Duben
ohodnotit

Milenky starého kriminálníka

Žánr:
Rok:
1927
Délka:
108 minut, virážovaný
Premiéra v ČR:
7.10.1927
„Továrník a jeho svérázný strýc, který je podobný hledanému zločinci, najdou své vyvolené“
Popis / Obsah / Info k filmu Milenky starého kriminálníka
POZOR SPOILER!

V taneční kavárně odehrávají se zvláštní příběhy. Bývalý baron, nyní továrník Faust Pardon, zve dívku na rande k jeskyni. Ta přislíbí, ale je matkou odvolána. Zatím na panství Pardonů přibývá pan Cyril Ponadencer, revmatik a muž, který před skoro dvaceti lety utekl Štefanii. Pardon dozvídá se od informační agentury, že onu dívku, kterou zval k jeskyni, nepodařilo se vypátrati. Další zprávu mu posílá továrník Hrazánek. Posílá k němu svou dceru, kterou si má vzíti, aby mu nemusel vraceti povolené pohledávky. Jenže Pardon myslí na onu dívku a nemá zájem o další. Chce tedy, aby Cyril hrál jeho za částku deseti tisíc korun. Ten souhlasí. Pardon zámek opouští a Cyril z novin zjistí, že náramně jest podoben jakémusi kriminálníkovi a lupiči Kanibalovi, který uprchnul z rukou spravedlnosti. Fifi Hrazánková po jízdě smrti automobilem vlítne s ním přímo do místnosti. Pak poznává „Fausta Pardona“, tedy Cyrila. Ten jí nalže o sobě, co může, ale Fifi jeho záporné vlastnosti, alkoholismus, šňupání a karban pranic nevadí. Ani jeho zdravotní stav ne. A tak se zoufalý Cyril prohlásí Kanibalem. I toto však míjí se účinkem. Naopak, Fifi je ráda. Jasnovidka Štefanie Leščinská už skoro dvacet let hledá svého uprchlého milence Cyrila. A její dcera Olga zas nemůže zapomenouti na Fausta. Zahlédne jej však z okna vlaku a nasimuluje nemoc a i s matinkou z vlaku vystoupí. On se k nim přidá a pozve je k sobě. Zde se setká Štefanie s Cyrilem, ale Cyril se tváří jako že ji nezná. Fifi potřebuje služebnou ke garderobě, ale masáž zvládne i Cyril sám. Později pak jest odhalen Štefanií a prchá. Ona je však nalezne na lodičce. Cyril v zoufalství, staví se opět jako vrah Kanibal a barvitě vylíčí své vraždy, ale také svůj únik z arestu. Ta to ihned vyslepičí své dceři a ta zase Faustovi. Ten uvádí věc na pravou míru a vše vysvětlí. Ovšem Cyril to nesnese a opět prchá. Bohužel, Fifi s ním. Dostanou se do města a ubytují se v hotelu. A pravý Kanibal páše další zločin. A ten falešný s Fifi navštíví zločinecké doupě. Je zde oslavován, jako by byl pravý. A ten se zničehonic zjeví ve dveřích /95/…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Milenky starého kriminálníka
POZOR SPOILER!

V taneční kavárně se odehrávají zvláštní příběhy. Bývalý baron, nyní továrník Faust Pardon, zve dívku na rande k jeskyni. Ta přislíbí, ale je matkou odvolána. Zatím na panství Pardonů přibývá pan Cyril Ponadencer, revmatik a muž, který před skoro dvaceti lety utekl Štefanii. Pardon dozvídá se od informační agentury, že onu dívku, kterou zval k jeskyni, nepodařilo se vypátrat. Další zprávu mu posílá továrník Hrazánek. Posílá k němu svou dceru, kterou si má vzíti, aby mu nemusel vracet povolené pohledávky. Jenže Pardon myslí na onu dívku a nemá zájem o další. Chce tedy, aby Cyril hrál jeho za částku deseti tisíc korun. Ten souhlasí. Pardon zámek opouští a Cyril z novin zjistí, že náramně jest podoben jakémusi kriminálníkovi a lupiči Kanibalovi, který uprchnul z rukou spravedlnosti. Fifi Hrazánková po jízdě smrti automobilem "vlítne" s ním přímo do místnosti. Pak poznává „Fausta Pardona“, tedy Cyrila. Ten jí nalže o sobě, co může, ale Fifi jeho záporné vlastnosti, alkoholismus, šňupání a karban pranic nevadí. Ani jeho zdravotní stav ne. A tak se zoufalý Cyril prohlásí Kanibalem. I toto však míjí se účinkem. Naopak, Fifi je ráda. Jasnovidka Štefanie Leščinská už skoro dvacet let hledá svého uprchlého milence Cyrila. A její dcera Olga zas nemůže zapomenout na Fausta. Zahlédne jej však z okna vlaku a nasimuluje nemoc a i s matinkou z vlaku vystoupí. On se k nim přidá a pozve je k sobě. Zde se setká Štefanie s Cyrilem, ale Cyril se tváří jako že ji nezná. Fifi potřebuje služebnou ke garderobě, ale masáž zvládne i Cyril sám. Později pak jest odhalen Štefanií a prchá. Ona je však nalezne na lodičce. Cyril v zoufalství, staví se opět jako vrah Kanibal a barvitě vylíčí své vraždy, ale také svůj únik z arestu. Ta to ihned "vyslepičí" své dceři a ta zase Faustovi. Ten uvádí věc na pravou míru a vše vysvětlí. Ovšem Cyril to nesnese a opět prchá. Bohužel, Fifi s ním. Dostanou se do města a ubytují se v hotelu. A pravý Kanibal páše další zločin. A ten falešný s Fifi navštíví zločinecké doupě. Je zde oslavován, jako by byl pravý. A ten se zničehonic zjeví ve dveřích /95/…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Milenky starého kriminálníka
Oceanfilm předvedl v pořadí svůj třetí film, jehož název byl "Milenky starého kriminálníka", který opět režíroval Svatopluk Innemann a v němž hraje hlavní úlohu Vlasta Burian. Libreto, které napsal humorista Josef Skružný, má jednoduchou zápletku a doufalo se patrně v popularitu loupežnické romantiky, o níž se přičinil tehdy aktuální Martin Lecián. Je to historie ztřeštěného děvčete, které se zamiluje do bohabojného strejdy Pondělíčka v domněnce, že je známým lupičem "Kanibalem".

