Duben
ohodnotit

Návrat do Cold Mountain

Cold Mountain

Rok:
2003
Délka:
153 minut
Premiéra v ČR:
25.3.2004
„Ani válka nedokázala zničit tak velkou lásku.“
Popis / Obsah / Info k filmu Návrat do Cold Mountain
Anglický režisér Anthony Minghella (1954–2008) se proslavil elegantní adaptací románu Michaela Ondaatjeho Anglický pacient (1996), která získala celkem devět Oscarů. Podobným způsobem zpracoval také bestseller Charlese Fraziera Chladná hora (1997, česky 2000), jehož filmová verze je u nás známá pod názvem Návrat do Cold Mountain (2003). Film líčí strastiplnou pouť jižanského vojáka Inmana (Jude Law) na sklonku občanské války za milovanou ženou Adou (Nicole Kidmanová), kterou předtím jen jednou políbil a o níž je přesvědčen, že na něho stále čeká. Na své cestě zuboženou zemí muž potkává řadu postav, poznamenaných těžkou válečnou dobou. Inman se jako dezertér musí skrývat, ale neúnavně se blíží v nepřívětivém počasí počínající zimy k domovu v Cold Mountain v Severní Karolíně. Ada se po otcově smrti jen obtížně protlouká a přežívá hlavně díky laskavosti sousedů, kteří jí na výpomoc v hospodářství pošlou prostou dívku Sally (Renée Zellwegerová). Minghella věnoval realizaci snímku, který vznikal převážně v rumunských exteriérech, mimořádnou pečlivost a k jeho kvalitám přispěl i tvůrčí podíl jeho spolupracovníků, především australského kameramana Johna Sealea, italského výtvarníka Dantea Ferrettiho a francouzského skladatele libanonského původu Gabriela Yareda. Film byl nominován na Oscara v sedmi kategoriích, ale zlatou sošku získala pouze Renée Zellwegerová za vedlejší postavu rázné Sally, podobně jako při předchozím udílení Zlatých glóbů, kde byl Návrat do Cold Mountain poctěn dokonce osmi nominacemi (sluší se připomenout, že velkým vítězem většiny výročních ocenění se stal třetí díl Pána prstenů).

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Návrat do Cold Mountain
Mladá a krásná Ada Monroeová následuje svého otce, který je duchovním, do zapadlé osady Cold Mountain a netuší, jak těžké časy ji čekají. Zamiluje se do místního mladíka Inmana. Než se jejich vztah stačí rozvinout, narukuje Inman do války Severu proti Jihu. Adin otec nečekaně zemře a ona zůstane odkázána na pomoc přívětivých sousedů. Sama musí vzdorovat touze nesympatického Teaguea a přitom doufat, že je Inman stále naživu. Reverendova vzorná dcera by pravděpodobně umřela hlady, kdyby na její dveře jednoho dne nezaklepala rázná a výřečná Ruby. Naučí Adu farmařit a obě dívky v těžkých časech společně přežívají, jak se dá. Zraněný Inman se ze strachu o bezpečí své milované Ady vrací skrze válkou zpustošený Jih zpět na její farmu na Cold Mountain. Při putování ho čeká spousta nástrah. Pozná lidské utrpení a záludnost v nesčetných podobách, ale i sílu obětavosti a nezištné pomoci. Čím blíže se k sobě Inman a Ada přibližují, tím spletitějším se stává jejich společný příběh o touze po domově, míru a lásce uprostřed pekla Americké občanské války.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Návrat do Cold Mountain
Petersburg, Virginie:
Blíží se konec občanské války Severu proti Jihu. Severní jednotky podminovávají obranné pozice jižanské armády. Po nezdařeném útoku Seveřanů, kteří padnou do pasti, jsou i přesto na jižanské straně mrtví. Umírá i přítel Inmana (Jude Law) z Cold Mountain - mladičký Oakley (Lucas Black). A po pokažené akci Jižanů jsou zabiti jeho dva další přátelé Butcher (Trey Howell) a Schwimmer (Jay Tavare). Inman sám je raněn a převezen do lazaretu, kde o něj pečuje dobrovolnice slečna Morgan (Emily Deschanel).

