Místo na světě (1994)

Místo na světě (Un lugar en el mundo)

Un lugar en el mundo

Další název: A Place in the World

    Žánr: drama
    Země: Argentina / Španělsko / Uruguay
    Délka: 109 min.
Mario a Ana, žijí se synem Ernestem po dobrovolném odchodu z Buenos Aires v opuštěném argentinském údolí. Mario vede školu a družstvo na vlnu; Ana řídí kliniku. Do této idylické rodiny přichází Hans, španělský geolog, který dělá v zemi průzkum pro místního patrona, aby se zjistilo, zda je místo vhodné pro vodní elektrárnu, která by vesničany vyhnala do měst.

Někteří lidé během vojenské diktatury opouštěli města a stěhovali se do malých vesnic v argentinském vnitrozemí.To učinili také Ernestovi rodiče, kteří se usídlili ve Valle Bermejo v provincii San Juan - v nehostinném kraji, v polopoušti, kde hrstka venkovanů sotva přežívá jen díky ovcím. Ale ani nejvzdálenější místo není oproštěno od nespravedlnosti a vykořisťování. Mario Dominicci, Ernestův otec a venkovský učitel, podněcoval vesničany, aby si založili vlastní firmu a vyhnuli se tak bezskrupulózním zprostředkovatelům obchodu z nadnárodní společnosti, jejíž přítomnost změnila celé Valle Bermejo. Ernesto se učí od otce, sestry i jeptišky, která jim radí, že nejdůležitější není vyhrát anebo prohrát, ale nevzdat se.
Klasickým vyprávěním Aristaraín znovunastolil ideu jednotlivce, etické bytosti s neoblomnou vůli a s vědomím toho, že přes veškeré problémy stojí za to se postavit všem.
Adolfo Aristarain - spisovatel, scenárista a divadelní herec začínal jako asistent režie. Debutoval v roce 1978 filmem La parte del león (Lví podíl). Následovaly politické thrillery Tiempo de revancha (Čas pomsty, 1981) a Últimos días del víctima (Poslední dny oběti, 1982), žánrové filmy nerezignující však na společenskou kritiku. V roce 1992 získal za snímek Místo na zemi Zlatou mušli na festivalu v San Sebastiánu.
katalog 1. Festivalu nad řekou
1

režie:
Adolfo Aristarain
 
 
hraje:
José Sacristán (Hans), Federico Luppi (Mario), Leonor Benedetto (Nelda), Cecilia Roth (Ana), Rodolfo Ranni (Andrada), Hugo Arana (Zamora), Gaston Batyi (Ernesto), Lorena del Río (Luciana), Mario Alarcón (Juan), Juan José Ghisalberti (Don Gregorio), Hugo Pertoni (Hombre 1), Eduardo Arias (Hombre 2), Roberto Rizotti (Cura), Marcos Woinsky (Locutor Marcos Woinsky)
 
 
námět:
Adolfo Aristarain, Kathy Saavedra
 
 
scénář:
Adolfo Aristarain, Alberto Lecchi
 
 
kamera:
Ricardo DeAngelis
 
 
hudba:
Emilio Kauderer
 
 
kostýmy:
Kathy Saavedra
 
 
střih:
Eduardo López
 
 
zvuk:
José Luis Diaz
 
 
zvláštní efekty:
Ruben Santeiro
 
 
výprava:
Abel Facello
 
 
výkonný producent:
Isidro Miguel
 
 
producent:
Adolfo Aristarain, Osvaldo Papaleo
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.