Duben
ohodnotit

Moulin Rouge

Rok:
2001
Délka:
128 minut
Premiéra v ČR:
1.11.2001
„Žádné zákony. Žádná omezení. Jediné pravidlo. Nikdy se nezamiluj“
Popis / Obsah / Info k filmu Moulin Rouge
Mladý bohémský básník Christian, který žije na sklonku 19. století v Paříži, vzdoruje svému otci tím, že se připojí k barvitě různorodé skupině lidí, jež obývá temné, úžasné podsvětí dnes již legendárního kabaretu Moulin Rouge. V tomto zchátralém, přesto však okouzlujícím přístavu sexu, drog a právě objevené elektřiny se mladík ocitá ve víru milostné vášně, která však nakonec skončí tragicky. Jeho vyvolenou je Satine, nejlépe placená hvězda podniku a nejslavnější kurtizána ve městě. Následky jejich románku dopadají na celý vykřičený klub, v němž se potkávají urození s lůzou a chudí aristokrati i elegantní boháči se mísí s dělníky, umělci, bohémy, herečkami a kurtizánami. V hlavních rolích herecky a pěvecky excelují Nicole Kidman a Ewan McGregor.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 11.05.2003 HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Moulin Rouge
Postmoderní muzikál s Nicole Kidmanovou v roli kurtizány z pařížského Moulin Rouge a s Ewanem McGregorem jakožto spisovatelem, který k ní vzplane osudovou láskou, tvoří vrchol filmografie Australana Baze Luhrmanna, jehož autorský rukopis by se dal stručně popsat jako vizuální rozkoš a popkulturní slast.

Filmy australského režiséra Baze Luhrmanna jsou synonymem podmanivě hravého audiovizuálního kýče. Jeho snímky pohybující se v žánrové kategorii romance uchvacují monumentální výpravou, výraznými kostýmy a maskami promyšlenými do posledního detailu, precizní choreografií a chytlavými melodickými rytmy. Díky řadě popkulturních odkazů promyšleně zakomponovaných ve stylu a narativu svých děl a coby mistr zcizujících efektů dávajících divákům na odiv iluzivnost filmového díla patří Baz Luhrmann mezi učebnicové příklady postmoderních umělců.

Jeho třetí celovečerní počin Moulin Rouge je filmem ve filmu, který je vyprávěním o vyprávění, jež v jedné z rovin pojednává o dalším vyprávění. Zkrátka – první vypravěč nám představuje nešťastnou postavu spisovatele Christiana právě usedajícího k psacímu stroji, aby napsal svůj příběh tragické lásky ke kurtizáně z pařížského klubu Moulin Rouge. Stává se tak vypravěčem ve vyprávění o sobě samém a vzpomíná na setkání s osudovou ženou svého života i na to, jak se společně s několika francouzskými bohémskými umělci pokoušeli v létě lásky na sklonku 19. století na půdě vyhlášeného kabaretu z Montmartru inscenovat divadelní hru. Hru, která byla zrcadlovým odrazem jejich vlastních životů. Důmyslné vrstvení příběhových rovin jde ruku v ruce s vizuální rozkoší opulentně koncipovaného muzikálu, který drze a přitom důvtipně slepuje dohromady úryvky ze slavných songů od Beatles a Queen přes Davida Bowieho a Madonnu až po Nirvanu či Fatboye Slima.

Moulin Rouge zakončuje Luhrmannovu trilogii „červené opony“, do níž patří i australská taneční komedie Tanec v srdci (Strictly Ballroom, 1992) a zmodernizovaná shakespearovská klasika Romeo a Julie (Romeo + Juliet, 1996) s mladým Leonardem DiCapriem. Muzikál, jehož sledování kritik Roger Ebert popsal jako „kdybyste byli uvízlí ve výtahu s cirkusem“, vynesl režisérově manželce Catherine Martinové dva Oscary, z celkových osmi nominací, které film získal.

