Můj přítel Fabián (1953)

Můj přítel Fabián
54.3 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 7.1.1955        
    Délka: 95 min.
POZOR SPOILER

Pan Trojan se vrací z dovolené do továren v Kunčicích. U východu stojí cikáni a mají konflikt s bývalým holičem jménem Řepka. Cikáni neumějí číst a Trojan se rozhodne, že se jich ujme. Vezme si starého Fabiána z výkopu a začne jej učit svařovat. Fabián mladší prchá ze školy. Učitelka jej hledá v „osadě“, a i když jej najde, do školy se mu nechce. Při výplatě se Fabián neumí podepsat a hned tuto také celou utratí za alkohol. Lidé se rozhodnou otevřít pro cikány večerní školu. Oni však nepřijdou, teprve až do osady přijede Trojan, mají se k činu. Ve škole se začínají učit abecedu a také jak žít život řádného socialistického občana. Cikáni paní učitelce zapějí a již to jede. Fabiánův syn, nyní zvaný Fabiánek, je pozvány pionýry na výlet. A pak dostanou byt. Otec Fabián váhá, zda peníze propít, ale když uvidí v peněžence fotku svého syna, odolá a raději kupuje nábytek. Fabiánek je svými kamarády-pionýry navržen na střední školu. Fabián již visí i na tabuli cti, protože pod mistrem Terebou plní normu na 186 %. Do zařízeného bytu se nahrnou cikáni z osady. Je to oslava, taková kolaudace. Byt je zařízený, jak se patří, dokonce i rádio zde je. Tereba se na kolaudaci odmítá dostavit, snad i proto, že do něj Řepka hustil svoje proticikánské názory. Shodou okolností přijíždí Trojanovi jeho dívka Tonička, a učitelka se na kolaudaci také nedostaví. Což Fabiána naštve a je hluboce uražen. Navíc začne od syna opisovat. Také začne pít. Do práce přijde opilý a je mu všechno jedno. Jeho syn skládá pionýrský slib. Když chce od něj otec znovu opisovat, odmítá. Leč, táta prosadí svou. Pak dochází k tomu, že Řepka poškodí přístroj, jenž je velmi důležitý, ale vina je dána Fabiánovi. Řepka je dán na jeho místo. On totiž po tomto „fleku“ pomocníka a svářeče velmi touží, protože je dobře placeno. Jenže pak se chlubí kamarádovi, co udělal, a Trojan jej slyší. Ihned jej za to inzultuje a jde za Fabiánem až domů, kde se setká s učitelkou. Fabián se mezitím v krčmě opět zpráskal jako zvíře. Přesto, když mají být vánoční směny, dojde k velkým událostem, tedy hlavně pro Fabiána…  Autor: Pitryx

režie:
Jiří Weiss
 
 
hraje:
Otto Lackovič (Fabián), Dušan Klein (Fabiánek), Ladislav Chudík (Trojan), Věra Bublíková (učitelka Krásová), Otomar Krejča (ing. Krása), Bohuš Záhorský (Tereba), Robert Vrchota (dělník Václav Řepka, bývalý holič), Jiří Vršťala (vedoucí prodavač), Eva Kubešová (Trojanova milá), Bohumil Machník (svářeč Stanislav Hrabal), Josef Bek (Jaroslav), Irena Cygonková (Hanička), Stella Stašicová (role neurčena), Karol Strážnický (role neurčena), Oldřich Vykypěl (Stárek), Gustav Hrdlička (vrchní ve vinárně), Fanda Mrázek (fotograf), Zdeňka Bronislavská (Carmen v operním představení), Ladislav Gzela (hostinský), Inocenc Březina (Ondřej Rektoris), Elemir Saszy (cikánský zpěvák), Jožka Lakatoš (primáš), Věra Váchová (Řepkova přítelkyně), Margita Fabiánová (cikánka Margita), Viktor Oktábec (role neurčena), František Vyplel (role neurčena), J. Šipoš (role neurčena)
 
 
námět:
Ludvík Aškenazy (povídka Dva Gáboři)
 
 
scénář:
Ludvík Aškenazy, Jiří Weiss
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka
 
 
hudba:
Jiří Srnka, Georges Bizet (opera Carmen)
 
 
výprava-architekt:
Bohuslav Kulič
 
 
kostýmy:
Fernand Vácha, Slávka Doležalová, Miloslava Šmídová
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
Milan R. Novotný, Emil Poledník, František Šindelář
 
 
výtvarník:
Stanislav Pavlík
 
 
zpěv:
Sbor (Tancuj, tancuj, vykrúcaj; Duj,duj, duj), Elemir Saszy (Cikánské písně), Štěpánka Štěpánová (Carmen v operním představení)
 
 
choreografie:
Boris Milec
 
 
masky:
Oldřich Mach, Jiří Šimon
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jiří Pokorný
 
 
asistent režie:
Bohumil Kouba, Dagmar Nešlehová
 
 
pomocná režie:
Ivo Novák
 
 
odborný poradce:
František Král (pedagogický)
 
 
asistent architekta:
Věra Líznerová
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr, Ivan Kawaciuk (sólo)
 
 
dirigent:
Milivoj Uzelac
 
 
úvodní titulky:
František Tichý
 
 
vedoucí výroby:
Rudolf Fencl
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.