Duben
ohodnotit

Millerova křižovatka

Miller's Crossing

Žánr:
Rok:
1990
Délka:
115 minut
„Nic není takové, jak se zdá. Zvlášť ve světě zločinu.“

Obsah filmu Millerova křižovatka

 
V období prohibice kvete v USA organizovaný zločin, který prorůstá do politiky. Stranický boss Lionel Leo opřený o podsvětí prakticky ovládá americké velkoměsto, ale vyrostla mu konkurence v klasickém mafiánovi italského původu Johnym Casparovi, který mu dosud za "ochranu" platil tučné výpalné. Leo odmítne Casparův požadavek na zavraždění Bernieho Bernbauma, který vychytrale těží z Casparových sázkových podvodů. Pomáhá mu v tom jeho sestra Verna, která má s Casparem poměr právě proto, aby bratra ochránila. Tom Reagan, Leova pravá ruka, zadlužený kvůli své sázkařské vášni, vidí v obětování Bernieho cestu k uchování Leovy moci, avšak váže ho...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Joel CoenJoel Coen  
hraje:
Gabriel ByrneGabriel Byrne.....Tom Reagan [39]   
Marcia Gay HardenMarcia Gay Harden.....Verna [30]   
John TurturroJohn Turturro.....Bernie Bernbaum [33]   
Jon PolitoJon Polito.....Johnny Caspar [39]   
J.E. FreemanJ.E. Freeman.....Eddie Dane [44]   
Albert FinneyAlbert Finney.....Leo [53]   
Mike StarrMike Starr.....Frankie [39]   
Steve BuscemiSteve Buscemi.....Mink [32]   
Olek KrupaOlek Krupa.....Tad [34]   
Michael JeterMichael Jeter.....Adolph [37]   
Lanny FlahertyLanny Flaherty.....Terry [47]   
Richard WoodsRichard Woods.....Levander [66]   
Al ManciniAl Mancini.....Tic-Tac [57]   
Thomas TonerThomas Toner.....O'Doole   
Mario TodiscoMario Todisco.....Johnson   
Jeanette KontomitrasJeanette Kontomitras.....Casparová   
scénář:
Ethan CoenEthan Coen  
Joel CoenJoel Coen  
námět:
Dashiell HammettDashiell Hammett.....romány: 'Red Harvest' a 'Glass Key'   
hudba:
Carter BurwellCarter Burwell  
kamera:
Barry SonnenfeldBarry Sonnenfeld  
střih:
Michael R. MillerMichael R. Miller  
dvd obal trailer
Barevný:
Ano
 