Jana Bébarová

Letní filmová škola Uherské Hradiště 2018


Popis / Obsah / Info k filmu Moulin Rouge
Trochu otřepaný příběh velké lásky vykompenzoval Baž Luhrmann mnoha kvalitami: skvělou atmosférou Montmartru, originálními úpravami známých písní, inscenační invencí a svižným tempem.
Není zrovna obvyklé moci si pustit film se zvukovou stopou pro nevidomé, kde se vypravěč snaží popisovat, co se odehrává, v případě takovéto dynamické podívané je to navíc téměř nemožný úkol. Dále na vás čekají dva komentáře - v prvním se inteligentně doplňují režisér, výtvarnice a kameraman, druhý se věnuje příběhové linii a uslyšíte v něm Luhrmanna s druhým scenáristou Craigem Pearcem. Behind the Red Curtain skrývá něco ve stylu bílého králíka na DVD Matrix - osmkrát během filmu se dostanete do dokumentů, které nabízejí pohled na natáčení jednotlivých scén. Nejzajímavější v nich jsou momenty, kdy vidíte záběry v různých stadiích, jak procházely postprodukcí - možná až tady si uvědomíte, do jaké míry může být i milostný muzikál trikově náročným filmem. Bonusový disk skrývá klasický půlhodinový dokument o natáčení a další oddíly, které se věnují scénáři, střihu, tanečním výstupům, hudbě a výpravě. Aby toho nebylo málo, to vše je mimo jiné doplněno rozšířenými verzemi tanečních scén.


Popis / Obsah / Info k filmu Moulin Rouge
Paříž, 1900 Byl jeden hoch, zvláštní, okouzlený hoch, smutný pohled měl, byl však velmi moudrý, jednoho dne, jednoho zázračného dne potkali jsme se na cestě záhadné a při tom, jak jsme si o mnohém povídali, o bláznech a králích, tak mi pověděl: To nejkrásnější, co můžeš poznat, je lásku dát a v lásce být milován. Moulin Rouge. Noční kabaret. Tančírna a bordel. Jeho majitelem byl Harold Zidler. Království nočních rozkoší, kde bohatí i chudí chodili za mladým a krásným podsvětím. Nejkrásnější ze všech tam byla žena, kterou jsem miloval. Satine. Byla kurtizána. Prodávala mužům svou lásku. Říkali jí jiskřivý diamant. Byla hvězdou. Žena, kterou jsem miloval, je... ...mrtvá. Je tomu rok, co jsem přijel do Paříže. Psal se rok 1899, bylo to milostivé léto lásky. Nevěděl jsem nic o Moulin Rouge, Haroldu Zidlerovi ani Satine. Svět žil bohémou a já přijel z Londýna,abych byl její součástí. Na vršku poblíž Paříže stála vesnice Montmartre. -Nebyla to, jak mi řekl otec... -...hříšná vesnice! ...ale bohémský svět, hudebníci, malíři, spisovatelé. Říkalo se jim děti revoluce. Ano, měl jsem žít bez halíře a měl jsem psát o pravdě, kráse, svobodě a o tom,v co jsem věřil nejvíc ze všeho. O lásce.

Fascinující, pikantní a tragikomicky příběh Moulin Rouge je oslavou pravdy, krásy, svobody, ale především lásky a excentrický režisér Baz Luhrmann ten příběh vypráví písní. Je situován do pařížského nočního podniku kolem roku 1900 a vychází z orfeovského mýtu mladého básníka - pěvce, který sestoupil do podsvětí, aby našel ideální lásku. "Je to mýtus o idealismu a dospělosti a
o poznání, že v životě se stane spoustu věcí nad naše možnosti. Smrt milovaných blízkých, vztahy, které dlouho netrvají," vysvětluje režisér Luhrmann. "Podle orfeovského mýtu vás to buď zničí, nebo se vydáte do podsvětí, budete mu čelit a vrátíte se zoceleni zkušeností."
Takovým hrdinou je Christian(Ewan McGregor - např.Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba, Trainspotting) , jehož milostný příběh s kurtizánou Satine(Nicole Kidmanová - např. Eyes Wide Shut) končí tragicky.Nechte se unášet snem o lásce a ideálech s filmovými hvězdami, které hrají, zpívají(opravdu Kidmanová i McGregor osobně) a tančí jako o život.
Skvělý soundtrack vydal u nás Universal Music.


