Duben
ohodnotit

Motýlek

Papillon

Další název:
Motýlik (SK)
Rok:
1973
Délka:
150 minut
„Steve McQueen a Dustin Hoffman se pokoušejí přežít v drsných podmínkách trestanecké kolonie.“

Komentáře k filmu Motýlek

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 31
Hortensie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.1.2010
Bezesporu v mnohém naprosto   strhující film, který   překonal svou dobu.   Mrazivost, napětí, tvrdá   realita, touha po přežití a   svobodě. Vynikající   snímek, který dokazuje, že   kultovní film nemusí být   jen plný umělých   počítačových efektů.   Steve McQueen byl navíc herec   velkých kvalit a je bohužel   více než smutné, že jeho   život skončil velmi   brzo...Filmová podoba je co   do napětí srovnatelná s   knižní předlohou. Český   dabing je též dobře odveden   a v globálu se jedná o jeden   z mých nejoblíbenějších   zahraničních snímků svého   žánru vůbec. Skvost   světové kinematografie.
pataamat
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.4.2009
geniálne diela Henryho   Cherriéreho je jediným   dôvodom prečo tento film   nemôžem nazvať úplne   dokonalým
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.7.2009
Skvělý film z vězeňského   prostředí.
Vždyť   už jenom ta cesta do té   věznice musela být hrozná a   život ve věznici - no   katastofa.
Setkáváme   se tady se skvělým hereckým   koncertem S.McQueena a   D.Hoffmana.
Tento film   rozhodně stojí za to vidět.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.6.2009
Skvělé obsazení nemluvě o   předloze na svou dobu pecka   kterou jsem hltal v letním   kině na Konopišti skvělá   kulisa lesa to snad dnes už   ani nejde zažít na rok   vzniku skvělé jak jinak snad   to nikdo nebude chtít oživit   novou verzí
satyr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.4.2010
U tohoto filmu je každý   komentář zbytečný,ten film   je nutné vidět. Herecké   výkony Steva McQueena a   Dastina Hoffmana jsou   strhující.
Luky
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.7.2005
U filmu jsem se nenudil -   právě naopak. Film mě bavil   od začátku do konce.   Motýlka jsem viděl poprvé v   osmi letech, nijak mě to   nebralo. Ani teď mě to   nebere. Ale je pravda, že je   to opravdu silný film. Ty   usekané hlavy, mrtvá   těla... Spolu se Skleněným   peklem, Velkým útěkem a   Sedm statečných je to   nejlepší film se Stevem   McQueenem.
limjoe
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.12.2009
kultovní film s perfektním   obsazením a scénářem se   může klidně srovnat   knižní předlohou. Tento   film by neměl chybět v   žádné filmotéce!!!
T800
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.5.2008
Steve je klasa
Tento film som videl viac krat   ale Steeve ako stroskotanec   spolocnosti snaziaci sa utiect   vsakovatou formou je podla mna   klasika. Filmy ako utek z   alcatrazu, shawshank   redemption, ci serial prison   break mali na com stavat. Toto   je jedna zo zivotnych roli   Steva McQueena.
filmouš
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.1.2009
Takhle vypadá filmové   umění- perfektní herci,   hudba. Tenhle film ve vás   probudí velké zamyšlení.   Musím si okamžitě sehnat   předlohu.
Karabekian
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.7.2006
Naprosoto úchvatný a   působivý snímek se   skvělým Stevem McQeenem.   Žasla jsem nad jeho hereckým   projevem, jeho fyzickou   proměnou během filmu.   Nádherná práce kamery,   maskérů a vůbec celého   štábu. Ani chvíli jsem se u   něj nenudila. Když jsem byla   malá, říkali mi: Nedívej   se na to, není to pro   děti... a já přesto tajně   na kousek koukala.... a   natolik to na mě zapůsobilo,   že jsem si to teď po letech   sehnala. Jeden z nejlepších   filmů, co jsem kdy viděla.   Kdybych mohla dát 20   hvězdiček, hned je sem   naklikám.... ;-)
