Milenci z Pont-Neuf (1991)

Milenci z Pont-Neuf (Les Amants du Pont Neuf)
84.5 %
 
 

Les Amants du Pont Neuf

Další název: The Lovers on the Bridge

    Žánr: drama / romantický
    Země: Francie
    Délka: 125 min.
„Kultovní příběh o velké lásce z pařížských ulic.“
Polykač ohně Alex (Denis Lavant) žije jako clochard pod nejstarším mostem Paříže Pont-Neuf. Jedné noci, když se bezcílně toulá městem, potkává tulačku Michéle (Juliette Binocheová). Dívka sice pochází ze „slušné“ rodiny, je malířka, ale stejně žije na ulici. Trpí údajně nevyléčitelnou oční chorobou a hrozí jí oslepnutí. Láska těchto dvou ztroskotanců je tíživě poznamenána jak prostředím, tak Michélinou nemocí.

Snímek Léose Caraxe je filmem plným naděje a touhy, nemilosrdně patetickým a zároveň hrůzným.

Natáčení filmu provázela řada problémů, Denys Lavant se zranil a natáčení se zastavilo na celý měsíc. Film se nemohl natáčet v autentickém prostředí Paříže, takže se poblíž Montpelier postavily kulisy starobylého mostu Pont-Neuf a domů kolem Seiny. Režisér Léos Carax překročil rozpočet i dobu natáčení. Podařilo se získat další producenty a film mohl mít konečně premiéru v roce 1991. Získal řadu nominací na prestižní ceny a tři Evropské ceny za kameru, střih a Juliette Binocheová za herecký výkon.

Ve francouzském znění s titulky.

Zdroj: ČT

režie:
Léos Carax
 
 
hraje:
Juliette Binoche (Michèle Stalensová), Léos Carax (Michèle Stalens), Denis Lavant (Alex), Daniel Buain (přítel tulák), Klaus-Michael Grüber (Hans), Marion Stalens (Marion), Chrichan Larsson (Julien), Paulette Berthonnier (námořník remorkéru), Roger Berthonnier (námořník remorkéru), Edith Scob (žena v autě), Georges Aperghis (muž v autě), Michel Vandestien (hasič), Georges Castorp (uspaný), Marc Desclozeaux (uspaný), Alain Dahan (uspaný), Pierre Pessemesse (uspaný), Jean-Louis Airola (lepič plakátů), Albert Prévost (komisař), Marc Maurette (soudce), Marie Trintignant (hlas), Maître Bitoun (uspaný), Johnny Aldama (uspaný)
 
 
kamera:
Jean- Yves Escoffier
 
 
kostýmy:
Robert Nardone
 
 
střih:
Nelly Quettier
 
 
zvuk:
Henri Morelle
 
 
zvláštní efekty:
Philippe Hubin
 
 
koordinátor kaskadérů:
Patrick Cauderlier
 
 
výprava:
Michel Vandestien
 
 
výkonný producent:
Albert Prévost, Hervé Truffaut
 
 
producent:
Christian Fechner
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.