Mladý Toscanini (1988)

Mladý Toscanini (Il Giovane Toscanini; Young Toscanini; Toscanini)
88 %
 
 

Il Giovane Toscanini; Young Toscanini; Toscanini

    Žánr: drama
    Země: Itálie / Francie
    Délka: 109 min.
Ač velmi kvalitně natočený,tento film Franca Zeffirelliho je podle mého názoru dost opomíjen.
V centru dění stojí - jak sám název napovídá - mladý Arturo Toscanini (C.Thomas Howell), ve svých 18 letech velmi nadějný violoncellista. Na začátku podstupuje potupný konkurz do orchestru ve slavné la Scalle, kdy zkoušející se baví, hlučí, a adepty očividně přehlížejí. Toscanini se uprostřed své hry uraženě zvedne a z konkurzu odejde. V předsálí je osloven majitelem operní společnosti (John Rhys-Davies) a nabízí mu místo v orchestru na turné po Brazílii. Toscanini přijímá.
Příprava na premiéru Aidy neprobíhá hladce. Má v ní vystoupit v Brazílii žijící a s brazilským prezidentem (Philippe Noiret) poměr udržující bývalá slavná a vrtošivá operní diva Nadine Buličovová (Elisabeth Taylor). Ona a místní dirigentská hvězda mají být hlavním lákadlem představení. Dochází k různým konfliktům, které v den premiéry vyvrcholí odchodem uraženého maestra. Premiéra je ohrožena, představení nakonec zachraňuje Arturo Toscanini, který se bez přípravy ujímá taktovky a celou operu oddiriguje zpaměti. Scéna, kdy po pár vteřinách soustředění rázně zavře partituru, uchopí taktovku a zazní úvodní tóny předehry, patří podle mého k vrcholům celého filmu, a také naznačuje schopnosti budoucího dirigentského génia.
Filmu dominuje především výkon mladého C. Thomase Howella v roli Toscaniniho, Elisabeth Taylor je i přes vedlejší roli nepřehlédnutelná a svou stárnoucí divu hraje s pokorou a zřejmou úctou k režiséru Zeffirellimu.
Výprava, kostýmy a ukázky z Aidy patří spolu s hereckými výkony k ozdobám filmu.  Autor: HE50

režie:
Franco Zeffirelli
 
 
hraje:
Elizabeth Taylor (Nadina Bulichoff), C. Thomas Howell (Arturo Toscanini), Sophie Ward (sestra Margherita), Pat Heywood (matka Allegri), Jean-Pierre Cassel (Maestro Miguez), Philippe Noiret (Don Pedro II), John Rhys-Davies (Claudio Rossi), Leon Lissek (Superti), Carlo Bergonzi (Bertini), Harriet Thorpe (Tirelli), Eva Griffiths (princezna Isabel), Simon Gregor (Carlino), Leonie Mellinger (Suelinha), Gordon Warnecke (Paulo)
 
 
scénář:
William Stadiem
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.