Duben
ohodnotit

Musíme si promluvit o Kevinovi

We Need to Talk About Kevin

Další název:
Musíme si pohovoriť o Kevinovi
Rok:
2010
Délka:
113 minut
Premiéra v ČR:
23.3.2012
„Co prožívá matka, jejíž syn zastřelil sedm spolužáků a třídní učitelku?“
Popis / Obsah / Info k filmu Musíme si promluvit o Kevinovi
Eva odkládá slibně rozjetou profesní kariéru a plně se ponoří do nadcházejícího mateřství. Vztah mezi matkou a synem Kevinem se však od samého počátku komplikuje. Chlapec se od raného věku agresivně vymezuje vůči svému okolí a vůči matce především. Když je Kevinovi patnáct, spáchá čin, kterým se v očích veřejnosti stává monstrem. Ani ve vězení jej však matka neopouští a vzájemný vztah plný nepochopení, zklamání, nenávisti, ale i lásky tak pokračuje dál.

Filmová adaptace románu Lionel Shriverové vyniká především strhujícím výkonem Tildy Swintonové v roli matky, nelineárně vyprávěným příběhem a chladně odosobněnou vizuální stránkou. Britská režisérka Lynne Ramsayová (1969) se ve filmové branži pohybuje již od poloviny 90. let. Její první krátké filmy Small Deaths (Small Deaths, 1996) a Gasman (Gasman, 1998) získaly Ceny poroty v Cannes. Následující celovečerní snímky Chytač krys (Ratcatcher, 1999) a Morvern Callarová (Morvern Callar, 2002) rovněž obdržely význačná ocenění a tematicky vymezily její tvorbu. Ramsayová proniká do světa dětí a mladistvých a často na něj nahlíží optikou pokřivenou zkušeností se smrtí, zármutkem či vinou. Na adaptaci knihy Musíme si promluvit o Kevinovi pracovala již od roku 2005 a především kvůli nedostatku financí měl snímek premiéru až v květnu 2011, zato v hlavní soutěži filmového festivalu v Cannes. Zde sice žádnou cenu nezískal, vzbudil však zaslouženou pozornost a bodoval na řadě dalších, menších festivalů. Mimo jiné zvítězil na MFF v Londýně a při udílení Britských nezávislých filmových cen byl oceněn Cenou za režii a Cenou za nejlepší film.

Zdroj: ČT
V anglickém znění s titulky


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Musíme si promluvit o Kevinovi
S tématem, které si pro svůj román vybrala americká spisovatelka Lionel Shriverová, se většinou setkáváme v televizním zpravodajství. Zprávy o studentech, kteří obrátili zbraň proti svým spolužákům, nejsou bohužel ojedinělé, málokdy se v nich však dozvíme víc o tom, co podobným tragédiím předcházelo. A Shriverová navíc volí pro svůj příběh nezvyklý pohled. Vypráví ho z pohledu matky, která musí nést nejen následky synova činu, ale pokouší se i pochopit jeho motivaci a svůj podíl na ní. Film Lynne Ramsayové stojí na strhujícím hereckém výkonu Tildy Swintonové, která za něj mj. získala i Evropskou filmovou cenu.
AČFK 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Musíme si promluvit o Kevinovi
Britský film "Musíme se promluvit o Kevinovi" ("We Need to Talk About Kevin") začínající režisérky a scénáristky Lynne Ramsay ("Krysař", "Morvern Callarová") vypráví příběh matky Evy (Tilda Swinton - "Letopisy Narnie", "Julia", "Po přečtení spalte"), úspěšné podnikatelky, která se vzdala pro rodinu své kariéry, a jejího vztahu k synovi, který spáchal brutální zločin. Vše je natočeno retrospektivním stylem a divák se čím dál tím víc ponořuje do problému, aby nakonec zjistil, co strašného Kevin vlastně spáchal.

Filmaři si dali za cíl položit otázku, kdo je za vše zodpovědný, jestli syn, jenž neměl rád svoji matku, nebo právě Eva, která si nedokázala najít to správné mateřské pouto, a která si není rovněž jistá se svojí láskou k potomkovi. V dalších rolích se v této depresivní podívané objeví John C. Reily ("Cyrus", "Bratři z donucení", "Tenká červená linie") jako Evin manžel Franklin a Ezra Miller ("Beware the Gonzo", "Zítra snad bude líp", "City Island") v roli jejich syna Kevina.

Film je natočen podle knihy se stejnojmeným titulem autorky Lionel Shriverové, která dostala za své dílo prestižní britskou cenu Orange za rok 2005.


Autor: MARi0

Popis / Obsah / Info k filmu Musíme si promluvit o Kevinovi
Eva Khatchadourianová byla úspěšnou autorkou cestovních průvodců a milující a milovanou manželkou fotografa Franklina. Pak se ti dva rozhodli založit rodinu a na svět přišel Kevin, který už od kojeneckého věku byl jiný než ostatní děti. Dokázal totiž svou matku velmi vynalézavě trápit (anebo jí to tak alespoň připadalo), zatímco otec jeho zlovolnosti nebral na vědomí, přehlížel je a případně z nich vinil Evu. Až nakonec došlo k děsivé tragédii... – Thriller Musíme si promluvit o Kevinovi je adaptací stejnojmenného bestselleru americké autorky Lionel Shriverové. Román je napsaný formou Eviných dopisů (mrtvému) Franklinovi. Žena v nich vzpomíná na manželství a rodinný život a snaží se s až brutální upřímností k sobě samé zjistit příčiny, proč se stalo, co se stalo, a ve vzpomínkách se pohybuje v čase. Skotská režisérka Lynne Ramsayová (nar. 1969) vypráví Evin příběh podobným způsobem a prolíná minulost s přítomností, ale ani tak není nesnadné se v ději orientovat. Na rozdíl od knižní předlohy se však divák nedozví, koho a proč si Kevin vybral ve škole jako oběti. – Pár dní před šestnáctými narozeninami spáchal středoškolák Kevin krvavý zločin a ocitl se ve vězení pro mladistvé. Jeho matka zůstala „na místě činu“, pravidelně syna navštěvuje v nápravném zařízení a zároveň čelí pohrdání, ústrkům i zjevné nenávisti místních lidí. Snímek Musíme si promluvit o Kevinovi vypráví o patologickém zlu, nenávisti a zvrácenosti, jež mohou jedince ovlivnit a opanovat, o rodičovské oddanosti i bezmocnosti a o pokání. Tildě Swintonové jako těžce zkoušené Evě lze věřit vše, stejně jako třem představitelům zlopověstného dítěte v různém věku.
-kat-, Filmový přehled 2012/6


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

55 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

13:05 - 13:50

20 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:40

60 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

0 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10