Narozeniny mladého Varšavana (1980)

Narozeniny mladého Varšavana (Urodziny mlodego warszawiaka)

Urodziny mlodego warszawiaka

Další název: The Birthday

    Žánr: drama / historický / válečný / romantický
    Země: Polsko
    Délka: 96 min.
Film zobrazuje čtyři narozeninové dny Jerzyho Stefana Stawinského, čtyři důležitá výročí narození, snad nejdůležitější v jeho životě..

24. IX. 1938 - Jurkovi je 17, nedávno odmaturoval a otec jej pozal na bohatou večeři v přepychové restauraci. Při té příležitosti mu představuje svoji čtvrtou manželku, jen o málo starší, než je Jerzy sám. Nabízí synovi i možnost studia na pařížské Sorbonně, ale chlapec odmítá. Dobře ví, že válka je na spadnutí a chce být proto prospěšný své zemi. Za pár dní nastupuje vojenskou službu.

24. IX. 1939 - své 18. narozeniny tráví Jerzy pod silnou nepřátelskou palbou, kdy se svými kolegy opravuje poškozené telefonní linky v ulicích Varšavy. Podaří se mu zachránit pestrobarevného papouška, kterého večer věnuje své mladičké nevlastní matce. Stísněnou náladu nezachrání ani otcovo obhroublé vtipkování, ale cestou zpátky na posádku se Jurek seznamuje s Terezou, svojí budoucí láskou.

24. IX. 1943 - Polsko přestalo existovat, nad Varšavou vlají prapory s hákovým křížem. Jerzy žije se svojí babičkou ve čtvrti Żoliborz a pracuje na finančním úřadě. To mu dává možnost svobodného pohybu pohybu po městě a tím i určitého přilepšení. Své 22. narozeniny opět tráví s otcem, který se ani teď nevzdává svého snu o synovi - studentovi Sorbonny.

24. IX. 1944 - probíhá už 56. den krvavého varšavského povstání a seržant podzemní Armii Krajowej, Jerzy Stawinski, s nasazením vlastního života odváží do lazaretu raněného přítele. Tam se setkává s otcem, který tu láskyplně pečuje o svoji nemocnou manželku. Otvírá poslední láhev koňaku a připíjí synovi k jeho 23. narozeninám - samozřejmě s tradičním přáním: "Za rok na Sorbonně!". Večer se ve sklepním krytu koná svatba Jurka a Terezy - svatebčané jsou povstalci, namísto svatebních zvonů a svíček novomanželům nad hlavami vybuchují granáty a hoří město. Druhý den ráno se každý z nich vydá za svým úkolem...a už se nikdy víc nesejdou.  Autor: green-tea

režie:
Ewa Petelska, Czesław Petelski
 
 
hraje:
Piotr Lysak (Jerzy Bielecki), Andrzej Łapicki (Jerzyho otec), Jolanta Grusznic (Teresa), Gabriela Kownacká, Hanna Skarżanka, Kazimierz Kaczor (Karczewski), Roman Frankl (Ziemowit), Tomasz Zaliwski (Walczak), Arkadiusz Bazak (Gustaw), Krzysztof Chamiec (plukovník), Henryk Kluba, Witold Pyrkosz (Antoni Jakubowicz), Leonard Andrzejewski, Janusz Bylczyński (Dr. Waclaw), Jacek Borkowski, Jerzy Cnota, Helena Dabrowska, Władysław Dewoyno (kněz), Jerzy Janeczek (Wolski), Jacek Kałucki, Eugeniusz Kamiński (major), Krzysztof Luft, Tadeusz Somogi, Karl Sturm (Uhlmann), Andrzej Szenajch, Tadeusz Teodorczyk, Joanna Duchnowska (Przybyslawa)
 
 
námět:
Jerzy Stefan Stawiński
 
 
scénář:
Jerzy Stefan Stawiński
 
 
kamera:
Jacek Stachlewski
 
 
hudba:
Jerzy Maksymiuk
 
 
střih:
Jadwiga Lesniewicz
 
 
zvuk:
Leszek Wronko, Andrzej Lewandowski, Zygmunt Nowak
 
 
produkce:
Jan Kucharski, Tadeusz Chojnacki
 
 
výtvarník:
Wiesława Chojkowska
 
 
výprava:
Wiesława Chojkowska
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.