Popis / Obsah / Info k filmu Moulin Rouge
Kankan je nas pan! Kankan je nas pan!
Ale je tomu skutecne tak? Nejedna se jen o recenzentsky vykrik do tmy, ktery se snazi na sebe upozornit? Ne. V tomto pripade skutecne ne.
Nebo? MOULIN ROUGE vas hned na zacatku vtahne do svych pestrobarevnych osidel, zahlti vase usni bubinky neuveritelnou mozaikou ve zvukovem formatu DTS a teprve po dvou hodinach vas vysilene timto divokym mejdanem vyplivne zpatky do vasi reality.
O co v nem jde? Ze kazda jizda ma mit svou pevnou oporu v pribehu? Pokud si tohle myslite, tak se muzete lehce spalit. Love story, ktera se odehrava ve stenach vyhlaseneho kabaretu a pajzlu spojeneho s nevestincem je banalni a byla jiz mnohokrat vyrcena. Mlady talentovany basnik se zamiluje do krasne prostitutky, ktera ma patrit nechutnemu vevodovi. A tak Ewan McGregor (talentovany basnik) a Nicole Kidman (prostitutka) zpivaji a tancuji jako o zivot. A vy si podupujete, pozpevujete a hlavne co vic prozivate ten banalni pribeh o zapovezene lasce s nimi.
Predpokladany termin distribuce: Kveten 2002

Autor/Zdroj: /DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Moulin Rouge
Excentrický australský filmař Baz Luhrmann nezklame své četné příznivce ani svým posledním opusem Moulin Rouge. V původním muzikálu spojuje osobitým způsobem dekadenci devatenáctého a dvacátého století. Děj, nepokrytě připomínající dobové melodramatické příběhy (jmenovitě Pucciniho operu Bohéma), se odehrává v letech 1899-1900 v legendárním pařížském nočním podniku Moulin Rouge a v jeho těsném okolí. - Básník Christian píše knihu o své lásce k hvězdě tohoto podniku, kurtizáně Satine, která zemřela na souchotiny. Dívka mladíka odmítala, pak však i ona podlehla krásné vášni a dala mu přednost před bohatým vévodou. Christian s ní a se skupinou bohémů připravil divadelní představení pro Moulin Rouge, u němž přeneseně zpracoval příběh jejich lásky. Milostný cit sice nakonec zvítězil, ale Tragédie se odvrátit nedala. - Luhrmann a jeho stálí spolupracovníci (mj. manželka, výtvarnice Catherine Martinová) kombinují fikci s reálnými postavami (majitel podniku Zidler, malíř Toulouse-Lautrec, skladatel Satie atd). Po pečlivém studiu reálií se zcela oprostili od skutečnosti a stvořili imaginární svět: vše se natáčelo v australských ateliérech. Autor zcela v duchu postmodernismu míchá nejrůznější styly a žánry, záměrně pracuje se sentimentem a kýčem a v hudební složce vytváří neuvěřitelné a různě pospojované "remixy" současných hitů (od Stinga a Police, přes Beatles až k Madonně). Podobně těží i z různých filmových ikon. Od začátku usiluje o to, aby divák ani na okamžik nezapomněl, že sleduje fiktivní podívanou v kině. Film je tak ostatně od začátku stylizován: po odhrnutí opony se za dirigentem "na jevišti" objeví logo společnosti Twentieth Century Fox, pak dobové obrázky Montmartru, a na konci se opona opět zavře. Podívanou definitivně ukončuje absurdně sumarizující titulek: "Je to příběh o pravdě, kráse, svobodě, ale především o lásce. " - Strhující jsou výkony herců, zejména Nicole Kidmanové, Ewana McGregora a Jima Broadbenta, kteří také sami zpívají své party. Sledování filmu připomíná divokou jízdu na lochnesce uprostřed rozzářené pouti. - Se stejným názvem bylo natočeno několik snímků, z nichž nejznámější je jistě dílo Johna Hustona z roku 1952.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2001/10/17

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

69 minut již uběhlo
81 minut zbývá do konce

ČT2 - Popcorn

03:00 - 03:25

24 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

03:05 - 03:50

19 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

02:45 - 03:40

39 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10