retrogirl
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.9.2008
Jeden z nejlepších filmů   70.let. Zaujal mě už když   jsem byla malá... Silný   příběh o krutém   věznění. Skvělé herecké   výkony. Doporučuji   shlédnout i nyní, v   21.století!
filmar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.6.2009
Klasika světové   kinematografie. Steve McQueen   a Dustin Hoffman rozehrávají   perfektní herecký koncert.   Je to už dávno, co jsem   tento film viděl v kině, ale   na takové se nedá   zapomenout. Všem, co si tento   film koupí, mohu jen říct   nebudete litovat! Litovat   můžete jen toho, že   podobných filmů a to nejen   obsahově, ale i kvalitou se   nevidává víc!
rasp666
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.1.2016
top
Tohle ne třeba komentovat.   Jako malý jsem měl noční   můry ze scény ze samotky.   Už tehdy na mě film   zapůsobil a vryl se mi do   paměti. Teď s odstupem času   dokážu docenit kvalitu filmu   ještě víc.. Za mě 10   bodů! Nejlepší role S.   McQueena a Hofman taky   výborný
retrok145
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.5.2010
Motýlek
Starší film,ale stále   neztrácí nic na své   působivosti což
je   určitě zásluhou obou herců   Steve McQueena a Dustina
Hoffmana,kteří odvedli   bravůrní výkon.Film se mi   moc líbil.
luccy.m
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.4.2010
naprosto souhlasím se   Satirem, tento film musíte   určitě vidět, skvělé   herecké obsazení,   vytvoření atmosféry...
green-tea
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.2.2013
Velice působivé drama z   pekelného (Ďábelské   ostrovy své jméno evidentně   nezískaly jen tak pronic   zanic) arestu kdesi na konci   světa. Emocemi nabitý   příběh muže, který to   nevzdal - fyzická proměna   Steva McQueena   ("Motýlek" na   začátku a konci filmu) je tu   prostě neuvěřitelná. Síla   chlapského přátelství a   obrovská touha po svobodě -   kolikrát já už tohle   viděla??? A pokaždé mě to   dostane stejně, jako tenkrát   v patnácti...
Agostino
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.2.2009
Film sa mi páčil od   začiatku, až dokonca, keď   som si ho prvý raz pozrel.   Steven McQuen, v ňom podal   skvelý výkon. Na svoju tému   je to podľa mňa jeden z   najlepších filmov.
PORTER
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.2.2013
Výborné vězeńské drama s   nezapomenutými herci   S.McQueen a D.Hoffman.Jejich   herecké výkony byli   úžasné.
red.mann
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.4.2017
Opravdová klasika. Film,   který nemůže chybět v   žádné filmotéce. Ve své   době naprostá pecka, která   nic neztrácí na své   kvalitě i po po těch   desítkách let. Steve   McQueen a Dustin Hoffman zde   excelovali a obzvlášť   fyzická proměna McQueena je   až neuvěřitelná. Příběh   odehrávající se v   trestanecké kolonii líčí   touhu a nestálý boj o   svobodu.
Pardal
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.12.2005
Nesmírně záživný film a   jěště k tomu s McQueenem a   Hoffmanem, kterým se role   opravdu povedli. Další   poselství pro budoucí   generace o tom, jak krutá   někdy byla doba.
Pitryx
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.4.2016
Jasně že to nešlo natočit   podle knihy, To by byl hodně   dlouhý seriál. Kdysi se mi   film moc nelíbil, právě ve   srovnání s knižní   předlohou. V současné době   jej považuji za velmi dobrý,   hlavně Dustin Hoffman v roli   Degy je naprosto excelentní.   Zcela výjimečně se povedl i   dabing. Shledávám jen málo   proti, takže hodnocení je   skoro u špičky. Skoro.   Stále jej považuji za   jakýsi doprovodný film ke   knize.
