Duben
ohodnotit

Mrtvý muž

Dead Man

Další název:
Mŕtvy muž (SK)
Žánr:
Rok:
1995
Délka:
120 minut
Premiéra v ČR:
15.8.1996
„Všude jste byli, všechno jste viděli, všechno znáte, nenechte se mýlit“

Komentáře k filmu Mrtvý muž

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 23
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.12.2010
Dneska již legendární film,   který v sobě spojuje   několik žánrů. Více než   za psychologický western bych   ho označil za černou   komedii. I když většinou   kritika hodnotí jiné   Jarmuschovy filmy výše, pro   mě je Mrtvý muž jednička.   Sleduju každou reprízu, i   když vlastním DVD.
M.A.G.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.7.2013
Tento film se asi nebude   každému zamlouvat.Je svým   způsobem zvláštní (   ono..zvláštní, stačí   napsat do titulků Crispin   Glover a je to jasné :-) ),   každopádně zajímavý - mě   docela zaujal.
Je tady   spousta velkých herců v   malých rolích.
Úsměvná postava byl   indián Nikdo.Z toho jména   tam taky plyne docela dobrá   hláška, která mě dostala -   "Kdo je tady s   Tebou?" - odpověď :   "Nikdo"...a Johny   Deep nelhal:-).
Ovšem   ten konec je přinejmenším   nečekaný.
A hudba,   tak na tu nesmím zapomenout -   to byl skvělý výběr po   celý film.
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.5.2009
Jim Jarmusch netočí filmy   pro diváky. Točí je pro   sebe a to jestli se budou   líbit ještě někomu jinýmu   mu je jedno. Stejně to je i v   případě "Mrtvého   muže". Kdo zná   jakýkoliv Jarmuschův film,   nepřekvapí ho pomalý styl   vyprávní ani to, že je film   složený hlavně z dialogů a   nějakou "akce" by   divák hledal marně. Kdo je   na toto připravený určitě   si tento poetický western   vychutná. Herci byly vybráni   skvěle a v hlavní roli jsem   si už během prvních pár   minut nedokázal představit   nikoho jiného než Deppa,   který dokonale zahrál   ušlápnutého básníka i   přerod v neohroženého a   oduševnělého zabijáka. Ani   ostatní herci nezůstávají   pozadu ať už se jedná o   indiánského přítele   hlavního hrdiny jménem   "Nikdo" nebo   padouchy v čele s Lancem   Henriksenem. Snímek   podkresluje výborná   kytarová hudba Neila Younga,   která dopomáhá k   vytvoření atmosféry tohoto   neobyčejného filmu, stejně   jako černobílá kamera,   která zde sedí natolik, že   jsem si film ani nedokázal   představit v barvách.   Jediná moje výtka je k   přeci jen trochu zdlouhavé   poslední třetině. I tak se   jedná o zajímavý snímek,   který ukazuje žánr westernu   v úplně jiné podobě.
mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 23.5.2012
Vysoké hodnocení by   přicházelo v úvahu pouze v   případě pětiminutového   hudebního klipu, s   atmosférickou hudbou Neila   Younga a výběrem   nejkrásnějších záběrů.   I když mám vlaky ráda, fakt   jsem nemusela dělat   společnost Billu Blakeovi   napříč kontinentem téměř   v reálném čase, už po   prologu jsem měla pocit, že   mám placatý zadek, o   trmácení na koni nemluvě...   A věřte nebo ne, ani Johnny   se mnou nic nesvedl, zbaštila   bych mu snad jen potvrzení   mojí domněnky, že si ten   ujetý obleček přinesl z   vlastního šatníku. Abych   jen nefrflala, zamlouval se mi   nápad s živým, přesto   mrtvým mužem i poetika   pomalého umírání při   plném vědomí.
Pecik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.11.2012
Nadšení se mnou zrovna   necloumá a film mi přišel   neuvěřitelně utahaný.   Mnohokrát jsem se bál skoro   podívat kolik zbývá do   konce - poslední půlhodina   se mi líbila o mnoho víc a   do té doby zvláštní hudba   mi náhle také začla   zapadat. Neotřelé, nové,   často humorné - zajímavý   filmový zážitek který mi   však rozhodně jednou stačil
