Jeden svět
ohodnotit

Nebeští jezdci

Žánr:
Rok:
1968
Délka:
92 minut
Premiéra v ČR:
20.12.1968
„Válečný příběh z druhé světové války, věnovaný českým letcům v britské RAF“

Komentáře k filmu Nebeští jezdci

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 25
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.9.2010
Film patří k jednomu z   mála, který byl natočen v   komunistickém režimu a   zabýval se západním   protifašistickým odbojem. K   těm kvalitním patří   ještě Atentát a Oáza.   Nebeští jezdci jsou   nejlepší. Film se vyhýbá   patetickému ladění a   zdůrazňuje všední   události a pohnutky, i lásky   mladých letců.
charlie1612
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.11.2009
Film podle stejnojmenného   románu Filipa Jánského   (Richard Husmann, 4.9.1922 -   20.8.1987). Je to v podstatě   první film v čs.   filmografii, hodnověrně a   pravdivě zpracovávající   téma zahraničního   leteckého odboje. Vlastní   autorovy zkušenosti z   leteckých bojů (zde ze   západní, ale létal i na   východní frontě) jsou   citlivě a pravdivě   ztvárněny scénářem,   hereckými výkony i vlastním   technickým zpracováním   (autentická kopie interiéru   bombardéru Wellington,   přestavění sovětského   letounu Li-2 na pojízdnou   kopii téhož stroje –   vyrobený v podniku Aero   Vodochody, věrohodné   zpracování leteckých   soubojů – za využití   archivních zdrojů z   londýnského Imperial War   Museum), stejně tak všech   dobových reálií. Exteriéry   byly věrohodně natočeny v   zámeckém parku v Dobříši,   v Poděbradech, v zahradách v   Praze „U Apolináře“ a v   Ořechovce. Vlastní román   (vydaný v roce 1964)   zpracovává ve zhuštěné a   pro film upravené formě   (především závěr filmu)   řadu skutečných příběhů   letců v Anglii, jak těch   veselejších, tak i těch   tragických a tento film je   mimořádnou formou předává   širší divácké   veřejnosti. Přestože byl   natočen již v roce 1968,   stále si uchovává   mimořádné kvality a   získává další   příznivce. O jeho   kvalitách zde nikdo   nepochybuje, rád bych jen   zdůraznil věrohodné   pečlivé technické   zpracování.
theremin
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.1.2005
Vo filme si zahral svoju asi   najlepšiu úlohu   J.Hrzán/Prcek/.
limjoe
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.12.2009
Neměli jsme možnosti   Hollywoodu a přece naši   filmaři natočili tehdy   skvělý film jak po   technické stránce tak   umělecké.Tento film by   neměl chybět v žádné   sběratelské filmotéce.
diana.palascakova
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.1.2013
Vynikající film, který se   odehrává v období druhé   světové války. Krásně   vystihuje postavení anglické   RAF. Herci podali úžasný   výkon.
Warden
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.10.2007
Zřejmě nejlepši   československý film o   letcích v Anglii.Na svou dobu   nebývalý film.Výborné   herecké výkony,jimž s   přehledem kraluje   J.Hrzán.Představitelka Pat   Jana Nováková emigrovala do   Německa,kde se provdala.Stala   se však obětí svého   žárlivého manžela,který   jí zavraždil
qerulant
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.8.2007
Všichni chválí Jiřího   Hrzána... Oprávněně! Jen   je nutno podotknout, že   vynikající byli všichni a   chvályhodné všechno. Na   svou dobu neuvěřitelný film   ve všech ohledech, ať už   tématem či jeho   zpracováním, nebo i jistou   režimní opovážlivostí...   Nabízí se srovnání s   Tmavomodrým světem, jenže   pokus o něco takového je   holý nesmysl, to prostě   nejde. Ale budiž. Měl-li   bych suše konstatovat,   kterýže film mě zaujal   více, jednoznačně a VŽDY   se přikloním k Nebeským   jezdcům.
chipushit
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.5.2007