Kvůli svým mrtvým přátelům, ale také hlavně kvůli dopisu od Ady Monroe (Nicole Kidman), jeho milované dívky, uteče z nemocnice a dezertuje. Což je vlastizrada a za tu je trest smrti.

Na své cestě k domovu, ale ještě předtím také ve válce, vzpomíná Inman na Cold Mountain a Adu. Jak s ní poprvé mluvil při stavbě nové kaple, také na její otevření, kde se tenkrát pan Teague (Ray Winstone) zachoval velmi nevhodně. Na rozhovory s Adou a s jejím otcem novým pastorem Monroem (Donald Sutherland). Na vyhlášení války a jeho odchod do ní, kdy mu Ada darovala svou fotografii a knihu, jež má od té doby neustále při sobě. Nejlepší vzpomínka je na jejich první a zatím také poslední polibek. Od jejich setkání uplnuly téměř tři roky.

Na tohle všechno vzpomíná i Ada, které se v době války vůbec nedaří. Její otec zemřel a ona propustila všechny otroky a její farma chřadne a pustne. Ada živoří, jak se dá. Občas jí vypomůžou manželé Esco (James ammon) a Sally (Kathy Baker) Swangerovi. Dokonce se podívá do jejich studny, která údajně ukazuje budoucnost. Tam spatří, sice špatně, Inmana.

Také se jí snaží vnutit svou přízeň Teague, který se mezitím stal velitelem domobrany a zneužívá svou velkou a nikým neomezovanou moc. Ona jej ale odmítne, neboť věrně čeká na svého milého. Sally jí pošle na pomoc s farmou mladou velmi svéráznou a výřečnou Ruby Thewes (Reneé Zellweger), která se hned pustí do práce a začnou spolu hospodařit. Ruby jí učí, co a jak se dělá a pomalu, ale jistě se jim začíná dařit lépe.

Inman zažívá na své pouti k vysněnému domovu mnoho útrap a dobrodružství. Dost jej trápí hlad a také strach z všudypřítomné domobrany, která hledá zběhy. Inmam se setká se zhýralým knězem Veaseym (P. S. Hoffman), s nímž pokračuje dál, až přijdou k řece, kde je převeze mladá převoznice (Jena Malone). Tady se setkají s Juniorem (Giovanni Ribisi), který jim za malou pomoc nabídne jídlo, alkohol a dokonce i teplo ženského klína svých po dotyku mužských rukou toužících švagrových - Lilou (Melora Walters) a Shylou (Taryn Manning). Jenže celé je to past a Junior je za úplatu udá domobraně. Ta je i s ostatními zběhy vedou zpět na frontu, jenže je přepadne severská jízda a všechny krom Inmana postřílí.

V Cold Mountain přijede domobrana pod Teaguovým vedením na Swangerovu farmu. Zabijí starého Escoa a jeho dva syny, kteří byli zběhové a ukrývali se ve stodole. Jejich matku Sally téměř umučili. Našli ji Ada s Buby, zachránili ji a vzali k sobě domů. Ruby se také po letech setká se svým otcem - houslistou Storbrodem (Brendan Gleeson), který je také zběh a chytil se do pasti na zloděje. Ruby jej sice ráda nevidí, ale nakonec mu, jeho tlustému parťáku Pangleovi a jejich zpěváku Georgii (Jack White) pomohou alespoň s jídlem. Oni jim za to chodí vyhrávat pod okna, aby jim bylo v této zlé době alespoň trochu veseleji.

Inman cestuje dál, až přijde k domku mladé ženy Sáry (Natalie Portman), která zde žije sama jenom se svým malým nemocným synkem. Od ní dostane jídlo, ošacení a také nocleh. Ráno přijedou k jejímu domku tři vyhladovělí seversští vojáci. Chtějí po Sáře jídlo a také si s ní trochu užít. Inman dva z nich zabije a toho třetího ze vzteku zastřelí Sára. Poté Inman pokračuje dál k domovu.

