Mladý Cassidy (1965)

Mladý Cassidy (Young Cassidy)
72 %
 
 

Young Cassidy

    Žánr: životopisný / drama
    Země: Velká Británie
    Délka: 105 min.
„Životopisné drama o mládí irského dramatika Seana O'Caseyho“
Známý irský dramatik Sean O'Casey se narodil v Dublinu jako John Cassidy. Vyrůstal v nuzných podmínkách dublinské dělnické čtvrti, ze kterých se snažil vymanit. Tato zkušenost zformovala celý jeho život. Děj filmu začíná v roce 1911, kdy v Irsku sílí protesty proti britské vládě. Mladý Cassidy se angažuje v irském osvobozeneckém hnutí, stane se členem odborů a IRA, ve dne je dělník a v noci píše útočné letáky. Uvědomuje si, že pro své lidi může udělat víc perem, než mečem. Po krátkém vztahu s tanečnicí Daisy se seznamuje s pracovnicí knihkupectví Norou, do které se zamiluje. Nora podporuje jeho tvůrčí činnost a Cassidy uveřejňuje své první hry. Jeho nekonvenční názory ho však brzy oddělili od rodiny, přátel i své vlastní minulosti.
Scénář filmu napsal John Whiting podle autobiografického románu Seana O´Casseye, režijně film dokončil po Johnu Fordovi, který náhle onemocněl, Jack Cardiff.  Autor: Veronika42

režie:
Jack Cardiff, John Ford
 
 
hraje:
Rod Taylor (John Cassidy), Flora Robson (paní Cassidyová), Jack MacGowran (Archie), Sian Phillips (Ella), T. P. McKenna (Tom), Maggie Smith (Nora), Julie Christie (Daisy), Edith Evans (lady Gregoryová), Michael Redgrave (W.B. Yeats), Julie Ross (Sara), Philip O'Flynn (Mick Mullen), Arthur O'Sullivan (mistr), John Cowley (barman v Cat & Cage), Bill Foley (vydavatel Clerku), Harry Brogan (Murphy), Fred Johnson (taxikář), Eddie Golden (kapitán White), Donal Donnelly (první pohřebák), Martin Crosbie (druhý pohřebák), James Fitzgerald (Charlie Ballynoy)
 
 
námět:
Seán O'Casey (autobiografie "Mirror In My House")
 
 
scénář:
John Whiting, Pauline Delaney (Bessie Ballynoyová)
 
 
kamera:
Edward Scaife
 
 
hudba:
Sean O'Riada
 
 
střih:
Anne V. Coates
 
 
výprava:
Michael Stringer
 
 
producent:
Robert Emmett Ginna
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.