Muzikant (1947)

Muzikant
60 %
 
 
    Žánr: černá komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 21.5.1948        
    Délka: 99 min.
POZOR, SPOILER

Cirkus končí a artisté se rozcházejí. Berou si výplatu a každý míří po svých. Jen dva kamarádi, Tóna Juchek a Franta Jirman jdou spolu. Jak by ne, jsou z jedné vesnice. Zastaví se v jednom městě, kde zahrají na taneční zábavě a Franta si také zatancuje. Hlavně s místní dívkou Fankou. Pak jí jdou zahrát k továrně, kde dívčina pracuje. Fanka se na ně dívá z okna a volá ostatní děvčata. Pak se ozve výkřik a ona padá. Před branou továrny pak povídá nějaký muž, že strčila ruku do stroje.

Oba muži se vracejí domů, kde Tónu vítá bratr a Baruška. Ta u nich pomáhá. Přichází sem i starý Cabalka, který už rozhlašuje novinku o jejich návratu, a že se bude večer v hospodě hrát. Jenže Tóna odmítá. Pak navštíví nemocnici, kde leží zraněná a nechává tam peníze.

I děvče, které si na něj myslí, Růža, se snaží dobrat toho, proč již Tóna nechce hrát, ale ani ona neuspěje. Tóna již nemůže koupit ani krávu, ani pole, když nechal peníze v nemocnici a nyní neví, co dál. Proto se rozhoduje pracovat celé dny a znovu na pole i krávu ušetřit. A znovu všem vzkazuje, že odmítá hrát. Franta jim pak poví o neštěstí, ale nespecifikuje nic blíže.

Konečně je na krávu i pole našetřeno. Pole je pronajato od Franty, který si bude brát Růžu. Tóna pak jde na jarmark koupit krávu. Zde však zjistí, že domnělá zraněná dívka je naprosto v pořádku a že zraněná byla zcela jiná žena. Tóna namísto krávy kupuje harmoniku a zvesela se vydává k domovu...  Autor: Pitryx

režie:
František Čáp
 
 
hraje:
František Miška (muzikant Tóna Juchek), František Hanus (Franta Jirman), Lída Vostrčilová (Baruška), Pavla Vrbenská (Růža Zábranská), Ladislav Hájek (Petr), Dana Medřická (Fanka), Jaroslav Vojta (Cabalka), Ota Motyčka (Vodseďálek), Eman Fiala (Nyklíček), František Kovářík (Zábranský), Milada Smolíková (Zábranská), Marie Nademlejnská (selka Cabalková), Hermína Vojtová (selka), Antonín Holzinger (hostinský "U slunce"), Fráňa Vajner (hostinský), Jan W. Speerger (muzikant), Václav Trégl (muzikant), Zvonimir Rogoz (ředitel cirkusu), Meda Valentová (Henrietta), Božena Helclová (žena v pletárně), Hana Šolcová (děvče), Gustav Hilmar (sedlák Páv), Ferdinand Jarkovský (vetešník), Helena Tomanová (vrchní sestra), František Marek (dozorce), Otýlie Beníšková (role neurčena), Karel Effa (muzikant), Vladimír Durdík (kapelník v cirkuse), Josef Kemr (muzikant), Ella Nollová (Nyklíčkova žena), Emanuel Hříbal (muzikant), Jindřich Fiala (muzikant), Alois Dvorský (Makovec), Antonín Frič (sedlák), Miloš Vavruška (muzikant v cirkuse), Antonín Šolc (stařeček muzikant), Hana Čermáková (žena v přádelně), Josef Hlinomaz (vrátný Pokorný), Ada Dohnal (muž kupující krávu), Václav Švec (muž kupující krávu), Miloš Šubrt (majitel harmoniky), Antonín Jirsa (cirkusový silák), Jindra Hermanová (venkovanka), Jiřina Bohdalová (děvče na taneční zábavě), Františka Horáková (žena v přádelně)
 
 
námět:
Josef Štefan Kubín (povídka)
 
 
scénář:
Josef Trojan, František Čáp
 
 
kamera:
Václav Huňka
 
 
hudba:
Jiří Fiala
 
 
výprava-architekt:
Karel Škvor, Miroslav Pelc
 
 
kostýmy:
Fernand Vácha
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
František Šindelář
 
 
zpěv:
Lída Vostrčilová (Tajná láska, ta mě trápí; Zasviť mi ty slunko zlaté; Plavala husička po Vltavě;), Sbor (Okolo Hradce)
 
 
masky:
Josef Mann, Růžena Jezerská
 
 
zástupce vedoucího výroby:
František Růžička, Karel Klikar
 
 
asistent režie:
Jaroslav Kníže, Jiří Šafář
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr, Ivan Kawaciuk (sólo)
 
 
dirigent:
Milivoj Uzelac
 
 
vedoucí výroby:
Karel Šilhánek
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.