Mise (1986)

Mise (The Mission)
84.5 %
 
 
 
 

The Mission

Další název: Misie; Misia (SK)

    Žánr: drama
    Země: Velká Británie
    Premiéra v ČR: 1.3.1989        
    Délka: 119 min.
„Mohl to být ráj na zemi.“
Druhý celovečerní film Rolanda Joffého Misie, který následoval po ceněných Vražedných polích (1984), vyznamenaných mimo jiné třemi Oscary, vznikl podle scénáře renomovaného anglického dramatika Roberta Bolta, který při psaní vycházel z historických skutečností, a sice z konfliktu světské a církevní moci v jihoamerických koloniích v polovině 18. století. Velkolepá freska líčí střetnutí koloniálních a politických zájmů Španělska, Portugalska a Vatikánu, na něž doplatily misie, zakládané v nepřístupné latinskoamerické džungli jezuity. Hrdiny příběhu jsou dva odlišní muži – jezuitský kněz otec Gabriel, pokorný před Bohem i před lidmi, odmítá vzít do ruky zbraň, i když je ohrožena jeho existence a žoldnéř Mendoza, který vstoupí do jezuitského řádu hnán výčitkami svědomí za smrt svého bratra. V okamžiku, kdy dojde k vyhrocení konfliktu okolo dalšího osudu misijních stanic však Mendoza svlékne roucho a znovu se chopí svého meče, tentokrát jako ochránce utlačovaných.

Režisér Roland Joffé bývá často přirovnáván ke klasikovi britské i světové kinematografie Davidu Leanovi, především svou schopností vyprávět epický příběh s důrazem na jeho vizuální složku a přitom postihnout psychologický vývoj i citové zázemí svých postav. Důkazem toho je i Misie s vynikající barevnou kamerou Chrise Mengese, působivou hudbou Ennia Morriconeho a vnitřně propracovanými hereckými výkony Jeremyho Ironse a Roberta De Nira. Film získal na 39. MMF v Cannes 1986 hlavní cenu Zlatou palmu a také Oscara za kameru.

Zdroj: ČT

režie:
Roland Joffé
 
 
hraje:
Robert De Niro (kapitán Rodrigo Mendoza), Jeremy Irons (otec Gabriel), Ray McAnally (kardinál Altamirano), Aidan Quinn (Felipe), Cherie Lunghi (Carlotta), Ronald Pickup (Hontar), Chuck Low (don Cabeza), Liam Neeson (Fielding), Bercelio Moya (indiánský chlapec), Sigifredo Ismare (šaman), Asuncion Ontiveros (náčelník indiánů), Alejandrino Moya (zástupce náčelníka), Daniel Berrigan (Sebastian), Rolf Gray (mladý jezuita), Alvaro Guerrero (jezuita), Tony Lawn, Joe Daly (šlechtic), Carlos Duplat (portugalský velitel), Rafael Camerano (španělský velitel), Monirak Sisowath (Ibaye), Silvestre Chiripua (indián), Luis Carlos Gonzalez (malý zpěvák), Maria Teresa Ripoll (Carlottina služebná)
 
 
scénář:
Robert Bolt
 
 
kamera:
Chris Menges
 
 
hudba:
Ennio Morricone
 
 
výprava-architekt:
Stuart Craig
 
 
kostýmy:
Enrico Sabbatini
 
 
střih:
Jim Clark
 
 
zvuk:
Clive Winter, Dick Lewzey, Bill Rowe
 
 
produkce:
Fernando Ghia, David Puttnam
 
 
titulky-česká verze:
Jiří Harrer
 
 
mluví:
Fred Melamed (pouze hlas (v titulcích neuveden))
 
 
asistent režie:
Gerry Toomey (druhý)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.