Pondělíček je strýčkem mladého továrníka Pardona, který je zas zamilován do jiného děvčátka. Má se stát ženichem onoho výstředního děvčátka z jakýchsi obchodních důvodů, ale navede Pondělíčka, aby se za něho vydával. Tato záměna je umožněna tím, že děvče osobně továrníka Pardona nezná. Pondělíček marně doufá, že vyklouzne z nebezpečí ženitby tím, že se vydává za známého lupiče "Kanibala", jemuž je nápadně podoben. Hypermoderní dívka v něm vidí svůj ideál a Pondělíčkovi nezbývá, než aby hrál svou banditskou roli dál.

Situace se zkomplikovala tím, že shodou okolností se vráti mladý továrník na svůj statek se svou milou a její matkou, v níž Pondělíček poznává svou bývalou milenku, které se zdarem utíkal devatenáct let. Utíká ji tedy znovu, aby se ve městě setkal s pravým "Kanibalem" a později pykal za jeho zločiny, dokud se záměna nevysvětlí. Potud v hrubých rysech libreto flmu. Je dosti obratné, místy pracuje starými prostředky podle "Humoristických listů" a pomáhá si dobře uleželými anekdotami. Innemannova režie se pohybovala v rámci jeho dosavadní tvorby, nebyla o nic horší než třebas ve "Falešné kočičce" či "Láskách Kačenky Strnadové", ale také nebyla o mnoho lepší. Innemann měl živý smysl pro situační humor a dobré režisérské nápady, nedovedl však využít akci a neuměl se vystříhat některých nechutností.

Ve snaze zinternacionalizovat český film zašel příliš daleko: bylo celkem zbytečné nahromadit tolik choulostivých situací a snažit se stůj co stůj o americký přepych. Mohl například dát bohatou dívku obsluhovat dvěmi, třemi služebnými, ale přece jen jich nemuselo být patnáct. Chvlemi zabíhal Innemann do grotesky, která se nehodila do celovečerní veselohry, režírované zcela jiným způsobem než stylem grotesky.

Herecky samozřejmě dominoval Vlasta Burian, který splnil všechny naděje. Byla to skvělá filmová figura, ryzí a svá. Libreto mu dalo možnost, aby vytvořil postavu opravdu "burianovskou". Jeho neporovnatelné improvisační schopnosti projevují se i ve filmu a Burian znamenitě přispívá k úspěchu díla. Anny Ondráková se objevila v nové roli, která jí rozhodně víc slušela než stereotypní sladká úloha. Tu převzala Věra Hlavatá, ale ani ta se nezdála být v ní na svém místě. Byla však velice příjemným filmovým zjevem a její talent se možná projevil spíš v rolích jiného typu.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Milenky starého kriminálníka
Továrník Pardon se na plese seznámí s 0lgou, dcerou jasnovidky Štefanie Lesczynské. Známost je však přerušena, protože matka s dcerou odjíždějí. 0 sňatek s Pardonem má zájem Fifi Hrazánková. Pardon poprosí svého strýce Cyrila Pondělíčka, aby dívku přijal místo něho a její úmysl jí rozmluvil. Fifi Pondělíčka svede. Pardon se mezitím náhodou setká s 0lgou a Stefanií a nabídne jim přístřeší u Pondělíčka, který se za něj vydává. Pondělíček pozná ve Štefanii svou někdejší lásku, 0lga je jeho dcera. Štefanie ho také pozná, Pondělíček však tvrdí, že je lupič Kanibal, o němž se píše v novinách.

Pardona, Štefanii a 0lgu zavře do sklepa a společně s Fifi prchá. V krčmě se setkávají se skutečným Kanibalem, kterého stíhá policie. Policisté zatknou omylem Pondělíčka. Pardon se za Pondělíčka zaručí. Pravý Kanibal je pak dopaden, Pondělíček si bere Štefanii, přeje štěstí své dceři 0lze s továrníkem Pardonem. Fifi je vyléčena ze svých romantických představ.

Český hraný film I.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10