Jeden svět
ohodnotit

Moloch

Ercole contro Molock

Další název:
Hercule contre Moloch; Hercules vs. the Molloch; Conquest of Mycene
Země:
Rok:
1963
Délka:
93 minut
„Romantický, historický film na motivy dávné legendy.“

Komentáře k filmu Moloch

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 1
AGAMEMNON
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.5.2007
Režie Giorgio Ferroni,   hlavní role Gordon Scott,   jména jenž v žánru „meč   a sandále“ měli zvuk a   byli známkou dobré zábavy.   Scénář je pln velkolepých   bitev, soubojů, statečných   reků, podlých nepřátel,   intrik a krásných žen,   výborný námět na kvalitní   mytologický velkofilm,   bohužel Gordon Scott byl sice   populární představitel   neohrožených, chrabrých   hrdinů, ať v amerických či   evropských filmech, avšak   byl to pouze polobůh   sandálového žánru a ti   nikdy nemohli mít stejné   postavení jako bozi, tím   však může být pouze jeden,   Steve „Herkules“ Reeves,   tj. i přes svou popularitu,   nemůže počítat Scott s   takovými rozpočty na své   filmy, jaké dostával jeho   přítel Reeves.

Ferroni se nejspíše   pokoušel udělat pro Scotta   to, co udělal pro Reevese,   natočit jeho nejlepší a   nejvýpravnější film, to se   mu však nezdařilo. Pauza   mezi jeho předchozím filmem   a Ercole contro Molock činí   dva roky, to je trochu   zvláštní, pokud   přihlédneme k tomu, že   režisér točil minimálně   jeden film ročně a někdy i   více. Zdržení nejspíše   zapříčinil nedostatek   financí, žánr již byl za   svým zenitem, diváků   ubývalo, na což producenti   reagovali snižováním   rozpočtů, takže se čím   dál tím více objevoval   nešvar, vkládat do nových   filmů části ze starších a   výpravnějších filmů,   např. triumfální pochody,   mašírování vojsk, bitevní   sekvence a podobně, tato   recyklace se však netýkala   pouze obrazového materiálu,   nýbrž i hudby, takže se   stávalo (hlavně v druhé   půli 60. let), že půlka   filmu byla jaksi   „povědomá“.

Podle mého mínění, byl   Giorgio Ferroni nejlepší   evropský tvůrce   sandálových filmů (tímto   filmem mne v tom jen utvrdil),   hlavně v bojových   sekvencích se cítil jako   doma, takže se ani nedivím,   že natočil La Guerra di   Troia, v hlavní roli se   Stevem Reevesem, ano to je ten   film, který jen stvrdil   Reevesovo postavení jako boha   sandálových filmů, jinak to   byl nejvýpravnější   evropský produkt v   mytologickém žánru.   Výpravné kostýmy, stavby,   spousty statistů, výborné   bitvy, vše co má výpravný   historický film mít, to vše   La Guerra di Troia obsahovala,   osobně by mne zajímalo, z   jakého důvodu netočil   Ferroni i pokračování,   které nový režisér   evidentně nezvládl.

A proč ta   odbočka? Z jednoduchého   důvodu, Ercole contro Molock   je právě jeden z těch   filmů, o kterých jsem se   zmiňoval výše, tj. trpí   nešvarem recyklace starých   záběrů, což je   obzvláště smutné, když   většinu z nich natočil   právě Ferroni, skoro   všechny velké bitevní   sekvence, planoucí města   jsou z La Guerra di Troia, jen   dobývání dřevěného valu,   je z nepovedeného   pokračování La Leggenda di   Enea (dost je poznat, že   Giorgio Rivalta nebyl   příliš dobrý režisér),   tím nechci naznačit, že   Ferroni prostě sestříhal   staré výpravné bitevní   scény a zbytek filmu se na   place pohybovali tři lidé a   z toho dva statisté, to   opravdu ne, jen jich bohužel   není tolik, kolik by mělo   být.

Film má   i kvalitní hudbu, kterou   složil ostřílený   harcovník Carlo Rustichelli,   avšak nevím co všechno pro   něj složil, protože hned   úvodní titulní hudba je z   filmu Annibale, v hlavní roli   s Victorem Maturem z roku   1959, kde rovněž   doprovázela úvodní titulky.   Osobně moc Rustichelliho rád   nemám, ne že by se mi jeho   hudba nelíbil, ale není to   můj šálek kávy, musím   však uznat, že některé   pasáže jsou velmi   sugestivní, tak třeba hned   úvodní úprk přeživších   obyvatel z planoucího města   (samozřejmě závěrečné   plenění Troje) a pochod   těch, kteří přežili   pustinou (začátek z La   Leggenda di Enea), je   doprovázen mohutným   orchestrem a chorem. Skladatel   rád používal syntezátory,   což já jako tradicionalista   jsem kvitoval s nelibostí,   přijde mi to nevhodné do   tohoto žánru, např. scéna   kdy Glauco jde po bitevním   poli a obhlíží mrtvé.

Kostýmy jsou   samozřejmě použity z obou   filmů, aby hrdinové   nechodili v něčem jiném,   než v davových scénách, La   Guerra di Troia má velmi   pěkné kostýmy, třeba   nádherné bílé brnění s   pláštěm a helmicí, co zde   nosí bídák Penthius, bylo   původně Parisovou zbrojí,   bohužel v La Leggenda di Enea   byli návrháři příliš   „kreativní“, takže   působí trochu srandovně,   hlavně přilbice.

Herci hrají dobře,   Gordon Scott je mužný jako   vždy, herečky jsou   příjemné na pohled a   zloduši zas naopak   „odporní“. Režisér   natočil dobré bojové scény   a souboje, některé scény   mají až hororový nádech   (Molochovo doupě) a ve   vedení statistů je   důsledný jako vždy, škoda   jen, že musel parazitovat na   vlastní i cizí tvorbě   (nejen on).

Čím více sandálových   filmů vidím, tím méně se   pro ně dokážu nadchnout,   tím nechci říci, že se mi   nelíbí, jen mi kazí   požitek již viděné davové   scény, bitevní sekvence či   stavby měst, což se odrazilo   i na mém hodnocení, kdybych   neviděl dva výše   zmiňované filmy se Stevem   Reevesem, moje hodnocení by   bylo rozhodně vyšší.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

18:00 - 18:25

1 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Útulek pro záchranu šimpanzů J...

17:45 - 18:35

16 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

31 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

6 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190376
Osobností: 697524
Fotografií: 763185
Plakátů: 375836
Obsahů a biografií: 177997

Poslední komentáře

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10