Muž, který zabil (2002)

Muž, který zabil (Levity)
64.9 %
 
 

Levity

    Žánr: psychologický / drama
    Země: Spojené státy americké / Francie
    Premiéra v ČR: 8.1.2004        
    Délka: 100 min.
„Billy Bob Thornton ve strhujícím dramatu o vykoupení“
Manuel Jordan (Billy Bob Thornton) vychází z vězení, kde strávil 22 let pro ozbrojenou loupež. Součástí jeho osamělé existence se stal výstřižek z novin s fotografií šestnáctiletého prodavače Abnera Easleyho, kterého tehdy zastřelil. Easleyho tvář se Manualovi vrací v mučivých vzpomínkách i ve chvíli, kdy se vrací na rodnou periferii, kde kdysi došlo ke zločinu, jenž navždy změnil jeho život. Potkává zde černošského kněze Milese Evanse (Morgan Freeman), který mu nabídne práci i přístřeší v komunitě ztroskotanců, o které pečuje. Manuel se tu setkává s mladičkou Sofií Mellingerovou (Kirsten Dunstová), která je na nejlepší cestě zmarnit svůj život, i když jiným způsobem, než kdysi on. Seznamuje se i se sestrou muže, kterého kdysi zavraždil – osamělou Adele Easleyovou (Holly Hunterová), do níž se zamiluje. Dlouho však nemá odvahu jí říct, že to on kdysi zmarnil život jejího bratra. Když však zjistí, že Adelin syn (jehož matka pojmenovala po milovaném mladším sourozenci) se dostal na šikmou plochu, pochopí svou šanci: přece jen možná dokáže odčinit svůj děsivý čin.

Strhující příběh o zločinu, trestu a vykoupení vzešel z produkčního partnerství Richarda N. Gladsteina, Adama Merimse a debutujícího režiséra Eda Solomona, který je známý jako scenárista řady úspěšných hollywoodských snímků (mj. Skvělé dobrodružství Billa a Teda a jeho pokračování Neskutečná cesta Billa a Teda, Super Mario Bros., MIB – Muži v černém nebo Charlieho andílci). V roli muže, který se po dvaadvaceti letech strávených ve vězení pokouší účinně kát za vraždu, již kdysi spáchal, exceluje Billy Bob Thornton (Sling Blade – Smrtící bumerang, Muž, který nebyl, Ples příšer). Také dalších partů v nevšedním snímku se ujaly známé herecké osobnosti: Holly Hunterová (Zmatky v Arizoně, Piano, Extra život), Morgan Freeman (Řidič slečny Daisy, Vykoupení z věznice Shawshank, Božský Bruce) a Kirsten Dunstová (Interview s upírem, Šílená/krásný, Spider Man).

režie:
Ed Solomon
 
 
hraje:
Billy Bob Thornton (Manuel Jordan), Holly Hunter (Adele Easleyová), Morgan Freeman (Miles Evans), Kirsten Dunst (Sofia Mellingerová), Dorian Harewood (Mackie Whittaker), Geoffrey Wigdor (Abner Easley), Luke Robertson (mladý Abner), Billoah Greene (Don), Catherine Colvey (Claire Mellingerová), Manuel Aranguiz (Aguilar), Sadiki Burke (Sadiki), Abede Burke (Abede), Diego Abella (Raul), Brent Rogers (Ty), Cordell Clyde, Fabio Lopez (Samuel), Vlasta Vrána
 
 
scénář:
Ed Solomon
 
 
kamera:
Roger Deakins
 
 
hudba:
Mark Oliver Everett, Liza Richardson (supervize)
 
 
kostýmy:
Marie-Sylvie Deveau
 
 
střih:
Pietro Scalia
 
 
zvuk:
Stephen Hunter Flick (design), Claude La Haye
 
 
produkce:
Richard N. Gladstein, Adam Merims, Ed Solomon
 
 
titulky-česká verze:
Petra Mertinová
 
 
koproducent:
Irene Litinsky
 
 
vizuální efekty:
Asylum, New Wave Entertainment (dodatečné)
 
 
výprava:
François Séguin
 
 
výkonný producent:
Morgan Freeman, Lori McCreary, Fred Schepisi, Andrew Spaulding, Doug Mankoff
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.