Na opuštěném místě (1950)

Na opuštěném místě (In a Lonely Place)
88.6 %
 
 

In a Lonely Place

    Žánr: drama / mysteriózní / film noir
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 94 min.
Tvrdý a pochmurný thriller režiséra Nicholase Raye, ve kterém Humphrey Bogart ztělesňuje scénáristu Dixona Steelea. Ten si nechá od mladičké Milred vyprávět příběh jakéhosi šestákového románu a rozhodne se podle něho napsat scénář. Milred je vzápětí zavražděna a hlavní podezření padne na Dixona. Jenom díky svědedctví sousedky Laurel (Gloria Grahamová), která tvrdí, že dívku viděla odcházet z domu, je Steele zbaven podezření.

Scénárista se pustí do psaní rukopisu a obětavá Laurel se o něho všemožně stará a chrání ho před nevítanými návštěvami. Do Dixona se zamiluje, ale jednoho dne se stane svědkem jeho sklonu k násilnému chování. Pokouší se čelit své vzrůstající nedůvěře uklidňujícími tabletami a dokonce se rozhodne přijmout Dixonovu nabídku k sňatku. Když se Steele opět neovládne a zbije surově svého nakladatele při banální výměně názorů, rozhodne se od muže odejít. Dixon to nechce připustit a v záchvatu zoufalství začne manželku škrtit. Od smrti ji zachrání zvonění telefonu, když policie oznamuje, že vrah Milred byl dopaden. Bohužel je příliš pozdě a vztah mezi Laurel a Dixonem je definitivně u konce.  Autor: curil

režie:
Nicholas Ray (.)
 
 
hraje:
Humphrey Bogart (Dixon Steele), Gloria Grahame (Laurel Grayová), Frank Lovejoy (Detektiv seržant Brub Nicolai), Carl Benton Reid (Kapitán Lochner), Martha Stewart (Mildred Atkinsonová), Jeff Donnell (Sylvia Nicolai), Art Smith (Agent Mel Lippman), Robert Warwick (Charlie Waterman), Morris Ankrum (Lloyd Barnes), Hadda Brooks (Zpěvačka), William Ching (Ted Barton), Steven Geray (Paul)
 
 
scénář:
Edmund H. North, Andrew Solt
 
 
kamera:
Burnett Guffey
 
 
hudba:
George Antheil
 
 
střih:
Viola Lawrence
 
 
producent:
Henry S. Kesler, Robert Lord
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.