Na laně (1963)

Na laně
61.1 %
 
 

Další název: On the Tightrope

    Žánr: drama / psychologický
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 25.10.1963        
    Délka: 110 min.
POZOR, SPOILER

Příběh chlapce
Mladý Kája pracuje na stavbě. Přijde za ním otec a zabaví mu peníze. V rodině je z toho poprask a Kája končí v blázinci. Po propuštění přichází domů, kde najde opilého otce.

Kája je s kamarády v přírodě. Zde vzpomíná na svého bratra, který se oženil a opustil domov. Setká se s ním v hospodě a pak mu schválně nabourá vůz. V kině pak sbalí obstarožní blondýnu. Ta mu dá adresu a on k ní zajde. Dáma je vdova. Kája u ní stráví spoustu času.

Když Kája dostane obsílku od národního výboru, protože nikde nepracuje, svěří se kamarádům. Kadeřnice Bimba mu dohodí práci ve výškách a on to bere. Jenže dělá šaškárny a je opět propuštěn. Když pak jde za matkou do školy, ukradne tam velkou mušli. Druhý den je mu matkou vyčteno, že kradl, ale ona mluví o psacím stroji a fotoaparátu.

Pak jede Kája opět s kamarády na čundr. Sem za ním přichází jeho sestra, aby mu sdělila, že jeho otec tragicky zahynul.

Následně se Kája vydává dělat do Kladna. Je přidělen k zedníkům, ale k těm lépe placeným, u pecí. Hned zpočátku se dozví, že bude mít o dvě stovky méně, než tvrdili v kanceláři. Také že někde nemá moc mluvit, protože by mu dinasový prach rozedřel krk. Kája konečně tvrdě maká, nosí i pytle s cementem a celkem se zde vůbec zařadí. Obluzuje místní dívku, občas zajede domů. Po návratu jde poprvé „do pece“. Pak následuje výplata, její rychlé propití a vystřízlivění. Doma Kája nadává mámě, že pustila sestru Růženu na motorku. Když pak zjistí, že je vše v pořádku, odjíždí stopem opět do Kladna.  Autor: Pitryx

režie:
Ivo Novák
 
 
hraje:
Ladislav Janský (Kája Micka zvaný Kočka), Evelyna Steimarová (Bimba), Jiří Bednář (Hynek), Marie Krejčová (Alena), Nina Popelíková (matka), Dana Richterová (Jiřina), Jitka Zelenohorská (Růža), Slávka Hozová (Hanka, Kájova kamarádka), Aglaia Morávková (Olinka), Déda Papež (otec), Věra Bublíková (vedoucí osobního oddělení), Petr Haničinec (Ruda), Vlado Müller (mistr), Karel Brožek (Kristus), Václav Lohniský (číšník), Vratislav Blažek (náborář), Karel Novák (lékař), Vladimír Krška (ošetřovatel), Ladislav Šimek (mistr), Karel Hábl (Pepek), Ilona Kubásková (Pepkova matka), Josef Skrčený (suchý chlapík), František Miška (Hynkův otec), Miluše Zoubková (Hynkova matka), Rudolf Vodrážka (přítel Hynkovy matky), Alena Bradáčová (přítelkyně), Helena Nováčková (prodavačka), Jiřina Pehrová (pokladní), Jiří Malásek (klavírista), Vladimír Čech (Eliščin otec), František Suchomel (dělník), Antonín Novotný (dělník), Vladimír Svitáček (dělník), Josef Šulc (dělník), Vladimír Navrátil (zedník), Ivo Niederle (zedník), Vladimír Linka (zedník), Karel Černoch (zedník), Jaroslav Mařan (role neurčena), Jaroslava Vošmiková (role neurčena), Mirko Musil (železničář)
 
 
námět:
Jan Procházka
 
 
scénář:
Jan Procházka, Ivo Novák
 
 
kamera:
Stanislav Milota
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
výprava-architekt:
Oldřich Okáč
 
 
kostýmy:
Svatava Sophová
 
 
střih:
Josef Dobřichovský, Růžena Hejsková
 
 
zvuk:
Adolf Böhm, Bohumír Brunclík (zvukové efekty)
 
 
vedoucí produkce:
Vladimír Vojta
 
 
masky:
Milan Novák
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jiří Kamarýt, Jaromír Lukáš
 
 
asistent režie:
Dagmar Zelenková, Marie Kaplanová
 
 
pomocná režie:
Vladimír Zelenka
 
 
fotograf:
Alena Pěkná
 
 
asistent architekta:
Jiří Kotlář
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.