lucymat
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.7.2010
Sakra dobrej western, který   mě k obrazovce úplně   přikoval. Dlouhé záběry na   Deppovy oči mají něco do   sebe. Když snímek navíc   doprovází řízná kytara   Neila Younga, není co   řešit.
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.12.2014
Jak mám Jima Jarmusche rád,   tak tohle patří k tomu   nejlepšímu co natočil.   Dechberoucí černobílé   podobenství o divokém   západě podkreslené   podmanivou hudbou a v hlavní   roli skvělý Johnny Depp,   navíc je to vtipné a vůbec   ne hloupé. A pak ty   třešničky na dortu v   podání Lance Henriksena a   Iggy Popa jako zabijáků a   nezapomenutelný indián   "Nikdo" Gary   Farmera. Ať už to nezveme   černou komedií,   podobenstvím, fantasy,   westernem či jinak, je to   jedno a tohoto černobílého   filmového bombónku se to   nijak nedotkne. :-)
Snape
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.6.2008
hodne zajimavy film, akorat mi   ho znechutili intosi, kteri na   nej chodi do   pseudointelektualniho kina   Aero nekolikrat za den a pak u   ciga desne filozofujou, co tim   jako chtel Jarmusch rict.
Czasko
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.8.2006
Tohle je film o nevyhnutelné   cestě ke smrti, o osudu,   který napsal scénář o   konci života muže, který   měl původně narýsovanou   normální úřednickou   kariéru. Je to film o tom,   že nevíme dne ani hodiny.   Klasicky jarmuschovské   pomalé tempo vede sqělého   Johnnyho Deppa ke konci a   doprovází ho nejen Nikdo,   ale i vynikající hudba Neila   Younga. Tento film je   sqostný, klenotný a patří   k tomu nejlepšímu, co kdy   bylo natočeno o životě a   smrti.
viana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.11.2010
Deadman
Zvláštní film,zanechá v   človíčku pocit marnosti   života...Skvělý Johnny   Deep,ponurá kytara prostupuje   příběhem i vámi až do   morku kostí,tragikomické   scény,kdy zabiják spí s   medvídkem,další okusuje   lidskou ruku,prodavač žádá   autogram...mám zážitek-ale   vidět podruhé již nemusím.
arciking
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.1.2009
Velmi rád bych dal 10, ale   pro slabší dějovou   zápletku nemohu. Jinak ovšem   klobouk dolů, je to opravdu   jedinečný zážitek......už   při první scéně ve vlaku   mně bylo jasné, že půjde o   něco   mimořádného....perfektní   kamera a střih, komediální   nádech, vynikající hudba a   černobílé provedení   dávají dohromady výbornou   zábavu.
Na druhou   stranu bych neřekl, že se   jedná o nějaké skryté   poselství dalším   generacím, či kdovíjaký   filosofický výlev....řekl   bych, že tam hledáte věci,   které tam nejsou.   Intelektuální složka filmu   podle mě nijak výrazně   nepřevyšuje běžný   (alespoň trochu kulturní)   film.
Bouvard
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.4.2006
Nijak překvapující film, ne   že by zrovna nudil, ale pokud   ho neuvidíde, tak se moc   nestane. Přerod hlavního   hrdiny z bezúhonného   účetního na hledaného   zabijáka je příliš   najivní (až na tu   uvěřitelnou lehkou dávkou   apatie). Scény které stojí   za to: *scéna s kolouškem   (jak ulehá k mrtvému   kolouškovi- a tím   signalizuje kontrast toho co   byl a čím je)
*   scéna, kdy poraněný v kanoi   vyjíždí směrem do tábora   indiánů (ten pohled si   zapamatuju; je taky na DVD   obale).
Duster
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 2.12.2007
