Duben
ohodnotit

Moře

El Mar

Další název:
The Sea
Rok:
2000
Délka:
107 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Moře
Film o trojici dětí postižených válkou, které se později shodou okolností potkávají v sanatoriu pro léčbu tuberkulózy, je typicky intimní, stejně jako nemilosrdně brutální portrét hledání svobody, identity a sexuální orientace. Bolest a slast k sobě mohou mít převelice blízko.
Snímek, který soutěžil o Zlatého medvěda v Berlíně a Zlatého Huga v Chicagu, ve své době představoval pro Villarongu zásadní posun v dosavadní kariéře a uvedl jej do širšího mezinárodního povědomí. Moře vypráví o hořkém osudu Ramalla, Manuela a Francisky, třech dětí, kteří se po dlouhých letech jako mladiství opět potkávají v sanatoriu pro pacienty postižené tuberkulózou.
Villaronga tímto filmem stvrdil svůj auteurský tvůrčí přístup. Dílo bylo natočeno v Palmě de Mallorce, kde se odehrává i příběh, tedy v režisérově rodném prostředí, odkud také přebírá původní katalánský jazyk. Villaronga se navrací do dětství zasaženého válkou, která má nedozírné následky na formování identity v dospělosti, na sexuální dozrávání spějící k homosexuální orientaci, otázka duchovna v profánním světě a brutální násilí, jako neodmyslitelný průvodce předešlého. Nehledě na memento sevřeného souboru stylotvorných prvků, ať už to je výprava modrých odstínů či zrcadlových perspektiv.
Moře postrádá snovou fantastičnost, která obecně charakterizuje Villarongou tvorbu, přesto od ní není zcela oproštěno. Spíše v méně okaté, ale vyzrálejší podobě prosvítá tvrdou realitou filmových postav. Po vzoru literární předlohy Blaie Boneta se tu světlo stává metaforou božství a barvy zase vášněmi (Goethe). Přímé i nepřímé biblické asociace kulminují v prostoru sanatoria, jemuž je přisuzována démonická podoba, jindy je až protivně apatickým způsobem zevšednělé, aby nakonec ztělesnilo očistec (purgatorium) - místo mezi životem a smrtí, kde vykoupení duše vede skrze bolestnou zkušenost. Ramall a Manuel dospějí za cenu tragických následků k dokonalé věčnosti kruhu, symbolu, který se v Moři objevuje v nesčetných variantách značících vitalitu (slunce, skulina pastevecké sluje, oko, anus) a zánik (krvavý odtok vany, kolesa nakladače těl, sebevražda v jeskynním průzoru). Proti kruhu je do cesty dvou mužů stavěn kříž (rentgenový stroj, mříže, pletivo, náboženský artefakt) jako znamení útlaku, bariéry a normy. Jeho působnost může polevit pouze s prolomením fyzických žádostí. Villaronga znázorňuje moc těla: nástroj ubezpečení vlastní totožnosti, hledání svobody, ale i vykořisťování.

Jiří Blažek, LFŠ 2014


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Moře
Manuelovi a Ramallovi bylo deset, když na jejich rodném ostrově Mallorca vypukla občanská válka. Stali se očitými svědky násilné smrti otce kamaráda u zdi hřbitova.
O deset let později se Manuel a Ramallo opět setkávají v sanatoriu. Oba dva jsou nemocní tuberkulózou, ale každý má k nemoci jiný přístup: zatímco Ramallo nemoc skoro ignoruje, Manuel našel útěchu v náboženství. Mezi muži vzniká hluboký vztah založený na Manuelově fascinaci Ramallovou vitalitou a Ramallovým obdivem k Manuelově silné víře. Pomalu však Manuelova víra oslabuje a on zjistí, že to co cítí k Ramallovi je něco víc než jen přátelství.
Febiofest 2004


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sardinky, aneb život jedné rod...

14:45 - 16:00

21 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

ČT2 - Velké stroje zblízka

14:30 - 15:20

36 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:30 - 15:30

36 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

36 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10