Most přes řeku Kwai (1957)

Most přes řeku Kwai (The Bridge on the River Kwai)
84.3 %
 
 
 
Film na Blu-ray

The Bridge on the River Kwai

Další název: Most cez rieku Kwai (SK)

    Žánr: válečný / dobrodružný / drama
    Země: Velká Británie / Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 22.1.1998        
    Délka: 161 min.
„Dokázali obrátit porážku ve vítězství. Ale bylo to skutečně vítězství? Sedmi Oscary vyznamenaný film, natočený podle bestselleru Pierra Boullea.“
Do zajateckého tábora v barmské džungli je přivezena skupina britských vojáků pod velením plukovníka Nicholsona. Mezi ním a velitelem tábora, japonským plukovníkem Saitem, dojde téměř okamžitě k ostré roztržce. Saito, pověřený vybudováním strategického železničního mostu, hodlá k manuální práci použít i důstojníky. To je podle Nicholsona, vojáka tělem i duší, jasné porušení Ženevských konvencí. Nicholson odmítá plnit Saitovy příkazy a je zavřen do jakéhosi kotce z vlnitého plechu, do něhož celý den pálí slunce. Práce na výstavbě mostu pod Saitovým vedením postupují pomalu. Hrozí, že most nebude dokončen v termínu a nesplnění úkolu znamená pro Japonce ztrátu cti. Skóre souboje dvou plukovníků se začíná obracet v Nicholsonův prospěch.

Zdroj: Nova

režie:
David Lean
 
 
hraje:
William Holden (Shears), Alec Guinness (plukovník Nicholson), Jack Hawkins (major Warden), Sessue Hajakawa (plukovník Saito), James Donald (major Clipton), Geoffrey Horne (poručík Joyce), Andre Morell (plukovník Green), Percy Herbert (Grogan), Harold Goodwin (Baker), John Boxer (major Hughes), Ann Sears (ošetřovatelka), Henry Okawa (kapitán Kanemacu), Keichiro Katsumoto (poručík Miura), M.R.B. Chakrabandhu (Yai)
 
 
námět:
Pierre Boulle (román)
 
 
scénář:
Carl Foreman, Michael Wilson
 
 
kamera:
Jack Hildyard
 
 
hudba:
Malcolm Arnold
 
 
produkce:
Sam Spiegel
 
 
text písně:
Kenneth Alford ("Colonel Bogey March")
 
 
rekvizity:
Charlie Parfitt
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.