Duben
ohodnotit

Mulholland Drive

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
147 minut
Premiéra v ČR:
28.2.2002
„Příběh lásky a osamění z města, kde se sny mění v noční můru.“

Obsah filmu Mulholland Drive

 
Americký kultovní režisér David Lynch, známý svými snímky Mazací hlava, Sloní muž, Modrý samet, Zběsilost v srdci či seriálem Městečko Twin Peaks, neustále překvapuje. Tentokrát přišel opět s filmovým dílem, jež nabízí komplikovaný a záměrně matoucí děj.

Jednou z hlavních hrdinek je začínající herečka Betty Elmsová, která přijíždí do Hollywoodu plná dychtivých nadějí. Brzy však zjišťuje, že pod blýskavou fasádou města iluzí se skrývá jakési temné tajemství. Neméně důležitými v příběhu jsou i další postavy: osamělý režisér Adam, hereččina bytná i mladá servírka Diana, a také k smrti vystrašená žena, jež ztratila paměť po noční autonehodě...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
David LynchDavid Lynch  
hraje:
Justin TherouxJustin Theroux.....Adam Kesher [29]   
Naomi WattsNaomi Watts.....Betty Elmsová/Diane Selwynová [32]   
Laura HarringLaura Harring.....Rita/Camilla Rhodesová [37]   
Ann MillerAnn Miller.....Coco Lenoixová [78]   
Dan HedayaDan Hedaya.....Vincenzo Castigliane [60]   
Angelo BadalamentiAngelo Badalamenti.....Luigi Castigliane [64]   
Robert ForsterRobert Forster.....detektiv McKnight [59]   
Mark PellegrinoMark Pellegrino.....Joe [36]   
Michael J. AndersonMichael J. Anderson.....pan Roque [47]   
Scott CoffeyScott Coffey.....Wilkins [36]   
Billy Ray CyrusBilly Ray Cyrus.....Gene [39]   
Chad EverettChad Everett.....Woody Katz [64]   
Melissa GeorgeMelissa George.....Camilla Rhodesová/blondýnka [24]   
Melissa Lahlitah CriderMelissa Lahlitah Crider.....číšnice ve Winkies Diane/Betty [26]   
James KarenJames Karen.....Wally Brown [77]   
Rebekah Del RioRebekah Del Rio.....Rebekah Del Rio [33]   
scénář:
David LynchDavid Lynch  
hudba:
Angelo BadalamentiAngelo Badalamenti  
David LynchDavid Lynch.....dodatečná [55]   
John NeffJohn Neff.....dodatečná   
kamera:
Peter DemingPeter Deming  
střih:
Mary SweeneyMary Sweeney  
Mo HenryMo Henry.....střih negativu [44]   
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Artcam, Pannonia Entertainment
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Obnovená premiéra v ČR:
19.5.2022
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Mulholland Drive >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

PROCESOR
Hodnocení:
Přidáno: 2.9.2017
PROCESOR!
Režie David Lynch. Zvyknul jsem si, že má   trochu "jiný" filmy. Záměny identit,   dějový regrese apod. Vlastně přemýšlím, že   ten film nemůžu spravedlivě ohodnotit a   okomentovat, protože mu prostě nerozumím a   nerad bych negativně ovlivňoval budoucího   diváka.
cangalanga
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.2.2015
Mulholland Drive amerického režiséra Davida   Lynche nás přivádí do mystické časové   smyčky, ve které se střídá sen s realitou a   pocitem viny hlavní hrdinky. Je však velmi   obtížné definovat přesnou hranici mezi   realitou a snovým světem. Do jisté míry je   tento snímek prazvláštním způsobem   znepokojivý, nicméně nás právě tou svou   zvláštní potemnělou a hypnotickou atmosférou   láká ponořit se hlouběji do Lynchova světa   jeho mysli. Mnoho otázek před námi vyvstává a   my na ně začínáme hledat odpovědi s touhou   rozluštit jednotlivé indície Lynchova filmu.   Tento film můžete vnímat několika způsoby.   Buď se budete snažit hledat jednotlivé   roztroušené indície velmi mistrně skryté ve   filmu a skládat je do nějaké smysluplné   mozaiky, nebo se jen ponoříte do atmosféry   filmu a necháte se unášet svými pocity. Jeden   i druhý způsob vás však dovede na Mulholland   Drive. Při této cestě na vás může padat   úzkost, kdy se můžete začít cítit omámeně   a ztraceně. A může se vás také zmocnit pocit   jakési blíže nedefinovatelné psychické   schizofrénie, pokud se až příliš ztotožníte   s hlavními postavami filmu a necháte se temnou a   úzkostlivou atmosférou filmu až příliš   strhnout a pohltit. Jsou zde mnohé scény,   které bychom mohli označit za jednoduché, ale   tím, že jsou natočené právě Lynchem,   dostávají úplně jiný rozměr, kdy jejich   prostřednictvím v nás David Lynch vyvolává   zvláštní druh jemného vlnění úzkosti,   znepokojení až postupně se stupňujícího   napětí. Například dialog mezi dvěma muži ve   Winkie´s restauraci. Navíc jsou tyto zdánlivě   jednoduché scény znásobené důmyslně vybranou   hudbou na pozadí a mistrným pohybem kamery. To   jsou všechno jemné detaily, které se však   stávají důležitou součástí výsledného   vyznění té které scény. O Lynchově tvorbě   můžeme hovořit jako o bizarní projekci stavu   jeho mysli, ale jsou to projekce, které jsou   součástí něčeho daleko většího a smysly   neuchopitelnějšího než je náš trojrozměrný   svět. Kdo se tento svět snaží poodhalit a   přijmout do své vlastní reality, stává se   součástí Lynchovi projekce jeho vlastní mysli.   Když potom vezmeme do úvahy, že je vše   propojeno, potom poznáváme, že stejná projekce   Lynchovi mysli je zároveň i naší vlastní   projekcí. A to je velmi znepokojivé už samo o   sobě. Avšak v člověku je vždy něco temného   a záleží jen na něm, zda-li tuto temnou   stránku své duše bude mít pod kontrolou, nebo   ji nechá zmocnit se ho.