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.2.2012
Motýlek
Patří mezi 501 filmů,   které musíte vidět.
Motýlek, v hlavní roli s   legendárním Stevenem   McQueenem a Dustinem   Hoffmanem, je film, který si   žádný znalec kinematografie   nesmí nechat ujít. V roce   1973 byl nominován na Oscara   v kategorii Nejlepší hudba   pro Jerryho Goldsmitha. A   hudba není jediná dobrá   stránka snímku   "Papillon".
Děj má spád a i přes   značnou délku jsem zde   nenašel moc hluchých míst,   které by nudili. Místami   člověk žasne, protože vše   je založeno na skutečných   událostech trestance, který   měl přes hruď vytetovaného   motýla. Korupce, násilí a   krutost v trestaneckých   kolonií je znázorněna   dobře, věrohodně, dokážu   si představit, že to takhle   dříve fungovalo. Ještě že   už je tento systém   zrušen.
Scénář je   napsán podle románu, který   skutečný Henri Motýlek   vydal. Jinak o co zde vlastně   jde? Celou dobu se hlavní   hrdina připravuje na útěk,   touží po svobodě a i v   beznadějných situacích   nepřestává doufat, že vše   dobře dopadne. Diváci, jenž   znají knihu, ví co čekat,   my ostatní jen držíme palce   a necháváme se překvapit...
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.11.2011
Je to údajně natočeno podle   knížky, kterou napsal   bývalý vězeň. Nevím   přesně a řada věcí není   pravdivá. Tak či onak, film   se mi líbil a myslím, že   taková vězení by měla být   dnes hlavně pro ty těžký   zločince!!
mildaaxe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.11.2010
Henri Charriere, přezdívaný   díky stylové kérce Motýlek   se dostává do krutého   vězení ve Francouzské   Guayaně. S tímto stavem   věcí však není ochoten se   sžít a tak utíká. A znovu.   A znovu…
Miluju   většinu filmů   odehrávajících se ve   vězení. Tenhle však   nemůžu poměřovat s   žádným jiným. Neviděl   jsem totiž dosud nic   podobného – myslel jsem že   to bude klasicky silný   příběh o nezdolné touze po   svobodě a že tři čtvrtiny   filmu budou o velkém útěku   a plánech na něj. Příběh   je skutečně takový, ale   žádný z těch útěků   není stěžejní částí   tohoto velmi dlouhého   snímku. Samotné útěky jsou   jenom prostředkem jak   poukázat na Motýlkovu   nezdolnou touhu žít. Žít   jako svobodný člověk.   Navíc je tenhle film též   hodně o přátelství a   jakési sounáležitosti mezi   vězni – utlačovanými   proti všem ostatním. Film je   to mnohdy opravdu hodně   drsný, přestože fyzického   násilí je tu poměrně   poskrovnu. O to víc to   vynahrazuje psychický teror   – nedokážu si představit   byť jenom pár dní na   samotce, natož dva roky.   Nenechat se zlomit a   podstoupit to na dalších   pět let už je skutečně   masochismus. Dustin Hoffman i   Steve McQueen jsou ve svých   rolích výborní, přestože   (právě proto?) tolik   rozdílní. Ani těch klišé   tu není přehnaně moc a   lákadlem pro mě určitě   bylo i ono „podle skutečné   události“ (proto byl   hlavní hrdina nevinný?   Držel bych mu pěsti i kdyby   onen zločin spáchal – to   co vytrpěl, by byl myslím   trest dostatečný).
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.3.2018
Bezútěšnost vězeňského   života s vysokou úmrtností   a s paličatostí hlavního   hrdiny, pro mě téma úplně   mimo, ale tato klasika mi   chyběla ke zhlédnutí.   Zdlouhavé, i když v   zajímavých lokacích, téma   zvedají hlavně herecké   výkony obou představitelů,   nevím, koho vyzdvihnout   více. Pro mě, ale nic co by   mě posadilo na zadek.
Zimmy871
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.8.2010
Dosti deprimujici film o   zoufalstvi, ale i o nadeji.   Hereckym vykonum jde rozhodne   verit a to i presto, ze radoby   trvdaky moc nemusim, tak Steve   McQueenu to rozhodne zeru.   Hlavne ve scene kdy ji brouky   proto, aby prezil na samotce.
