Mis Ston (1958)

Mis Ston (Mis Ston (MK))
70 %
 
 

Mis Ston (MK)

Další název: Мис Стон / Miss Stone

    Žánr: historický / dobrodružný
    Země: Jugoslávie
    Délka: 96 min.
Makedonský historický film, natočený podle skutečné události, zprostředkovává jednoduchou vyprávěcí formou obraz důležitého mezníku v dějinách makedonského národa a formování jeho národnostní identity v době, kdy je Makedonie ještě pod hlubokým vlivem Osmanské říše (na rozdíl od okolních balkánských národů).

Na podzim roku 1901 je při cestě do Soluně unesena americká protestantská misionářka Ellen Stone a její těhotná kolegyně Katerina Cilka. Únosci – povstalecká četa VMORO (Vnitřní makedonsko-odrinská revoluční organizace) vedená Janem Sandanskim a Christem Černopeevem, mají jediný cíl: získat od osmanské vlády výkupné na nákup zbraní, které by podpořily revoluční povstalecké snahy proti turecké nadvládě.
Únosci se po celou dobu chovají k ženám velmi vstřícně a korektně. Dokonce se se svými zajatkyněmi sbližují a postupně se mezi nimi vytváří i přátelský vztah. Sama Ellen Stone, zprvu pacifisticky odporující krvavému násilí a všem myšlenkám vražedných řeží, začne po propuštění osvobozenecké touhy VMORO veřejně prosazovat a stává se paradoxně velkou příznivkyní svých vlastních únosců.

Jeden z prvních barevných jugoslávských filmů a teprve čtvrtý celovečerní makedonský film byl pozitivně přijat jak kritikou, tak i veřejností. Miss Stone byla oceněna na řadě domácích i zahraničních festivalech.  Autor: Mlapiska

režie:
Žika Mitrović
 
 
hraje:
Olga Spiridonović (Ellen Stone), Petre Prličko (Mandana), Dragan Ocokoljić (Krste Asenov), Marija Tocinoska (Katerina Cilka), Ilija Džuvalekovski (Christo Černopeev), Ilija Milčin (Jane Sandanski), Viktor Starčić (doktor House), Božidar Drnić, Dimitar Ťostarov, Vladimir Medar, Dragi Kostovski, Darko Damevski, Todor Nikolovski, Nikola Avtovski, Vukan Dinevski, Stojka Cekova, Panče Kamšik, Petar Veljanovski, Predrag Dišljenković, Aco Stefanovski, Dimče Stefanovski, Risto Stefanovski, Panta Nikolić
 
 
scénář:
Ďorďi Abadžijev, Trajče Popov, Marion Michelle
 
 
kamera:
Miša Stojanović
 
 
hudba:
Ivan Rupnik
 
 
kostýmy:
Milica Babić-Andrić, Borka Subaranović
 
 
střih:
Vojislav Bjenjaš
 
 
zvuk:
Dragoljub Gojković
 
 
vedoucí produkce:
Jovo Kamberski
 
 
výtvarník:
Vlastimir Gavrik, Dime Šumka
 
 
masky:
Ivan Lalić, Ivica Benčić
 
 
asistent režie:
Miomir 'Miki' Stamenković, Trajče Popov
 
 
asistent kamery:
Ljube Petkovski
 
 
výprava:
Vasilie Popović, Nikola Lazarevski
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.