Patrně nejsem naladěn na   stejnou vlnu jako tvůrci   tohohle černobílého   "filosofického   westernu", ale mě tenhle   film prostě nic moc   neříká. Originální,   jedinečný - to je zcela   určitě. Vykládat se dá   mnoha různými způsoby.   Obávám se však, že diskuse   nad snímkem je v tomto   případě mnohem   zajímavější než   sledování snímku   samotného. Skoro se divím,   že jsem se vydržel dívat   až do konce. Velmi oceňuji   obrazovou podobu filmu,   třebaže si myslím, že ta   černobílost je zbytečná,   také herecké výkony a   musím uznat, že některé   scény jsou hodně vydařené   a jen tak na ně nezapomenu.   Ovšem jako celek je pro mě   tenhle film naprosto   nestravitelný. Nemůžu si   pomoct, ale je to postupem   času čím dál větší nuda   a o nějakém prožitku   nemůže být ani řeči. Snad   kromě jediného. Tolik   oceňovaná "hudba"   Neila Younga a jeho   "nervní" kytara mě   už na konci tak lezla na   nervy, že jsem měl stochutí   vypnout zvuk a ještě hodinu   po skončení filmu mě bolela   hlava. Ze začátku dobré,   ale pak v podstatě pořád to   samé "brnkání" se   nedá vydržet. Stejně jako   rádoby filosofické nebo   "pocitové" či snad   dokonce "poetické"   obrazy a bláboly některých   zúčastněných. Pro mě je   tenhle film velkým   zklamáním. Never more.
Knell
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.8.2016
Už keď vyliezol zamazaný   Crispin Glover a predniesol   svoj psychedelický part,   vedel som, že nech toto   dopadne akokoľvek, tak ľahko   na to nezabudnem.
Výstava čiernobielych   fotiek starého západu, v   ktorej sa síce môže huliť,   ale tabak asi nezoženiete.
Chvíľami možno   pocítite potrebu nejakého   vysvetlenia, no dostane sa   Vám len podozrievavého   pohľadu, po ktorom dotyčný   prednesie nejakú absurditu o   Filištíncoch, alebo Vás   rovno odbachne. A tak   zasväteným kurátorom tejto   galérie zostáva len Youngova   gitara a Vy ďalej plyniete v   akejsi polomdlobe do bodu,   keď už stojíte po pás v   hmle iných svetov a ako to   dopadne s nami, ešte stále   živými, Vás zaujíma už   len trošíčku...
Shmick
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.5.2007
Snímek o věčném fatalismu.   Bill Blake jede přes celé   státy, aby zapomněl na to   špatné co se mu během jeho   krátkého života událo a   doufá, že dostane slíbenou   práci účetního ve vesnici,   která kromě 'ničeho' má   jednu továrnu na zpracování   železa. Jeden ze snímků,   který udělal zlom ve tvorbě   Jima Jarmusche. Pro lepší   zachycení atmosféry ponechal   Jim filmu pouze černobílý   nádech. K vytvoření   originálního soundtracku si   přizval Neal Younga, který   neopakovatelným způsobem   náhrál hudbu v podobě   kytarových sól s   charakteristický overdrive a   delay efektem. Dá se říci,   že tímto filmem vytvořil   nový žánr a to   psychologický western.
Necronom
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.4.2008
Film , pro diváky kteří se   dokážou zamyslet a mají cit   pro detail. Řadí se mezi   takzvané nezávislé filmy. O   tom vědčí i to že snímek   je černobílý. Označení   western není podle mě   úplně správné, protože o   western ve stylu Clinta   Eastwooda se nejedná. Dead   Man je film, který nelze   jednoduše vyprávět, ale   musí se vidět.
Korbitch
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.8.2012
Chtěl bych podotknout, že se   rozhodně nejedná o žánr   komedie. Western/drama je   mnohem výstižnější.   Komediální prvky se sice   najdou, ale je jich tak málo,   že o komedii se opravdu   nejedná.
JohnCoestler09
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.2.2012
Originalita
Mám zmiešané pocity z   tohoto diela, ale jedna vec je   jasná : Je to dobrý film.   Najviac sa mi páčil Nikto, a   jeho duchaplné slová,   ktorým William Blake zo   začiatku nerozumel. Hudba je   fascinujúca a na mieru šitá   k tomuto filmu. Je to niečo   nové,originálne a veľmi   zaujímavé. Westernová   balada
