Návrat mušketýrů (1989)

Návrat mušketýrů (The Return of the Musketeers)
61.9 %
 
 

The Return of the Musketeers

Další název: Návrat tří mušketýrů; Návrat mušketierov; El Regreso de los mosqueteros

    Žánr: komedie / dobrodružný / historický
    Země: Velká Británie / Francie / Španělsko
    Délka: 98 min.
„Poslední dobrodružství slavných mušketýrů, kteří dokazují, že heslo jeden za všechny, všichni za jednoho platí i po dvaceti letech.“
Od smrti Milady De Winterové, která tak osudovým způsobem zasáhla do života mušketýra D´Artagnana, uběhlo dvacet let. Píše se rok 1649 a na scéně se objevuje Miladyina zlá dcera Justine. Přestože život postavil kdysi nerozlučné přátele na různé strany barikády, Gaskoněc D´Artagnan se je pokouší dát znovu dohromady a přemluvit k poslednímu dobrodružství. To se mu samozřejmě podaří, a tak se stárnoucí mušketýři vydávají zachránit královnu Annu před intrikánkou Justinou a kardinálem Mazarinem...

Rok 1649 přinesl monarchii celé Evropy velké obtíže. V Anglii svrhly jednotky Olivera Cromwella krále Karla I., ve Francii nastoupil na trůn mladičký Ludvík XIV. Zemi však vládla jeho matka, královna Anna, a její milenec, nenasytný kardinál Mazarin. Společně dali uvěznit vévodu du Beaufort, vůdce lidové Frondy, a Francie se rozštěpila na znesvářené strany. Rodiny se rozpadly a přátelé se střetávali jako protivníci.

Bývalí stateční mušketýři Athos, Porthos, Aramis a D´Artagnan už dávno nejsou spolu. Aramis je kněz a královnin zpovědník, Athos žije na svém panství s adoptovaným synem Raoulem, Porthos se výhodně oženil a je z něj bohatý muž, kterému ke štěstí chybí už jen šlechtický titul. a D´Artagnan je stále mušketýrem a velmi touží po povýšení na kapitána. Mazarin si nechá zavolat D´Artagnana a chce, aby pro něj společně se svými přáteli pracoval. Porthos souhlasí, ale Athos a Aramis nabídku odmítnou.

DO Francie se vypraví dcera popravené Mylady de Winterové, Justina, aby našla čtyři muže odpovědné za smrt matky. Vyhledá kata, který vedl popravu její matky, a od něj se dozví jméno jednoho z nich, hraběte de la Fere. Katovi pak bez slitování setne hlavu a slibuje pomstu za smrt matky. Náhodou se seznámí s Raoulem, kterému svůj úmysl prozradí – netuší, že mluví s Athosovým synem. Ten pak otci a jeho přátelům její plán prozradí.
Du Beaufort uprchne z vězení a D´Artagnan s Porthosem dostanou za úkol ho najít. Na cestě se setkají s Athosem a Aramisem, kteří du Beaufortovi pomohli uprchnout. Dojde k potyčce mezi Aramisem a D´Artagnanem, po které Aramis uraženě odjíždí a du Beaufort je volný. Mazarin je naštvaný a D´Artagnana s Porthosem propustí.

Mezitím za Mazarinem přijede Justina de Winterová, aby mu prozradila Cromwellův plán: král Karel I. má být popraven. To se nelíbí jeho sestře, královně Anně, a tak povolá D´Artagnana, Athose, Porthose a Raula, aby krále zachránili. Ti se velmi snaží, odvolají kata a doufají, že se jen tak nenajde někdo, kdo by králi setnul hlavu. Na scénu však přichází Justina, která vydírá svého otce Rocheforta, a ten za kata popravu provede. Mušketýři se vracejí s nepořízenou zpět do Francie.

Velení lodi na Cromwellův příkaz přebírá Justina, která má v plánu loď vyhodit do povětří. Sama chce s otcem uniknout na člunu. Mušketýři náhodou její plán odhalí a včas uniknou. Loď vybuchne a zdá se, že se Justiny zbavili. Ta má však opět štěstí a podaří se jí uniknout. Vrací se k Mazarinovi a pomůže mu s únosem krále Ludvíka XIV...

Zdroj: FTV Prima

režie:
Richard Lester
 
 
hraje:
Michael York (D'Artagnan), Oliver Reed (Athos), Frank Finlay (Porthos), C. Thomas Howell (Raoul), Kim Cattrall (Justine de Winter), Geraldine Chaplin (Královna Anna), Roy Kinnear (Planchet), Christopher Lee (Rochefort), Philippe Noiret (kardinál Mazarin), Richard Chamberlain (Aramis), David Birkin (král Ludvík XIV), Bill Paterson (král Karel I.), Jean-Pierre Cassel (Cyrano z Bergeracu), Billy Connolly (Caddie), Eusebio Lázaro (vévoda de Beaufort), Alan Howard (Cromwell), Servane Ducorps (Olympe), Luciano Federico (vysoký nohsled)
 
 
námět:
Alexandre Dumas
 
 
scénář:
George MacDonald
 
 
kamera:
Bernard Lutic
 
 
hudba:
Jean-Claude Petit
 
 
kostýmy:
Yvonne Blake
 
 
střih:
John Victor-Smith
 
 
zvuk:
Les Wiggins (supervize)
 
 
produkce:
Pierre Spengler
 
 
zvláštní efekty:
Reyes Abades
 
 
koordinátor kaskadérů:
Joaquim Parra (choreografie)
 
 
vizuální efekty:
Antony Hunt
 
 
výprava:
Gil Parrondo
 
 
výkonný producent:
Wayne Drizin, Mario Sotela
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.