Vlastně první český film,   který se věnoval západnímu   odboji a čsl.letcům ve   Velké Británii.   Přesvědčivý výkon   Jiřího Hrzána v roli Prcka.   Byla to jeho životní role. S   málo se dalo říci moc.   Zapůsobil na mě při   premiéře a i dnes se na něj   velmi ráda podívám.
Bill98
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.12.2008
Belindo, smutňáku...
Neuvěřitelně pravdivý   válečný film. Co scéna, to   odkaz na nějakou událost z   těžkého života našich   válečných hrdinů. Jak je   tento film někdy dojemný,   tak také především díky   Hrzánovi dokáže skvěle   bavit.
Petra.Barbie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.6.2008
Perla mezi tvorbou 60. let...
...spolu s filmem Atentát   krásná věc hovořící o   statečnosti a odvaze našich   letců v Anglii, některé   komentáře hovoří o   nemožnosti srovnávat s   Tmavomodrým světem, já si   srovnat dovolím - myslím,   že Nebeští jezdci jsou   daleko lepším projektem a v   pohnuté době roku 1968, kdy   vznikala tématicky jiná   díla, zaměřená spíše   politicky, naprostý klenot.   Taktéž musím vyzdvihnout   výkon Jiřího Hrzána, ale   jinak celkově nemám k filmu   připomínek, byl natočen   opravdu precizně.
payo1555
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.5.2012
Jeden z málo výborných   válečných filmů a ještě   k tomu českých. Vynikající   je Prcek Jiřího Hrzána! A   vůbec je to zajímavé také   dovědět se něco o letcích   v RAF.
hlavsa5
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.11.2014
Na svoji dobu a tehdejší   podmínky v komunistickém   státě, a tehdejši   vybavení, je to jeden z   nejlepších válečných   filmů u nás.
vo.truhlastvi
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.6.2008
Nebeští jezdci
Výborný film a dlouhou dobu   jediný film o pilotech na   západě ve 2.světové   válce,skvělé herecké   obsazení.
Gothmog
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.11.2011
To byly časy :-(
Silný příběh o   československých letcích v   RAF. Je vidět, že válečné   filmy nedělají   středoevropské   kinematografii ostudu (ať už   mírně komediální či   vážné). Zakončení filmu   drtí psychiku!
řepešínský
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.6.2010
koprodukční filmové   válečné drama nebeští   jezdci je především   skvělým hereckým koncertem   j. hrzána v roli prcka,   jemuž stojí zdatně po boku   také j. bednář ve své snad   největší a nejslavnější   postavě, ve figuře   študenta. kvality filmu   nebeští jezdci ale již   dávno prověřil čas a i   když se místy děj filmu   zbytečně zamotává, vleče   nebo nemá ten správný   dramatický spád, lze jej pro   jeho nadčasové kvality s   dokumentační hodnotou směle   zařadit mezi nejlepší díla   v dějinách světové   kinematografie, kde ale   nakonec zůstane v té dolní   polovině.
pataamat
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.5.2009
výborný vojnový film o   českých letcoch , ktorý v   druhej svetovej vojny bojovaly   v R.A.F. .
topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.5.2020
Silný příběh o letcích   bojujících v Anglii, z   nichž mimo další   národnosti jsou i   Čechoslováci. Takhle si   představuji přesvědčivý   válečný snímek bez   jakéhokoliv zbytečného   patosu. Napínavé scény jsou   hodně působivé a vzhledem k   tomu, jak je filmaři museli   natočit jsou i věrohodné.   Jediné, co mě občas trochu   vadilo byly rychlé   dramaturgické sledy scén,   jakoby nedotažených a rychle   na sebe časově   navazujících. Každopádně   ve válečném ranku   československých filmů jsou   Nebeští jezdci špičkou.   Nezapomenutelný je Jirka   Hrzán v roli Prcka, nebo   krásná Jana Nováková jako   Pat, která byla bohužel v   témže roce natáčení   snímku zavražděna svým   žárlivým manželem. Jak   jinak však mohl dopadnout   takový film, než že brzy po   svém vzniku skončil v   trezoru.
