Zari
ohodnotit

Modrý blesk

Blue Streak

Další název:
Der Diamantencop
Žánr:
Rok:
1999
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
18.11.1999
„Ukrást diamant v ceně sedmnácti milionů bylo jednodušší, než jej pak vyzvednout z úkrytu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Modrý blesk
Schopný lupič Miles Logan ukradne vzácný diamant za sedmnáct milionů dolarů, je ale zrazen šéfem bandy Deaconem, který se ho chce zmocnit sám. Po zuřivém souboji se Milesovi podaří ukrýt drahokam ve větracím potrubí rozestavěné budovy, je však zatčen a stráví dva roky ve vězení. Po propuštění zjistí, že budova nyní slouží jako policejní centrála. Po několika neúspěšných pokusech proniknout dovnitř se přestrojí za policistu a náhodou je považován za novou posilu oddělení loupeží. Je přidělen jako parťák mladému Carlsonovi a vyslán do terénu. Díky zkušenostem z oboru se mu podaří odhalit majitele obchodu s autodíly, který se pokusí fingovat krádež, a stejně úspěšně zasáhne při přepadení samoobsluhy, které spáchá jeho bývalý parťák Tulley. Jeho úspěchy však mají nečekané důsledky. Je jmenován šéfem oddělení loupeží. Když se mu konečně podaří dostat se k potrubí, zjistí, že bylo zatopeno a voda diamant odnesla. Začne po něm pátrat, což vede k řadě nečekaných komplikací. Objeví se zrádný Deacon a Carlson náhodou zjistí, že v Milesových papírech něco nesouhlasí. Lupiči nezbude než mladému parťákovi namluvit, že je z oddělení vnitřních záležitostí. Při následné akci vzbudí i šéfovo podezření. Ten se však domnívá, že Miles pracuje pro FBI. Ačkoli se mu zdá, že horší už to být nemůže, záhy Miles zjistí, že opak je pravdou.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Modrý blesk
Miles Logan je lupič džentlmen a profesionál. Bezpochyby by dotáhl do úspěšného konce i poslední krádež diamantu za sedmnáct miliónů dolarů, kdyby se do jeho bandy nevetřel podrazák Deacon. Takhle je Miles rád, že při loupeži nepřišel o život a nakonec „vyvázl“ jen s dvouletým pobytem za mřížemi. K nepřestávajícímu optimismu ho kromě veselé povahy vede i skutečnost, že uloupený diamant na poslední chvíli uschoval ve větrací šachtě čerstvé novostavby. Po návratu z vězení chce vyzvednout lup z úkrytu a nevěří vlastním očím. Na místě nedostavěné budovy stojí zcela nové policejní ústředí. Když se Miles vzpamatuje z prvního šoku, začne hledat způsob, jak se může nepozorovaně dostat do uzavřeného větracího prostoru mezi oddělením vražd a oddělením loupeží…

Kriminální komedii, jejíž děj se odehrává v Los Angeles, natočil režisér Les Mayfield (Zázrak v New Yorku, Flubber). Hlavní důraz položil na akci a velký herecký prostor poskytl především komikovi Martinu Lawrenceovi (Černý rytíř, Mizerové, Agent v sukni), který ztvárnil Milese Logana.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Modrý blesk
Miles Logan (Martin Lawrence) je jako každý správný lupič džentlmen výsostný profesionál. Určitě by dotáhl do zdárného konce i tuhle prácičku s diamantem za dvacet miliónů dolarů, kdyby se do jeho týmu nevetřel chamtivý podrazák Deacon. Takhle je Miles rád, že při nepovedené akci nepřišel o život a nakonec vyvázl jen s dvouletým trestem. K optimismu ho kromě veselé povahy vede i fakt, že se mu na poslední chvíli podařilo ukrýt uloupený diamant ve větrací šachtě čerstvé novostavby. Těch dvacet milionů v drahém kamení je tam bezpečnějších než v nejdokonalejším sejfu ve městě. Zlomyslný osud je ovšem drsný žertéř. Po propuštění z věznice Miles zjišťuje, že svůj diamant ukryl v rozestavěné policejní stanici. Jak se dostat do větrací šachty mezi oddělením vražd a oddělením loupeží? Po několika neúspěšných pokusech se Miles odhodlává k šíleně riskantnímu plánu. U padělatele si nechá vyrobit falešnou policejní placku i „služební záznamy“ a nastoupí na oddělení loupeží.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Modrý blesk
Pronásledovaný lupič schová ukradený diamant do větracího potrubí rozestavené budovy. Po návratu z kriminálu zjistí, ze jde o ústředí losangeleské policie. Musí se přestrojit za detektiva, aby svou kořist získal zpět.

Autor/Zdroj: /IX. FEBIOFEST


Popis / Obsah / Info k filmu Modrý blesk
Před třemi lety byl talentovaný zloděj klenotů Miles Logan (Martin Lawrence - Mizerové) nucen ukrýt svůj lup na staveništi a teď, když vyšel z vězení a chce svých 20 milionů dolarů, s nelibostí zjišťuje, že se staveniště mezitím proměnilo v losangelskou policejní stanici.

