Duben
ohodnotit

Muž v ohni

Man on Fire

Další název:
Mann unter Feuer; Człowiek w ogniu
Žánr:
Rok:
2004
Délka:
146 minut
Premiéra v ČR:
23.9.2004
„Myslel si, že již nemá co ztratit, ale nebyla to pravda.“
Popis / Obsah / Info k filmu Muž v ohni
Bývalý vládní agent John Creasy, pronásledovaný výčitkami svědomí, díky pomoci starého kamaráda Rayburna získává práci v Mexiko City, kde má dělat osobního strážce devítileté holčičce. Pita je dcerou místního automobilového magnáta Samuela Ramose a jeho ženy, Američanky Lisy. Ve městě prolezlém kšeftaři, korupcí, skandály a mafií nebezpečí číhá na každém rohu, v posledních dnech navíc z místních ulic zmizelo několik dětí. Není divu, že se rodiče o dceru bojí. Proto si vybrali muže, na kterého se můžou spolehnout. Chladnokrevně uvažující Creasy si k malé Pitě buduje velmi osobitý vztah. V okamžiku, kdy ji unese banda a on je těžce zraněn, vyhlásí nelítostnou válku všem, kteří byli do akce zapleteni…

Napínavý thriller natočil režisér Tony Scott (známý snímky Bouřlivé dny, Poslední skaut, Pravdivá romance či Nepřítel státu), který svěřil hlavní roli Denzelu Washingtonovi.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Muž v ohni
Bývalý vládní agent a schopný zabiják John Creasy navštíví svého bývalého kolegu v Mexiku. Ten mu nabídne, aby dělal osobního strážce malé Pitě, protože v Mexiku často kvůli penězům unášejí děti. Pita si Creasyho oblíbí a chce se s ním kamarádit, životem zdrchaný Creasy je ale odtažitý. Vysvětluje jí, že jen dělá svou práci. Při jedné cestě do školy si všimne, že je někdo sleduje. Pita si zapíše poznávací značku auta k sobě do deníčku. Creasy si všimne, že Pita dobře a ráda plave, radí jí, jak by se mohla zlepšit, a pomáhá jí. Pita díky tomu vyhraje závody a s Creasym se jí konečně podaří sblížit. Chtěla by se plavání věnovat dál, ale otec ji přiměje začít chodit na hodiny klavíru. Při jednom odchodu z lekce klavíru ji Creasy neuhlídá a Pita je unesena...

Creasy byl při únosu postřelen, probudí se až v nemocnici, kde se dozví, že je obviněný z vraždy dvou policistů, které zabil během přestřelky, když chránil Pitu. Únosci si řeknou o 10 milionů. Předávání se ale zvrtne a únosci nechtějí Pitu vydat. Všichni jsou přesvědčeni, že je Pita mrtvá, a Creasy se rozhodne ji pomstít...

Creasy se pojí s místní novinářkou Marianou, aby mu pomohla. Chce dopadnout celé bratrstvo, které za únosy dětí stojí. Patří k němu i místní zkorumpovaní policisté. Hlavou skupiny je muž, kterému říkají Hlas. Creasy začne jednoho po druhém, kdo měl s únosem Pity něco společného, zabíjet. Při svém pátrání zjistí další překvapivé věci...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Muž v ohni
Mexické podsvětí se začalo bavit novým sportem – únosy pro peníze. Mezi majetnými obyvateli, zejména těmi, kteří mají děti, se šíří panický strach. Řada z nich pro své potomky najímá osobní ochranku. Do tohoto světa vstupuje John Creasy (DENZEL WASHINGTON), bývalý tajný agent a zabiják, který už v podstatě rezignoval na život. Jeho přítel Rayburn (CHRISTOPHER WALKEN) ho ve snaze vytrhnout z letargie přivede do Mexika City a dohodí mu práci tělesného strážce devítileté Pity Ramosové (DAKOTA FANNING). Creasy sice o práci ochranky nemá zájem, a už vůbec ne o ochranu malého děvčátka, ale vědomí, že nemá na práci nic lepšího, ho přiměje tento úkol přijmout. Předčasně vyspělou dívku a její dotěrné otázky týkající se jeho života sice zpočátku těžce snáší, ale ona pomalu proniká do jeho zdánlivě nepřístupného nitra. Vzájemné pouto a Creasyho nově nalezený smysl života se zhroutí v okamžiku, kdy je Pita unesena. Přestože je v průběhu únosu těžce raněn, stává se Creasy „mužem v ohni“. Přísahá, že zabije každého, kdo se do tohoto únosu namočil. A nikdo ho nezastaví.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Muž v ohni
Latinská Amerika.
Vzhledem k velkému počtu únosů dětí si Samuel Ramoz (Marc Anthony), na radu svého právníka Jordana Kalfuse (Mickey rourke), chce najmout nového bodyguarda na ochranu své dcery Lupity (Dakota Fanning). Jeho přítel Rayburn (Ch. Walken) mu doporučí svého starého kamaráda Creazyho (D. Washington), který dříve sloužil v armádě a má i protiteroristický výcvik. Dnes je z něj ale zkrachovalec a dost pije. Tohle by pro něj mohla být nová šance.