JVSoolen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.10.2007
Libilo se mi to min nez   Atentat, ale porad to spada do   stejne kategorie: Zabavny,   historicky verny film skvele   zachycujici pocity pilotu v   Anglii za Druhe svetove.
jarda53
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.7.2023
Zajímavá herečka, oblíbil   jsem si jí. Pamatuji si na   rok, kdy byla zavražděná   mužem, na rok 1968, že se   psalo, že nebyla talentovaná   jen ve filmu ale také v   posteli, muž ji načapal v   posteli s talentovaným   jinochem.
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.4.2015
Snímků s tématikou čsl.   západního odboje se u nás v   době vzniku Nebeských   jezdců točilo ještě méně   než pověstného šafránu,   takže právě v této   ojedinělosti tkví jeho   veliká devíza. Určitě je   to kvalitně natočený a   výborně obsazený válečný   film, ovšem jelikož   letadýlka nejsou právě moje   oblíbené téma, víc jak 7*   vážně udělit nemůžu. I   tak je to o hvězdičku výš,   než kam dolétli jeho   barevní konkurenti z   Tmavomodrého světa.
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.4.2015
Kobouk dolů, nebylo moc   peněz ani času, přesto   vznikl v mnohém unikátní a   na svoji dobu nadčasový   film. Ukázka toho jak se   našim letcům dařilo v   Anglii i mimo letecké   souboje, zkrátka život se   vším všudy. Snad jen   osobně vidím malinko   problém v tom, že v   některých částech je film   moc upovídaný a nemá   větší   "drajv"...film jsem   viděl vícekrát a co   přehlédnout nejde jsou   herecké výkony a to hlavně   pana Hrzána!
M.A.G.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.9.2011
Na svou dobu velmi dobře   natočený film.Je to   klasika.Dnes už mě to tak   moc nebere,ale dřív se mi   líbil hodně.Jirka Hrzáň   měl pěknou roli.
BinLADIN
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.7.2009
naprostá paráda o našich   západních pilotech kteří   bojovaly za naši svobodu   skvělé obsazení
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 10.10.2019
Občas trošku hlucho, ale v   tom případě to skoro vždy   řeší Prcek. Zdařile   natočený film, který však   místy nudil. Přesto jde   jistě o nadprůměr.
Snura
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.6.2007
Nebeští jezdci jsou hodně   ceněným filmem, ale nejsem   si zcela jist, zda je   správné jej srovnávat se   Svěrákovým Tmavomodrým   světem, jak to mnozí   dělají. Společná je snad   jen tématika věnovaná   našim válečným letcům ve   službách RAF.
Ale   jinak bych raději ty dva   filmy neporovnával. Patrně   nejlepší role Jiřího   Hrzána.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih28884minih28884Union Pacifik (1939) 
Union Pacific n
minih41569minih41569Silnice (1972) [TV film] 
Silnice n
minih46894minih46894Bratrstvo kamenů (2006) 
Concile de pierre, Le n
minih176562minih176562Láska je košer (2020) 
Kiss Me Before It Blows Up n
minih75143minih75143Velký třesk (2011) 
The Big Bang n
minih45764minih45764Rambo: Do pekla a zpět (2008) 
Rambo n
minih51616minih51616Hosté (1972) 
The Visitors n
minih26550minih2655030 vteřin nad Tokiem (1944) 
Thirty Seconds Over Tokyo n
minih9929minih9929Kapitán Blood (1935) 
Captain Blood n
minih101124minih101124Halimina cesta (2012) 
Halimin put n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Tmavomodrý svět (2001)

 Tmavomodrý svět (2001)
Tmavomodrý svět n
 
Žánr: válečný
Země: Česká republika / Velká Británie
Režie: Jan Svěrák

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190377
Osobností: 697524
Fotografií: 763185
Plakátů: 375836
Obsahů a biografií: 178000

Poslední komentáře

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10