Možnosti dialogu (1982)

Možnosti dialogu
85.3 %
 
 

Další název: Dimensions of Dialogue; Dialogy;

    Žánr: animovaný
    Země: Československo
    Délka: 11 min.
„Mezilidské vztahy mají svá úskalí. Tři animované etudy na jedno téma, v podání mistra surrealismu Jana Švankmajera.“
Tři etudy na téma lidského dorozumění vystihují různé způsoby mezilidské komunikace. Ve filmu je použita velmi náročná reliéfní (předměty denní potřeby) a plastická (hlína) animace. Brilantní dílo patří k nejlepším a nejironičtějším Švankmajerovým filmům. Vzhledem ke své myšlenkové závažnosti i k otevřené kritice bezduchosti mělo značné potíže s komunistickou cenzurou.
Dialog věcný. Tři hlavy, každá složená z jiných předmětů (kancelářské potře by, železné předměty, potraviny), se v "dialogu" vzájemně požírají a tím se i proměňují. Jejich počáteční "individualita" se postupně mění v univerzální hmotu. - Dialog vášnivý: Ona a on. Hliněná torza sedí proti sobě za stolem. Dotýkaji se navzájem. Láska a vášeň je proměňuje v jedno tělo. Po jejich odděleni zůstává na stole mezi nimi zárodek, o nějž rodiče nestojí. Láska se mění v nenávist: dvojíce se navzájem zničí. - Dialog vyčerpávající. Dvě mužské hliněné hlavy si zpočátku vzájemně nabízejí užitečné předměty (kartáček na zuby a pastu nebo chléb a máslo). Spolupráce vázne a přicházejí zlomyslnosti. Napětí roste: hlavy praskají a jsou stále útočnější. Nakonec se navzájem zničí.
Zlatý medvěd v kategorii krátkých filmů na 33. MFF v Západním Berlíně 1983, Grand Prix a Cena FIPRESCI na XIV.MFanim. filmů v Annecy 1983, Cena za režii, Cena za anim. film a Cena Nadace Petera Stuyvesanta na XXXIII. MFF v Melbourne 1983, Hlavní cena na MFF v Sydney 1983, Cena za nejlepší film z třiceti ročníků MFF v Annecy (udělená 1990).
Filmový přehled 1994/12/40

režie:
Jan Švankmajer
 
 
námět:
Jan Švankmajer
 
 
scénář:
Jan Švankmajer
 
 
kamera:
Vladimír Malík
 
 
hudba:
Jan Klusák
 
 
střih:
Helena Lebdušková
 
 
zvuk:
Ivo Špalj
 
 
výtvarník:
Jan Švankmajer
 
 
animace:
Vlasta Pospíšilová
 
 
dramaturgie:
Edgar Dutka
 
 
spolupráce:
M. Červená, David Filcík, V. Fix!, K. Hladká, J. Janeček, V. Lebeda, D Mullerová, Marie Netrvalová, F. Slabý, J. Tippman, I. Vít, O. Zika
 
 
vedoucí výroby:
Klára Stoklasová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.