Mozartova cesta do Prahy (1939)

Mozartova cesta do Prahy (Eine kleine Nachtmusik)

Eine kleine Nachtmusik

Další název: A Little Night Music

    Žánr: hudební / romantický / adaptace
    Země: Německo - předválečné
    Premiéra v ČR: 18.12.1939        
    Délka: 86 min., 2364 metrů
"Mozartova cesta do Prahy" je německý film českým divákům blízký pro poměr slavného skladatele ku Praze. Ve velkém úspěchu svého "Figara", potěšen uměnímilovnosti a porozuměním pražského obecenstva, napsal Mozart novou operu jen pro Prahu "Don Giovanni", jejíž premiéra byla 29. října 1787 ve Stavovském divadle. A tak se Mozart vydal v září toho roku ve vypůjčeném panském kočáře podruhé do Prahy se svou mladou chotí Constanzí.

Z této cesty zachytil drobnou epizodu prchavého Mozartova zamilování se do mladistvé komtesy na moravském zámku německý romantický spisovatel Mörika v půvabné povídce "Mozartova cesta do Prahy". Tato povídka poskytla základní motivy k filmu, který německy nazvali "Eine klleine Nachtmusik", podle Mozartovy skladby, v jejímž předvedení vídeňskou filharmonií s tanci baletu vídeňské opery vrcholil děj filmu.

Jeho složky tvořily barvitost a grácie pozdního rokoka, dobová stylovost v kostýmech a výpravě, romantika cesty kočárem, měsíční noci v parku a Mozartova hudba. Autorům filmu se v tomto rámci přesvědčivě podařilo naznačit, jak se z milostného zážitku s komtesou rodí ve skladatelově duši dlouho hledaný závěr opery "Don Giovanni", jejímiž posledními akordy na jevišti Stavovského divadla pak film končil. Postavu mladého Mozarta za režie Leopolda Hainische vytvořil mladý vídeňský herec Hannes Stelzer, zachytiv hlavní rysy jeho povahy v poměru k ženám. Mozartovu manželku zahrála s oddanou něhou Christl Mardaynová a Heli Finkenzellerová byla komtesou Eugenií, jíž setkání s Mozartem stává se zážitkem téměř tragickým pro celý život. Kromě vídeňské Filharmonie, účinkuje zde též berlínská Filharmonie, takže se se tento film stal takřka komorní hudební hrou.  Autor: Asmodej

režie:
Leopold Hainisch
 
 
hraje:
Olga Engl (Volkstettová, generálka), Ernst Pröckl (Augustin, sluha u hraběte Schinzberga), Hannes Stelzer (Wolfgang Amadeus Mozart), Christl Mardayn (Constanze Mozartová, Mozartova žena), Karl Kneidinger (Anton, služebník), Heli Finkenzeller (komtesa Eugenie), Gustav Waldau (hrabě Schinzberg), Hans Gareis (kapelník), Hertha von Hagen (hraběnka Schinzbergová), Hugo Flink (vedoucí orchestru), Ellen Hille (Therese, chůva v rodině Mozarta), Kurt Meisel (Max Schinzberg), Axel von Ambesser (baron Egon, Eugeniin snoubenec), Julius Brandt (kapelník v Praze), Senta Foltin (Franziska, Eugeniina přítelkyně), Hans Wocke (Don Juan (v operním provedení)), Max Gülstorff (strýc Leopold), Annie Rosar (teta Ludmilla), Ludwig Weber (commendatore = komtur (v operním provedení)), Hans Hermann Nissen (Leporello (v operním provedení)), Lotte Spira (baronka von Waldstätten), Charlotte Schellhorn (neteř Marianne von Waldstätten), Elfriede Hoffmann (slečna Kreszensová z baletu), Franz Pfaudler (poštovní posel), Hanni Weisse (baronka von Trattner), Werner Stock (baletní mistr), Karl Etlinger (Maschek, zahradník), Leopoldine Pokorny (tanečnice), Erwin Pokorny (tanečník), Kurt Kaiser (tanečník), Willy Fränzl (vedoucí baletu Vídeňské státní opery), Lizzi von Kalmar
 
 
námět:
Eduard Friedrich Mörike (novela "Mozart auf der Reise nach Prag" (1856), česky poprvé jako "Mozart na cestě do Prahy" (1906))
 
 
scénář:
Rolf Lauckner
 
 
kamera:
Richard Angst
 
 
hudba:
Alois Melichar, Wolfgang Amadeus Mozart
 
 
výprava-architekt:
Max Knaake
 
 
kostýmy:
Ilse Fehling
 
 
střih:
Willy Zeyn
 
 
zvuk:
Erich Lange
 
 
zpěv:
Erna Berger, Hans Wocke, Ludwig Weber, Hans Hermann Nissen
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Karlheinz Bock, Roland von Rossi
 
 
asistent režie:
Willy Zeyn
 
 
dirigent:
Hans Knappertsbusch, Alois Melichar
 
 
vedoucí natáčení:
Fritz Anton
 
 
vedoucí výroby:
Gerhard Staab
 
 
skript:
Rolf Badenhausen
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.