Mladá léta (1952)

Mladá léta
73.3 %
 
 
    Žánr: životopisný
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 27.2.1953        
    Délka: 110 min.
„Český film o mládí spisovatele Aliose Jiráska, jehož dílo se stalo pamětí národa.“
POZOR SPOILER

Do Broumova přijíždí posel. Přinesl zprávu o tom, že začala válka. Zde studuje i mladý Alois Jirásek. Je svědkem rukování, ale sám do boje nejde. On by rád dostal místo někde v Praze. Nu, když je opět doma, přijíždí sem František Palacký s Aloisovým učitelem Tomkem. Ten mu veze list na místo suplenta v Litomyšli. Alois místo odmítá, ale nakonec sem přece jen nastupuje. Obeznámí se s městem i lidmi a hlavně se svým spolubydlícím, profesorem Hubkou. Pak se účastní všeobecného veselí, kde trošku naštve místní dámy, když jim odmítne psát do jejich památníčků. Pak se toulá krajem a hledá inspiraci. Ve škole trošku zdrží žáky a ti se rozhodnou pro pomstu. Chtějí další den utéci dříve ze školy. Doma to řekne malý Rudy Párys svému otci, okresnímu hejtmanovi. Ten má na Jiráska pifku, a tak synovi akci pochválí. Jenže velký útěk se nekoná, ač jest škodolibě celým městečkem a ostatními ve škole očekáván. Pan Jirásek totiž tak zajímavě vypráví dějepis, že žáci na útěk zapomenou. Avšak postava Jiráskova sama zapomenuta není a zrovna se čte další stížnost, kterou mají místní výše postavení podepsat. V běhu dalších událostí se pořádá studentský bál. Zde Alois poznává svou budoucí ženu Marii. Je po svatbě a do školy přichází nový muž, ředitel Böhm. Dává ze své moci Jiráskovi přepsat katalog. On tak učiní a Böhm chce další přepisy. To už se ale pan Jirásek naštve a odchází. Později přichází o zrak, a to konečně pohne lidmi v Litomyšli. Jdou na ředitele Böhma a ten ve vzteku začne vyhrožovat. A aby to nebylo Párysovi líto, jdou i na něj…  Autor: Pitryx

režie:
Václav Krška
 
 
hraje:
Eduard Cupák (spisovatel Alois Jirásek), Jaroslav Vojta (otec Jiráska), Jarmila Kurandová (matka Jiráska), Nataša Tanská (Podhajská), Karel Jelínek (broumovský katecheta), Radovan Lukavský (profesor Hippler), Vladimír Salač (Thomayer), Jiří Dohnal (historik Václav Vladivoj Tomek), Zdeněk Štěpánek (Palacký), Eman Fiala (katecheta Holub), František Kreuzmann (Kodeš), Miroslav Doležal (Šmilovský), Karel Höger (profesor Hubka), František Filipovský (Böhm), Saša Rašilov (okresní hejtman Párys), František Šlégr (Tille), Marie Nademlejnská (Parysová), Zdenka Procházková (Sidonie, dcera Párysových), Svatopluk Beneš (dr. Bukovan), Jaroslav Seník (Zeman), Jiří Plachý (Němec), Eduard Kohout (kriegskomisar Pietsch), Bedřich Veverka (Strähle), Václav Krška (kastelán Hendrych), Jaroslav Wagner (voják Josef), Ela Poznerová (Léblova žena), Ella Šárková (Frau Motyl), Raoul Schránil (lékárník), Bohuš Hradil (insp. Barvíř), Otto Čermák (pokladník Karas), Václav Vydra (správce Kadavý), Eva Svobodová (selka), Bohuš Záhorský (Kodýtek), Rudolf Walter (prof. Lébl), Růžena Šlemrová (Frau Wetterle), Gabriela Bártlová-Buddeusová (Frau Petrzilka), Milka Balek-Brodská (žena s pokladničkou), Alois Dvorský (strýc s porcelánkou), Josef Matěj Gottlieb (broumovský posel-bubeník), Miroslav Horníček (Václav Světlý), Hermína Vojtová (poselkyně Šimková), Blažena Slavíčková (stará panna Lucy), Viktor Nejedlý (koří do Litomyšle), Viktor Očásek (stařík na hejtmanství), František Klika (školní rada Veselík), Antonín Jedlička (písař u Veselíka), Vladimír Řepa (berní Vaněček), Anna Gabrielová (žena berního), Josef Příhoda (pantáta na jarmarku), Josef Hlinomaz (školník Ruml), Helena Krtičková (Frau Sašek), Antonín Kandert (ředitel gymnázia), Anita Janová (Mariina příbuzná), Růžena Gottliebová (Bártová), Petr Hermann (syn hejtmana Páryse), Oldřich Dvořák (student), Radslav Kinský (vojenský kurýr), Emilie Urbanová (Benoniová), Karel Štoll (student Křikava), Milan Veit (Adolf, bratr Jiráska), Miroslav Malkovský (listonoš Kašpar), Věra Váchová (Annerl, dcera Párysových), Mirko Samek (Josef Souček), Jiřina Součková (nadlesní Zemanová), Jaroslava Strejčková (Mitzi, dcera Wetterlových), Věra Matějová (Gába), Déda Papež (vlastenec v Litomyšli), Jindřich Doležal (knihkupec), Martin Skyba (žák Bárta), Vilém Momut, Václava Austová (sestra Boženka)
 
 
námět:
Vladimír Neff, Jiří Mareš
 
 
scénář:
Vladimír Neff, Václav Krška (technický), Jaroslav Beránek (technický)
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka
 
 
hudba:
Zbyněk Vostřák, Richard Wagner (Lohengrin)
 
 
výprava-architekt:
Karel Škvor
 
 
kostýmy:
Fernand Vácha
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
Stanislav Vondraš
 
 
vedoucí produkce:
František Sandr
 
 
výtvarník:
František Zajíček
 
 
mluví:
Stanislav Fišer (hlas studenta)
 
 
zpěv:
Karel Höger (Lví silou, vzletem sokolím), Pražský filharmonický sbor (Ktož sú boží bojovníci; Studená vodičko, rozlévej se; Hej, Slované;), Gabriela Najmanová (Studená vodičko, rozlévej se), Samo Tomášik (Hej, Slované)
 
 
text písně:
František Kmoch (Lví silou, vzletem sokolím)
 
 
masky:
Miloslav Jandera, Josef Kobík, Fernand Vácha, Františka Kobíková
 
 
asistent režie:
Vladimíra Čečetková, Josef Mathauser
 
 
asistent kamery:
Josef Novotný
 
 
pomocná režie:
Jaroslav Beránek
 
 
fotograf:
Karel Ješátko
 
 
asistent architekta:
Věra Líznerová
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Milivoj Uzelac
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.