Duben
ohodnotit

Muž se železnou maskou [TV film]

Man in the Iron Mask

Další název:
Muž so železnou maskou (SK)
Rok:
1977
Délka:
100 minut
„Tři mušketýři jsou zpět...“
Popis / Obsah / Info k filmu Muž se železnou maskou
Filmové zpracování klasického románu Alexandra Dumase. Osud Francie a čest koruny je v rukou muškětýrů. Athos, Aramis, Porthos a D´Artagnan se musí znovu setkat, aby zachránili upadající království. Sobecký král Ludvík XIV. se věnuje pouze zábavě, pletkám s mladými šlechtičnami a dalším zábavám, ale lid umírá hladem. Ale existuje jeden člověk, který může všechno změnit, je to královo dvojče uvězněné v Bastille. Mušketýrům se po mnohých problémech podaří oba bratry vyměnit při slavnostním plese, kdy uplatní lest se šerpou na obleku, a dosavadní král je zatčen a uvržen v železné masce do vězení.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Muž se železnou maskou
POZOR, SPOILER

Do domu v Burgundsku vrazí maskovaní muži a unesou mladíka, který zde spal.

Do Bastily přichází navštívit starého du Valiéra jeho dcera Luisa. Je zde vězněn i onen mladý unesený muž, ten jejich setkání sleduje. Tak se dozví, že starého uvěznili na pokyn Fouqueta, protože se mu nechtěla Luisa oddat.

Nyní jsme ve Fontainebleau, sídle Ludvíka XIV. Zde jsou i d´Artagnan s Colbertem, ale také Fouquet. Právě za ním přichází jeho špeh a oznamuje mu přítomnost muže v Bastile. Fouquet se tam jde na něj podívat a vidí i znamení na jeho hrudi.

Na loučce hraje král kroket a při tom se okatě dvoří Luise, což komentuje matka královna i Ludvíkova manželka. Když pak je král s Luisou sám, přichází Fouquet a vypráví králi o jeho prvorozeném bratrovi. Ten údajně zemřel a byl narychlo pohřben. Ale to nebyla pravda. Dítě bylo odvezeno do Burgundska a tam vychováno. Fouquet se také králi chlubí, že je jeho bratr pod jeho plnou kontrolou. Král se chce bratra zbavit, ale nechce jej nechat zavraždit. Proto dává příkaz jej uklidit - a hlavně zakrýt navždy jeho obličej maskou. Takže je mladík deportován na ostrov Svaté Markéty a na hlavu je mu nasazena železná maska.

D´Artagnan dostává od Colomberta příkaz, aby zajel do Bastily a odvezl jej k němu. Teprve v Bastile se kapitán dozví od starého Bragelonna, kam Filipa odvezli. Colombert tvrdí, že ostrov je absolutně nedobytný, což se nezdá d´Artagnanovi. Když se dostane na základě pověření až k vězni, při odplouvání se tu objevuje Fouquet. Kapitán si s Filipem vymění oděv a vezme jeho masku. Boj s Fouquetem pak prohrává a padá do moře. Fouquet je spokojen. D´Artagnan se samozřejmě zachrání a konečně sděluje Filipovi pravdu. Tomu nyní začíná učení, aby mohl vystupovat jako král. Pak se od Isabely dozví, že je královo dvojče a ne, že je mu jen podobný.

Král zatím při slavnosti přede všemi zostudí svou manželku a Filipovi je sděleno, proč se to vše děje. Totiž že Colombert a další chystají sesadit krále pro jeho hnusné chování k lidu a Francii vůbec. Filip s plánem souhlasí. Celá akce se má odehrát na Fouquetově zámku ve Vaux. Když to započne, vzpomene si Filip, že si musí promluvit s Isabelou, ale do toho jim vpadne král. Začne rachot a je zde hned i Fouquet s d´Artagnanem. Jenže kdo je král a kdo je Filip?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Muž se železnou maskou
Richard Chamberlain vytvořil dvouroli šaramantního Filipa a jeho bratra, francouzského krále Ludvíka XIV., ve filmovém přepisu klasického románu Alexandra Dumase.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Muž se železnou maskou (2007)

 Muž se železnou maskou (2007)
Muž se železnou maskou n
Man in the Iron Man
Žánr: animovaný / dětský
Země: Velká Británie


(remake)

Muž se železnou maskou (1998)

 Muž se železnou maskou (1998)
Muž se železnou maskou n
The Man in the Iron Mask
Žánr: dobrodružný / akční
Země: Spojené státy americké
Režie: Randall Wallace

(remake)

Muž se železnou maskou (1985)

 Muž se železnou maskou (1985)
Muž se železnou maskou n
The Man in the Iron Mask
Žánr: animovaný / rodinný
Země: Austrálie


(remake)

Muž se železnou maskou (1939)

 Muž se železnou maskou (1939)
Muž se železnou maskou n
The Man in the Iron Mask
Žánr: dobrodružný / historický
Země: Spojené státy americké
Režie: James Whale

(remake)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10