halounak
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.1.2009
Hodně originální film, na   který ale musí mít člověk   náladu. Depp byl super,   indián Nikdo mě tím svým   žvatláním už pak trochu   vadil, stejně jako hudba,   která mi připadala na   začátku docela originální.   Za zkouknutí to ale určitě   stojí...
Becko.O
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.1.2011
Tenhle film je jak báseň...   Mrtvý muž, provázenej   Nikým, pronásledovanej   všema, na cestě na   věčnost... Nikdy jsem   neviděl tak poetickej film,   jako je tenhle, a ještě   větší hloubku tomu dodala   ta dramatická hudba.   Vybrnkávání na elektrickou   kytaru tak skvěle zapadlo do   starýho západu, jak bych to   nikdy nečekal... Ta   černobílá kamera, ten klid,   souznění s přírodou, ve   mě nechalo fakt velkej   dojem... Obzvlášť výkon   Johnnyho Deppa, kterej jako   již tradičně byl naprosto   famózní. Velice zdatně mu   sekunduje sice tichej, ale   zato dostatečně bezsoucitnej   a bezkrevnej Lance Henriksen.   Zvláštní film, zvláštní   pocity... Poprvý, co mám   fakt problémy vyjádřit   dojmy z filmu... "Víš   jak se používá tahle   zbraň? Nahradí ti jazyk.   Bude za tebe mluvit..." A   z Williama Blakea se stala   legenda... Nejdřív jsem   chtěl dát kolem 7, 8*, ale   strašně mě v tomhle filmu   zaujal ten pohled na smrt.   Filozofičtější už to bejt   nemůže a fakt to svym   způsobem promlouvá do duše,   takže 9*...
zakoba
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.6.2009
Mrtvý muž
Tenhle film má něco do   sebe.Rozhodně stojí za to ho   vidět.Někdo už ho znovu   vidět nemusí,to záleží na   každém.Že je film   černobílej mi vůbec   nevadí,docela se tomu i   hodí.Johnny Depp opět   dokázal,že umí hrát   ,,zvláštní role".
Ve filmu jsou dlouhé   záběry (někdy až nudné)   ale doprovází je zase   skvělá hudba,která tam   skvěle zapadne.
johnnydepp
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.12.2008
Excelentní film s   vynikajícím hereckým   obsazením a úžasnou hudbou   Neila Younga. Všem, kteří   ho neviděli vřele   doporučuju. Dle mého názoru   nejlepší herecký výkon   Johnnyho Deppa vůbec.   Proměna úředníčka v   neohroženého pistolníka a   jeho cesta za vlastní   zkázou. D' You Have Any   Tobacco?
Tokav
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.2.2012
...
naprosto úžasnej film,   který jsem viděl náhodou   před 14 lety a pak teď. Od   tý doby je Depp mým   nejoblíbenějším hercem.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih75726minih75726Kouč (2010) 
Coach n
minih46253minih46253Reportér v ringu (2007) 
Resurrecting the Champ n
minih40513minih40513Tobruk (2008) 
Tobruk n
minih41885minih41885Krvavá odplata (2005) 
Brothers in Arms n
minih5858minih5858Danton (1982) 
Danton n
minih82163minih82163Grazie... nonna (1975) 
Grazie... nonna n
minih42812minih42812Tma (2005) 
The Dark n
minih64714minih64714Malý vodní had (1985) [TV inscenace] 
Malý vodní had n
minih12605minih12605Mistrův syn (1978) 
Zui quan n
minih48478minih48478Zapomenutá kletba (2007) [TV film] 
Sands of Oblivion n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

16:00 - 16:45

31 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Největší apokalypsy dějin

16:20 - 17:15

11 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

61 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

56 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190545
Osobností: 697835
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178274

Poslední komentáře

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10