Nastane zima a jedné noci objeví Teague se svými muži Storbroda, Georgia a Pangleho v lese u ohniště. Panglea zastřelí, Strobroda těžce poraní a Georgia uteče k Adě a Ruby pro pomoc. Obě se vypraví do lesa a Storbroda v poslední chvíli zachrání. Budou tady však muset zůstat a počkat, než se Storbrod alespoň trochu zotaví.

Jaké je ale překvapení, když se tady Ada konečně setká se svým Inmanem. Jejich odloučení bylo příliš velké a dlouhé, tak si mají co povídat. Jejich vzájemná láska je však velmi veliká, proto už na nic nečekají a poprvé se spolu pomilují. Je to pro oba první milování v životě.

Další den se všichni vrací na farmu. Nejprve jde Ada s Ruby a za nimi kvůli bezpečnosti Inman se Storbrodem, přece jen jsou oba dezertéři.A da a Ruby potkají Teagua a jeho muže a po krátké hádce nastane přestřelka. Ruby střelí Teagua do ruky a jeho hlavní zabiják Bosie (Charlie Hunnam) postřelí zase ji. Jenže to už je tu Inman, sice zběh ale pořád válečný veterán, který byl téměř tři roky denně zabíjet. Postřílí zbytek domobrany i s Teaguem a vydá se stíhat Boseiho, jenž unikl.

Oba dva posléze stanou proti sobě a současně na sebe vystřelí. Bosie padne hned. Inman se ještě dovrávorá zpět k Adě. Teprve v jejím náručí a se slovy, že se vrátil a miluje ji, umírá......

<BR><BR>Pozn. aut: Popisek vznikl za spolupráce Hortensie.


Autor: M.A.G.

Popis / Obsah / Info k filmu Návrat do Cold Mountain
Zraněný voják Konfederace Inman (Jude Law) se ze strachu o bezpečí své milované Ady (Nicole Kidman) vrací skrze válkou zpustošený Jih zpět na její farmu na Cold Mountain. Na každém kroku jeho trnité a strastiplné cesty se setkává s otroky a rebely, odráží útoky vojáků a lovců lidí a nachází nenadálé spojence i nebezpečné nepřátele. Stejným utrpením prochází také kdysi bezstarostná Ada, která je donucena chránit za pomoci nedůtklivé tulačky Ruby (Renée Zellweger) farmu svého otce před útoky zdivočelých obyvatel země. Čím blíže se k sobě Inman a Ada dostávají, tím spletitějším se stává jejich společný příběh o touze po domově, míru a lásce uprostřed pekla Americké občanské války.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Návrat do Cold Mountain
Epická freska Anthonyho Minghelly Návrat do Cold Mountain vznikla podle románu Charlese Fraziera Chladná hora (1997), vyznamenaného mj. americkou Národní knižní cenou. Homérovský příběh o lásce, dlouhém odloučení a vytouženém návratu, vycházející z vyprávění spisovatelových předků, se odehrává v šedesátých letech devatenáctého století na pozadí americké občanské války.

Muž jménem Inman, zhnusený válečnými hrůzami, dezertuje z jižanské armády v září 1864 a vydává se na téměř pětisetkilometrovou pouť do městečka Cold Mountain v Severní Karolíně za milovanou ženou, kterou před třemi léty jen jednou políbil. Na své cestě se i v týlu setkává s krutým obrazem války. Potkává různé lidi, poznává přátelství i zradu. Také Ada prožívá v čekání na milovaného muže svůj osud, jenž ji spojí s energickou vesnickou dívkou Ruby a se sousedkou Sally.

Milenci se setkají jen nakrátko: Inmanovým předurčeným údělem je smrt.

Anthony Minghella zvolil podobný klíč jako ve velmi úspěšném Anglickém pacientovi. S pomocí špičkových spolupracovníků předkládá líbivé melodramatické dílo, jež jistě najde vděčné diváky. Děj se odvíjí v několika retrospektivách i ve dvou paralelních rovinách a provází jej komentář ve formě Adiných dopisů vzdálenému muži. Vedle ústředního příběhu, inspirovaného Odysseou, se setkáváme i s množstvím epizodních postav, rovněž prožívajících těžké válečné časy.

Převážná část exteriérů (včetně bitvy u Petersburgu) se natáčela v Rumunsku.

ZDROJ: Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2004/3


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10