olgab
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.3.2014
Kniha je mnohem lepší
Protože jsem četla knížku   a knížka byla vynikající,   musím s politováním říct,   že ač hvězdně obsazený   film, pro mě byl trochu   zklamáním.
luongovae
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.7.2009
Než o samotném útěku je   snímek především o   nevyhasínající naději a o   přátelství. Denní život v   tresnici ve Francouzké   Guayaně se rovná peklu.   Vězni tu umírají vedrem a   jinými chorobami jednom po   druhém jako krysy. Neexistuje   zde slitování a dobré   jídlo už vůbec ne. Jediný   způsob jak přežít, je   dostat se co nejrychleji   pryč. Trpká cesta se zdá   být nekonečná, avšak síla   žít je ta největší   svoboda, kterou je člověku   daná.
Dudelino
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.4.2007
V kině se mi to líbilo,pak   jsem si přečetl knihu a film   u mě dost klesl,je to   povrchní,těch utěků je v   knize několik a postavy jsou   vykesleny s detaily,tady je to   postavené jen,že hrají dvě   hollywoodské hvězdy,režie   stojí za prd,stejné je to se   stejným režisérem v   případě Planety opic,i   když jí každý vyzdvihuje
enejčel
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 10.3.2015
Snímek odehrávající se ve   vězeňském prostředí. S   takovými filmy mám bohaté   zkušenosti, zkrátka tyto   filmy na mě zanechal hluboký   a nezapomenutelný zážitek.   Bohužel Motýlek je jeden   velkej zádrhel. Snímek,   který na venek nevypadá   vůbec zle. Steve McQueen a   Dustin Hoffman se dali   dohromady a opravdu jsem byl   na celé tohle dílo zvědav.   Bohužel film má velice   slabou dějovou výpravu a   dlouho trvá, než se začne   něco dít. Pak postavy na mě   nepůsobili dojmem, že bych   jim měl fandit, ani postava   McQueena.
Celá dlouhá   stopáž mě po půlce filmu   nenechala chladným a musel   jsem film posouvat, protože   se mi zdálo, že film   potřebuje víc sestřihat.
Příběh mě pak přestal   zajímat a film jsem musel   přetočit na konec, abych   viděl, jak tedy naši dva   hrdinové dopadnou.
Jedná se o jeden z   nejslabších snímků z   vězení.
SvoKar
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 11.12.2011
Neupírám filmu jeho   objektivní kvality, ale   hodnotím ho za sebe, jak se   líbil mně. A nelíbil.   Roztahaný, zdlouhavý, ne tak   záživný nebo zajímavý,   jak jsem čekal.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih17541minih17541Ptáci (1963) 
The Birds n
minih66729minih66729Drive Angry (2010) 
Drive Angry n
minih43741minih43741Mrtví jako já (2003) [TV seriál] 
Dead Like Me n
minih4622minih4622Bravados (1958) 
The Bravados n
minih18895minih18895Skalní plemeno (1944) 
Skalní plemeno n
minih163654minih163654Polar (2019) 
Polar n
minih19164minih19164Smrt v sedle (1958) 
Smrt v sedle n
minih43929minih43929Tip a Tap (1971) [TV seriál] 
"Tip en Tap" n
minih67646minih67646Lovecká sezóna 3 (2010) [Video] 
Open Season 3 n
minih25526minih25526Dokonalá vražda (1998) 
A Perfect Murder n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Motýlek (2017)

 Motýlek (2017)
Motýlek n
Papillon
Žánr: drama
Země: Srbsko / Malta / Spojené státy americké
Režie: Michael Noer

(remake)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190470
Osobností: 697716
Fotografií: 763643
Plakátů: 376270
Obsahů a biografií: 178165

Poslední komentáře

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Šťastné a krvavé (2023)

Šťastné a krvavé
O tom, že existují skřítci   Elfové pro země, které o   vánočních svátcích   vyznávají reklamní postavu   Santa Clause společnosti   Coca-Cola, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 7 / 10