 
Distribuční verze:
dabováno
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Millerova křižovatka >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.9.2011
Coenovská klasika z toho temnějšího soudku.   Cynická gangsterka, labyrint podrazů, nedůvěry   a pochybné loajality, ve kterém hlavní hrdina   bloudí a hledá svoje místo, obrazně chytá   svůj klobouk aby v závěru dospěl k poznání,   že zodpovědný je jenom sám sobě a nikoli   žádnému z přítomných bossů, tím méně pak   zbabělému vychcánkovi Berniemu ve skvělém   podání Johna Turturra. Coeni kouzlí s obrazem,   dialogy i dějovou linkou, jdou svojí   originální cestou a díky tomu můžeme   Millerovu křižovatku směle přiřadit ke   klenotům žánru od Coppoly, Scorseseho nebo De   Palmy.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.7.2011
Miller's Crossing se s přehledem řadí mezi   nejlepší gangsterky, jaké kdy byly natočeny,   film baví od začátku až od konce.
sakro
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 21.11.2010
nic než velké zklamání
Podle ostatních hodnocení zřejmě zůstanu se   svým názorem v opozici, ale přesto jej musím   vyjádřit. V oficiálních zdrojích je film   uváděn jako drama, thriller a krimi. Mi místem   připomínal ne moc povedenou parodii na   mafiánské filmy. I Marhoulův Mazaný Filip mě   oslovil více. Nudná konverzačka s příšerně   dlouhými dialogy, kde se snaží být   intelektuálně vtipní i ti, kteří vykonávají   tu nejpodřadnější práci goril a jejich IQ je   tedy zakonzervováno někde hodně nízko. Těch   pár akcí je zase tak mimo jakoukoliv realitu,   že hrůza. Herecky jsou téměř všechny role   posazen do jakési nepochopitelné pózy.   Technické zpracování celého filmu mi přišlo   na úrovni lepší české televizní inscenace.   Mám pocit, jako bych se díval na jiný film,   než ostatní. Obecně mám filmografii bratří   Coenů celkem rád, ale tady se prostě do mých   očekávání netrefili ani náznakem. Pokud by to   od počátku prezentovali jako nadsázku nebo   parodii, hodnotil bych to z jiného pohledu a   určitě mnohem pozitivněji. Ale považovat tohle   za drama? No to snad ne! Strašně dlouho jsem   čekal, když už NĚCO přijde a pak jsem to   pochopil. Nic víc nebude, to už bylo vše.   Nemyslím, že by to byl úplně katastrofální   propadák, ale vzhledem ke všem upoutávkám,   avízům a recenzím - velmi slabé. Jednoznačně   snímek, ke kterému se už nikdy nevrátím. Jsou   filmy, které jsou špatné a proto v podstatě   okamžitě upadají do zapomnění, tady však   mám pocit, že si zklamání budu pamatovat   ještě dlouho.
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.7.2010
Společně s Mafiány a Stalo se v Americe, když   pominu Kmotra, který stojí ještě výše, můj   neoblíbenější gangsterský film. Skvělé   obsazení hlavních rolích, námět podle   Dashiella Hammetta, pro mě špičky tvrdé   školy. Co více dodávat.
kali.4
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.9.2009
Hodně osobitý, černým humorem nasáklý film,   který mě několikrát silně srazil do kolen,   ať už technicky výborně natočenými scénami,   nervy drásající atmosférou, nebo úžasně   vtipným humorem, díky kterému by si člověk   sem tam myslel, že se dívá spíš na parodii.   Gabriel Byrne je ve své roli jakéhosi stoického   consigliereho úžasný, i když ho asi místy   budete upřímně nenávidět. To ale příliš   nevadí, obzvlášť v případě filmu, v němž   je tou nejsympatičtější postavou cholerický,   rádoby zásadový a tělesnými proporcemi na   porážku vykrmeného vepře připomínající   mafiánský boss. Nicméně všechny postavy,   jakkoli je jejich morálka pokřivená, jsou   obsazeny a zahrány naprosto skvěle. Můj   nejoblíbenější Coenovic film.
Charlie35
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.3.2009
Vynikající parafráze na gangsterské filmy v   retro stylu. Bratři Coenové se svým   nezaměnitelným stylem opět dokázali svoje   mistrovství. Ve vedlejší postavě Lea exceluje   skvělý Albert Finney.
rankinfitch
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.2.2009
Kmotrovi dávam jasných 10. Tenkrát v Americe za   6 a tohle je prostě něco mezi. Takže 8.   Coenové natočili gangsterku fakt dobrou,   precizní, s typickými hláškami. Výborný   film.
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.11.2008
Je vidět, že bratři Coenovi se rádi drží v   minulosti. Retro Millerova křižovatka   odehrávající se v období prohobice je další   z jejich opravdu povedených filmů, kteří   "obývají" výborní herci a kde je   skvěle vystižena dobová atmosféra. Škoda   přílišné "ukecanosti" snímku. Ale   akční scéna ve které Albert Finney zmasakruje   partu gangsterů nemá chybu.
lizzie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.11.2007
Hlavní hrdina, Tom, je inteligentní a dosud   loajální poradce mafánského bosse Lea. Zdá   se, že na svoji hlavu je patřičně pyšný   stejně jako na svoji pověst (či ochrannou masku   ?) chladnokrevného cynika. Leo se nyní chystá   kvůli své milé Verně neuposlechnout Tomovy   rady a riskovat své postavení ve zbytečné   válce gangů. Tom rozjede řadu tahů   zaměřených na to, aby touto válkou gangů   provedl svého bosse Lea a Leovu (a současně   také svoji) milou Vernu bez úhony.

Film   nutí diváka přemýšlet o tom s čím hlavní   hrdina počítal a co už ho v sérii intrik   překvapilo. Možná se kvůli tomu na film   podíváte vícekrát. Filmu se dá vytknout   přestylizovanost dialogů. Na věrohodnosti   ubírá také, že Toma, rozhodně nejslabšího   rváče z celého filmu, za film několikrát   zbijí a on se vždy oklepe z toho, co by   normálního člověka (a nebo jinou postavu v   tomto filmu) dostalo na marodku.

Přesto   dávám 10: na film se dá podívat vícekrát, je   skrytě vtipný a přimlouvám se za názor, že   byl ve své době podceněn.

Role Toma Gabrielu   Byrnovi hodně sedla. Často je v jiných filmech   obsazován do příliš nasládlých postav   (např. Muž se železnou maskou, či americký   remake Brutální Nikity).

Film se značně   inspiroval knihou Dashiela Hammeta Skleněný   klíč. Prostředí zkorumpovaného města za   prohibice i charaktery dvou hlavních postav (Leo   a Tom, v knize se jmenují jinak) jsou přesně   podle knihy. Doporučuji přečíst, zanechá ve   vás ten samý pocit jako film.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih46258minih46258Čistá práce (2008) 
The Bank Job n
minih44170minih44170Akce nemluvně (2006) 
Bo bui gai wak n
minih17200minih17200První rytíř (1995) 
First Knight n
minih75311minih75311Ostrov pokladů (1999) 
Treasure Island n
minih23008minih23008Vůně ženy (1992) 
Scent of a Woman n
minih46998minih46998Bobby Z (2007) 
The Death and Life of Bobby Z n
minih48819minih48819Sesterstvo putovních kalhot 2 (2008) 
The Sisterhood of the Traveling Pants 2 n
minih14659minih14659Obojek (1991) 
Wedlock / Deadlock n
minih12597minih12597Mistr Loutkář (1989) 
Puppet Master n
minih51255minih51255Pohádka z šafránové louky (1980) [TV inscenace] 
Pohádka z šafránové louky n


Hodnocení:n12345678910
Millerova křižovatka (1990)Millerova křižovatka (1990)Millerova křižovatka (1990)Millerova křižovatka (1990)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10