Milosrdná lež (1939)

Milosrdná lež (Die barmherzige Lüge)

Die barmherzige Lüge

    Žánr: drama
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 87 min., 2485 metrů
"Milosrdná lež". Špinavý hotel s hlučným barem a několika dřevěnými chatrči, tvoří kdesi ve vnitrozemí Mongolska poslední výspu civilizace, kde se scházejí z dalekých stepí a horských údolí lovci kožešin, aby tu svou vzácnou kořist prodali a vyměňovali za potraviny: Toto prostředí, tvořící vhodný úkryt pro vyděděnce lidské společnosti, pro lidi, skrývající se před trestající mocí zákona, je oživeno režisérem Wernerem Klingerem ve filmu z produkce Tobisu "Milosrdná lež", v němž znamenitá hamburská herečka Elisabeth Flickenschildtová vytvořila postavu energické hostinské a oduševnělá Hilde Krahlová, která byla teprve nedávno objevena pro film Willi Forstem, její po něze a lásce toužící neteř, které tu úloha ukládá i značné jezdecké výkony.

Měla před časem svou první velkou lásku k německému badateli, z níž jí zůstal památkou chlapec. Po čase se badatel vrací, aby podnikl vědeckou výpravu do hor. Výprava v horách ztroskotá, je z ní nalezena jen badatelova žena, která však útrapám podlehne. Než se tak stane, poprosí Anje Hosterovou, ono děvče z baru, aby jejím jménem zatelefonovala rodičům zmizelého badatele do Brém. To je první lež z milosrdenství, která ve svém důsledku přinesla vážné dramatické konflikty a duševní i mravní otřesy u Anji, v níž mateřský cit zápasí s poctivostí. Režiséru Werneru Klingerovi, cestovateli čtyřmi díly světa, s režisérskými zkušenostmi z Hollywoodu a z Japonska, se podařilo zejména v první části filmu uplatnit romanticko-exotické prostředí.  Autor: Asmodej

režie:
Werner Klingler
 
 
hraje:
Hilde Krahl (Anja Hosterová), Elisabeth Flickenschildt (Vera Holsterová), Ernst von Klipstein (dr. Thomas Clausen), Lieselott Klingler (Maria), Heinrich Schroth (Berthold Clausen), Agnes Windeck (Margherita), Otto Gebühr (doktor Henrici), Paul Dahlke (Jean Goban), Gertrud Meyen (Gerda Biehler, sekretářka), Jaspar von Oertzen (Felix), Olga Limburg (Emilie Wallnerová), Ernst Albert Schaach (Robert, sluha), Ekkehard Stibbe (Anjin syn), Lucie Euler (Anjina pečovatelka o děti), Nien Soen Ling (sluha), Thea Zien (Olga, barmanka), Max Paetz (Mongol v hotelu), Eugen von Bongardt (policejní důstojník), Franz Arzdorf (kriminální komisař), Georg A. Profé (kriminální komisař), Charly Berger (detektiv), Albert Probeck (detektiv), Erik Radolf (kriminální rada), Eduard von Winterstein (profesor Neumann), Willi Sande-Meyer (dr. Fischer, advokát), Ilse Trautschold (dívka u Clausenových), Fred Goebel (šofér u Clausenových), Curt Cappi (vrátný v nemocnici), Hanns Waschatko (německý konzul), Else Lüders (spoluhráčka paní Wallnerové v bridži), Else Valery (spoluhráčka paní Wallnerové v bridži)
 
 
scénář:
Curt J. Braun, Werner Klingler
 
 
kamera:
Karl Puth
 
 
hudba:
Hans Carste
 
 
výprava-architekt:
Karl Böhm, Erich Czerwonski
 
 
kostýmy:
Paula Hettwer, Fritz Pietsch
 
 
střih:
Ella Ensink
 
 
zvuk:
Eugen Hrich
 
 
vedoucí produkce:
Fritz Brix, Max Paetz
 
 
fotograf:
Karl Lindner
 
 
producent:
Erich Palme
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.