Hudební kulisa je   stejně znepokojivá jako samotný film. Je   součástí celého příběhu. A stává se   důležitou součástí některých scén, jako je   například ta z kabaretu Silencio, kdy kouzelník   začíná provolávat:

„Není tu   kapela“
„Nemáme kapelu“
„Tohle všechno   je ze záznamu.“

A vy vidíte tu zpěvačku a   slyšíte ji zpívat. Tu nádherně tesknou hudbu.   A potom ji spatříte, jak na pódiu odpadne, ale   píseň trvá dál. To je vrcholný okamžik   skutečně silného momentu, kdy se mne osobně   zmocňuje něco velmi nedefinovatelného. Jakýsi   blíže nespecifikovatelný pocit, že se   nacházíte v cizím snu, kde by jste vlastně ani   být neměli. Na tomto místě si je možné   uvědomit tu výjimečnou Lynchovu absurditu,   před kterou byste chtěli utéct, ale zároveň   vás něčím jedinečným přitahuje a vy   zůstáváte tam, kde jste a necháváte se   unášet stále hlouběji do modré krabičky,   která vás nakonec pohltí svou temnotou, jako   teleportačním výtahem mezi snem a   skutečností. Na podobných místech jako v   kabaretu Silencio se setkáváme s genialitou   Lynchovi tvorby, kdy zvuky trvají, i když by už   vlastně ani neměli, protože už není těch,   kteří by je hráli anebo zpívali. To ve mně   evokuje představu, že i náš trojrozměrný   svět je jen záznamem toho, co trvá věčně. A   to je do jisté míry opět pro mne velmi   znepokojivé zjištění.

A tu už vám   nezbývá nic jiného než se nechat pohltit onou   modrou krabičkou, protože je to pocit tak   schizofrenní, že chcete před tím vším   utéci. A právě modrá krabička je tou cestou z   té časové smyčky, ve které jste se ocitli. A   vy tušíte, že je to právě ta modrá   krabička, která vede k vašemu prozření.  

