckých filmů. Tento je nejlepší.

2. světová válka: čeští letci v britské R.A.F. - příběh mezinárodní posádky bombardovacího letounu typu Wellington. Mimořádně zdařilý a působivý válečný film - ojedinělý titul v tvorbě režiséra Jindřicha Poláka, kterýnatočil několik dobrých diváckých filmů. Uvádíme pro srovnání s novým Svěrákovým filmem na obdobné téma - Tmavomodrým světem.
Kino ART

Válečný příběh věnovaný českým letcům v britské RAF. Realizačně působivý snímek se vyhýbá běžným klišé a věrohodně přibližuje jednotlivé protagonisty, konfrontované s všedními dny na ubikacích i s bojovým odhodláním, s anglickou mentalitou.

Letní filmová škola


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Tmavomodrý svět (2001)

 Tmavomodrý svět (2001)
Tmavomodrý svět n
 
Žánr: válečný
Země: Česká republika / Velká Británie
Režie: Jan Svěrák

(pokračování)

Reklama