Na nepřátelské půdě (2000)

Na nepřátelské půdě (Common Ground)
76.7 %
 
 

Common Ground

Další název: To, co máme společné

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 105 min.
„Tři rozdílné pohledy na homosexualitu.“
Americký snímek – To, co máme společné (2000) – se odehrává ve fiktivním connecticutském městečku Homer a ve třech epizodách zachycuje měnící se pohled společnosti na homosexualitu.

Hrdinkou první povídky, zasazené do roku 1954 – Přítel Dorothy – je mladá dívka (Brittany Murphyová), která je propuštěna z armády pro svoji lesbickou orientaci a po návratu do rodného města čelí ústrkům a opovržení nejen ze strany spoluobčanů ale i vlastní matky (Margot Kidderová).

Druhá epizoda – Pan Roberts – odehrávající se v roce 1974, vypráví o dospívajícím chlapci (Jonathan Taylor Thomas), který je kvůli své orientaci šikanován spolužáky, ale nalezne zastání u svého učitele (Steven Weber), jenž přestane svoji homosexualitu skrývat, i když to ohrozí jeho místo.

Ve třetí povídce ze současnosti – Amos a Andy – se homosexuální mladík (James LeGros) snaží vysvětlit svému otci (Edward Asner), proč se chce oženit se svým přítelem.

Jako komentátor dění v městečku prochází všemi epizodami válečný veterán v podání Erica Stoltze.

Na scénáři povídek se podíleli významní autoři, držitel divadelní ceny Tony, dramatik a herec Harvey Fierstein, známý divadelní autor Terrence McNally a laureátka Pulitzerovy ceny Paula Vogelová.

Režie se ujala Donna Deitchová (nar. 1945), která se netají svojí lesbickou orientací a kromě režie řady epizod různých televizních seriálů (mj. Policie-New York, Pohotovost a Soudkyně Amy) natočila oceňovanou lesbickou romanci Srdce pouště (1985), vyznamenanou mj. Bronzovým leopardem na MFF v Locarnu.

Zdroj: ČT

režie:
Donna Deitch
 
 
hraje:
Erik Knudsen (mladý Johnny Burroughs), Brittany Murphy (Dorothy Nelsonová), Jason Priestley (Billy), Margot Kidder (paní Nelsonová), Helen Shaver (Janet), Mimi Rogers (McPherson), David Hemblen (Chester Burroughs), Aron Tager (pan Manos), Paulino Nunes, Brian Kerwin (Chuck Dawson), Shirley Josephs (paní Manosová), Ann Holloway (paní Burgessová), Patti Medwid (paní Dawsonová), Sean O'Neill, Andrew Butcher, Kim Schraner (Suze), Shannon Barnett (Barb), Tanya Henley, Sandy Robson, Laura McGhee (MP), Mark Huisman (Tony), Marcus Hutchings (Ray), Kathy Imrie (Ruby), Joanne Vannicola (Max), Neil Gervan, Scott Wickware, Toni Ellwand, Rudy Webb (Doug Wright), Eric Stoltz (Johnny Burroughs), Jonathan Taylor Thomas (Tobias), Steven Weber (Gil Roberts), Ava Fitch (mladá Nancy), Caterina Scorsone (Peggy), Ilana Miller, J. Adam Brown (Jimmy Allen), Jason McSkimming (Denny Tate)
 
 
scénář:
Paula Vogel, Terrence McNally, Harvey Fierstein
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.