Přiznám se, že tvorbu Davida Lynche miluji,   protože v ní objevuji úžasný prostor a   hloubku. David Lynch je skutečným filmařským   režisérským Mistrem, který své filmy skládá   jako puzzle, ale výsledná mozaika je pro mne   osobně pokaždé vrcholným filmařským   zážitkem a jedinečným uměním.
zeus12xy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.9.2014
co jiného čekat, než úlet
Příběh se vyvíjí záhadně a zvláštně,   pár bizardních scén,to mám ráda, Naomi je   roztomilá a krásná, Rita je tajemná. Pak   střih, běs, úlet,všechno je jinak. Krabička,   klíč, láska, zklamání, teta není, nic není   jak se zdálo být, totální úlet. Tak se   vracím, přemýšlím, namáhám si mozek,   snažím se být chytrá, vymýšlím teorie,   řešení, rozuzlení. Pak to vzdám a najdu na   netu celkem kloudné vysvětlení, které mě   jakš takš uspokojí. Film za uškvaření šedé   kůry mozkové:-)
CityOfLove
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.3.2014
Nejde o význam, jde o dojem a tenhle film má   úžasnou atmosféru. Scéna s kafem, nebo Coco,   opravdu čistě vykreslená postava, je naprosto   bez chyby. Tady nejde o děj, tady jde o   perfektně namíchanou směsici pocitů, kterou   ve vás zanechá. Vykašlete se na otazníky, tady   o ně nejde.
ivosjan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.10.2013
Proč recenzovat film jedenáct let po jeho   vzniku? Protože jsem ho nedávno znovu shlédl a   chtěl připomenout a doporučit všem, kteří z   nějakého důvodu neměli tu čest. Pro Lynchovy   fanoušky je tento příspěvek patrně nošením   dříví do lesa, pro ty, kteří chtějí Lynche   teprve objevovat, je to možná pro začátek   nejpřístupnější film. Narativní postupy   Lynche jsou samozřejmě originální, nelze   očekávat souvisle odvykládaný příběh, ale   příběh tam je, a při soustředěném   sledování filmu se dá pochopit. Zejména však   vizuálně a svoji poetikou zcela pohlcující   dílo.
walden
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.10.2013
Mam dve otazky k tomuto filmu. Dokaze niekto   presne vysvetlit tu scenu v restauracii kde jeden   chlapik rozpovie tomu druhemu svoj desivy sen...?   A druha otazka...Je mozne prist na to kde presne   zanechal najomny vrah ten modry kluc a kde ho   hlavna hrdinka nasla...?
discoball.mind
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.8.2013
10/10
... A JEŠTĚ NĚCO ! NESNASIM VAS ZA TO   VYSVETLENI V POPISE! ZNASILNILI STE TENTO FILM TIM   ZE SI KAZDY MUZE PRECIST O CEM TO JE! TIM PADEM   JSTE NAPROSTO ZKAZILI VESKEROU DIVAKOVU FANTAZII !   LIDI NEČTE TE TO... VYSVETLENI NENI JEN JEDNO !   KAZDY SI MUZE NAJIT TO SVOJE...
panHnědý
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.5.2013
Hypnotické, nadpozemské…. Myšlenkový   labyrint Davida Lynche. Zdrcující dílo, při   kterém se mi těžko dýchalo. Lars von Trier   vyzařuje své démony ve filmech formou   vizuálních obrazců - David Lynch jde hlouběji   do divákova nitra, dokáže ho přes celou svou   minutáž držet za ruku a doprovázet ho peklem,   kterým si v nejtemnějších snech nedokážeme   představit. Během téhle výpravy se nám   těžko dýchá při pohledu na jeho kompozice,   _______ jsou hypnotické, kulisy surrealistické,   zvuky psychedelické a jeho rafinovaný záměr   má těžký dopad na naší psychickou stránku a   lidské chování. Otevře nám temného   pasažéra, který se v nás nachází. *******   Část s tajuplnou modrou kostkou v záběru při   pádu na zem mě David Lynch dostal do hypnózy a   mám chuť' se už nikdy neprobudit ******* Do   nejmenšího detailu promyšlená s velkými   potížemi "pochopitelná" hra s   divákem, na jejímž konci sami nevíme, jestli   nejsme náhodou uprostřed jakéhosi rafinovaného   herního systému, nebo nám udělal David Lynch   další díru do hlavy.
mat.ilda
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 9.2.2013
Hrozný hrozný film. Je mně úplně jedno z   čeho autor vychází i co tím chtěl říci.   Začíná zajímavě, je napínavý, záhadný,   hudba stupňuje napětí. Jenže se nikam   neubírá, přibývá osob, které se ve snímku   jen mihnou, aniž tušíte proč a dál už to je   na vytočení. Bizarní - to on opravdu je, zrovna   když jsem si říkala, kam se poděli ti   důchodci, co se tak nasmáli v tom taxi, a kdo to   sakra vůbec byl - tak vida - zrovna se objevili,   drápali se značně zmenšení skulinou pod   dveřmi a zase se smáli a vrhali se po hlavní   hrdince, až si vystřelila mozek z hlavy. Ještě   tak dva filmy od Lynche podobného ražení,   udělám to taky. Zrovna tak se mně znechutilo   "Městečko Twin Peaks", které chtělo   být tak záhadné, až bylo nakonec směšné.   Ale nevím, možná jen já nejsem, čím se zdám   být :-(
Pecik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.9.2012
Pro mě nezasvěceného a neznalce Lynche byl film   hromadou zvláštních zajímavých ale   nesouvisejících a zarážejících scén. Velmi   zajímavá byla kamera a hudba - tajemno z mnoha   scén přímo sálalo, ale celkově mě nenapadá   nic co bych si z filmu odnesl - vše jsem si   začal dávat trošku dopořádku až s   přečtením obsahu.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih179068minih179068Opráski s historje (2020) [TV pořad] 
Opráski s historje n
minih36658minih36658Matrix Revolutions (2003) 
The Matrix Revolutions n
minih164480minih164480Kořist (2019) 
Crawl n
minih4532minih4532Proroctví: Boží armáda (1995) 
The Prophecy n
minih16383minih16383Pomsta šprtů (1984) 
Revenge of the Nerds n
minih25519minih25519Zorro: Tajemná tvář (1998) 
The Mask of Zorro n
minih149702minih149702The Hollow Point (2017) 
The Hollow Point n
minih79993minih79993Raubíř Ralf (2012) 
Wreck-It Ralph n
minih40226minih40226Lovecká sezóna (2006) 
Open Season n
minih111756minih111756Ranhojič (2013) [2k digital] 
Der Medicus n


Hodnocení:n12345678910
Mulholland Drive (2001)Mulholland Drive (2001)Mulholland Drive (2001)Mulholland Drive (2001)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190553
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376580
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10