Autor/Zdroj: /Cinema


Americká akční komedie Modrý blesk je další variací úspěšného modelu, jehož atributy jsou svérázný černošský policista a zločinecká hra ve velkém stylu - srv. sérii Policajtů v Beverly Hílls či snímky Mizerové, Policajt ze San Francisca) a Křižovatka smrti. Tentokrát jde pro změnu pouze o falešného policistu, jenž je ve skutečnosti profesionálním zlodějem. -Mimořádně schopný lupič Miles Logan se při loupeži se špatným koncem zmocní vzácného diamantu. Před zrádným komplicem Deaconem a před policií však drahokam na útěku ukryje ve větracím potrubí rozestavěné budovy. Po dvou letech se vrátí z vězení a ke své hrůze zjistí, že z rozestavěného věžáku se stalo policejní ústředí. Jediným způsobem jak se dostat k diamantu, je opatřit si falešné doklady a vydávat se za kriminalistu. - Tvůrci dostatečně těží jak z nadsazených situaci, tak z projevu hlavního představitele. Komik Martin Lawrence hrál obdob-nou "převlekovou" roli již ve snímku Mizerové. Populární herec má ve filmu maximální prostor; místy se však (zejména při výlevech radosti či bezmoci) pouští do silně expresivních projevů, jež spolu s některými situacemi (neúspěšný pokus proniknout do policejní budovy, v bizarním převleku, přednáška k podřízeným) posouvají snímek k poněkud nepatřičné stylizaci bláznivé komedie. - Ukradený diamant stojí sedmnáct milionů dolarů, nikoli dvacet, jak uvádí slogan.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Kozel Martin Lawrence zahradničí na policejním dvorku

Nejvýnosnějším počinem kariéry chmatáka Milese Logana (Martin Lawrence) měla být krádež třpytivého drahokamu za 17 milionů dolarů. Jenže filmová loupež samozřejmě nikdy nemůže klapnout hladce. Z Milesova parťáka Deacona (Peter Greene) se podle očekávání v tu nejnevhodnější chvíli vyklubal chamtivý podrazácký zabiják. 0 chvíli později měl Miles v patách nejen jeho, ale i desítky uniformovaných policejních čmuchalů. Když poznal, že už není úniku, ukryl drahokam ve větrací šachtě právě přestavovaného domu.
Z vězení se dostal za dva roky. Když si ale chtěl své koncentrované dolárky vyzvednout, málem jej na ulici trefil šlak. Ze zchátralé budovy se stala... policejní stanice.
Po neúspěšném pokusu o průnik do přísně střežené bašty zákona v převleku za dementního roznašeče pizzy se Miles uchýlil k zoufalému kroku. Nechal si vyrobit falešný policejní odznak a průkaz, směle napochodoval přímo do jámy Ivové a nahlásil se do služby jako čerstvá posila. Než se ovšem stačil rozkoukat a lokalizovat svůj lup, byl spolu se svým partnerem vyslán do akce. Díky zkušenostem z druhé strany barikády se brzy osvědčil jako netradiční, leč rázný a efektivní lapkobijec a jeho akcie začaly v očích "kolegů" bleskově stoupat v ceně. Samozřejmě ale bylo jen otázkou času, kdy někdo jeho podvod prokoukne, takže bylo záhodno co nejrychleji sbalit prachy a vypadnout. Nebude to ale snadné, obzvláště když na scénu opět napochodoval i slizký Deacon.
Modrý blesk je čistě řemeslně vyseknutá akční komedie, která stojí a padá se svým hlavním hrdi-nou. Martin Lawrence (Mizerové tu rozpoutal sólovou smršť svých většinou naprosto samoúčelných komických výstupů. Pokud vám připadají legrační, budete se pravděpodobně bavit docela dobře. Pokud ne (což je bohužel případ podstatné většiny českých diváků), budete se především ze začátku filmu nejspíš proklatě často zoufale nudit. A kromě Lawrence v Modrém blesku popravdě řečeno nic zajímavého není. Režie Lese Mayfielda (Flubber je naprosto standardní a herci ve vedlejších rolích nemají po boku maniakálního Lawrence nejmenší šanci prosadit se. Což je smutné obzvláště u bídáckého Petera Greenea, který od časů, kdy v Pulp Fiction - historkách z podsvětí "jeho prdel poznala středověk", občas úspěšně tasí své záporářské drápky, ale na sk-tečnou přelomovou roli stále ještě čeká.
S ubíhajícími minutami filmu se ale naštěstí situace krapet změní a z Modrého blesku se vyloupne vcelku svižně akční a čas od času i téměř vtipná podívaná. Jenže i ty nejlepší scény jsou v rámci žánru stále jen průměrné. Vysoké tržby v amerických kinech se tedy spíše než kvalitou filmu dají vysvětlit vlnou zájmu veřejnosti o Lawrence, který byl jen několik dní před premiérou převezen do nemocnice v kritickém stavu a stále je upoután na lůžko. Přejme mu tedy brzké uzdravení a s troškou cynismu si zadoufejme, že mu lékaři naočkují alespoň špetku citu pro pečlivější výběr scénářů.

Autor/Zdroj: Vosmik Ondřej/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dary hadího krále (1977) [TV i...

14:05 - 15:00

30 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

14:00 - 14:45

35 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

60 minut již uběhlo
75 minut zbývá do konce

Prima - Zahradník po ruce

14:10 - 14:55

25 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Juan Julio Baena

Baena Juan Julio

Naposled navštívené:
Juan Julio Baena

Baena Juan Julio