Pohovor dopadne dobře a Ramoz ho přijme a ubytuje v jejich sídle. Creazyho práce není složitá, alespoň prozatím. Vozí Pitu do školy, ze školy, na plavání a na hodiny klavíru. Občas také veze její matku Lisu (Radha Mitchell) na nákupy. Ve svém volném čase pije, čte si v bibli a vzpomíná. Psychicky na tom není nejlíp. Dokonce chce spáchat i sebevraždu, ale selže mu pistole.
Creazy se pomalu začíná s Pitou sbližovat. Trénuje ji v plavání, píše s ní úkoly ...Pita jej má ráda už dávno. Díky němu také Pita vyhraje závody v plavání. Všechno je zkrátka v pohodě.

Když však Pitě skončí hodina klavíru, na kterou ji předtím Creazy odvezl, přece jen k únosu dojde. Creazy zabije dva z únosců a také dva zkorumpované policisty, kteří do toho byli též zapleteni. Přesto Pitu unesou. Creazy je těžce raněn a navíc ho policie obviní, že byl do únosu zapleten i on.

Creazy leží v nemocnici, kde jej navštěvuje Rayburn.Potom ho pro jistotu převeze na tajné místo. Ono se totiž nevyplácí zabíjet policajty byť zkorumpované. V té době proběhne předávání výkupného za Pitu, které se bohužel zvrtne. Únoscův synovec je zabit a peníze jsou pryč. Zdá se, že osud Pity je zpečetěn. Všechno nasvědčuje tomu, že je mrtvá.

Creazy s Rayburnem přijíždějí na místo únosu, kde se setkají s reportérkou Marianou G. Guerrero (Rachel Ticotin), která jim nabídne pomoc a zjistí jim majitele auta, jímž byla Pita unesena. Creazy navštíví Pitin pokoj a slíbí její matce, že zabije každého, kdo má v jejím únosu prsty. Potom se začne vyzbrojovat proti bratrstvu La Ermanda, které je zjevně do všech únosů zapleteno. Creazy svůj slib začne záhy plnit a padají hlavy. Postupně vyslýchá a pak zabíjí pěšáky, kteří mu říkají vše, co vědí. V jednom z barů nachází dokonce teprve nedávno unesené děvče, které předá Marianě a ona potom policii.

Na řadu přichází zkorumpovaný šéf policejního únosového oddělení Victor Fuentes (Jesus Ochoa). Creazy ho zabije, ale on ještě předtím řekne jméno - Jordan Kalfus - Ramozův právník. Toho už však Creazy najde mrtvého (zabil jej sám Ramoz), ale přece jen u něj v kanceláři najde spojitost s Ramozem, který o únosu své dcery celou dobu věděl. Vzápětí poté, co mu to Creazy vyčte, spáchá sbevraždu.

Na případech únosů začal dělat také Miguel Manzano (Giancarlo Giannini) nekompromisní a neúplatný vysoce postavený policista, který jde tvrdě za dopadením pachatelů. Získá adresu a fotky hlavního únosce Daniela Sancheze (Roberto Sosa). Díky novinářce Marianě, která je Manzanovou milenkou, to obdrží také Creazy. Ihned se tam vydá. Najde však jen Sanchezova bratra Aurelia (Gero Camilo). Telefonicky se spojí se Sanchezem, od něhož se dozví, že Pita žije. Domluví se spolu na jejich výměně. Creazy k tomu zavolá i Lisu, matku Pity.

Výměna proběhne úspěšně. Pita se setká se svou matkou a rychle odjedou pryč. Jenže Creazy slíbil Sanchezovi za Pitin život ještě jeden........ten svůj.


Pozn. aut: Popisek vznikl za spolupráce Hortensie.


Autor: M.A.G.

Popis / Obsah / Info k filmu Muž v ohni
Thriller Muž v ohni podle stejnojmenného románu autora, vystupujícího pod pseudonymem A.J. Quinnell, chtěl producent Arnon Milchan natočit s režisérem Tonym Scottem již v osmdesátých letech. Došlo k tomu však až o dvacet let později. Mezitím vznikla francouzsko - italská adaptace Elieho Chouraquiho (se Scottem Glennem v hlavní roli), uvedená v naší televizi pod názvy Muž v palbě a Muž na mušce. Scenárista Brian Helgeland přemístil v poslední verzi děj knihy z Itálie do současného Mexika.

Bývalý vojenský zabiják John Creasy, trýzněný výčitkami svědomí, přijme místo osobního strážce devítileté dívenky. Když však nedokáže zabránit jejím únosu a sám je těžce raněn, vyhlásí soukromou válku všem, kteří byli do akce zapleteni. Záhy se ukáže, že případ je složitější. Bez pomoci bývalého kolegy Raye, novinářky Mariany a šéfa tajné služby Manzana by mstitel svůj úkol možná nesplnil. I tak však musí přinést oběť nejvyšší.

Zbytečně dlouhý film se rozpadá do dvou částí. Creasy se nejdříve zdráhá přijmout dívčino přátelství, pak však „roztává“. Ve druhé části už jde jen o čistě akční a místy hodně surové vyřizování účtů.

Tony Scott pod vlivem několika úspěšných mexických filmů však mění vizuální stránku: používá „divokou“ kameru s nevyrovnaným obrazem a s prudkými pohyby i střihy, což však jde místy proti samotnému vyprávění, v němž na sebe jinak strhávají pozornost Denzel Washington a malá Dakota Fanningová. Bohužel však platí, že méně by bylo více…


ZDROJ: Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2004/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

68 minut již uběhlo
82 minut zbývá do konce

ČT2 - Popcorn

03:00 - 03:25

23 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

03:05 - 03:50

18 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

02:45 - 03:40

38 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10