Duben
ohodnotit

Mifune

Mifunes sidste sang

Další název:
Mifune: Dogma III
Rok:
1999
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
13.5.1999
„Všichni lžou, někdo více, někdo méně.“
Popis / Obsah / Info k filmu Mifune
Týden před premiérou snímku Rodinná oslava s označením Dogma 1 uvádí nová distribuční společnost Galafilm do kin smutnou komedii Mifune, jež má označení Dogma 3. Tento manifest dánských filmařů je uveřejněn u filmu Rodinná oslava v kolonce Svědectví. V projektu (opět neuvedeného) režiséra Sørena Kragha-Jacobsena se sice naplňují pravidla manifestu, ale rozhodně nejsou dodržována dogmaticky. - Ambiciózní Kresten musí hned po svatební noci nečekaně odjet na rodinnou farmu, kde zemřel jeho otec. Domnívá se, že se obratem vrátí zpět. Nezbývá mu však, než se postarat o retardovaného bratra Ruda. Proto na inzerát najme pomocnici do domácnosti. Tou se stane lepší prostitutka Liva, která chce uniknout dosavadnímu způsobu života. K trojici lidí na farmě nakonec přibyde ještě její vzpurný bratr Bjarke, vyhozený z internátní školy. Krestenova žena požádá o rozvod a muž zřejmě najde novou existenci po boku sympatické hospodyně, která se mu na první pohled zalíbila. - Tvůrci se zaměřují na popis vztahů mezi postavami a na jejich proměny. S nezvyklým citem a pochopením rozvíjejí jednoduchý příběh, do něhož se však protagonisté vlastní vinou stále více zaplétají. Důležitá je atmosféra zpustlého stavení a krajiny ostrova Lollandu i nevšední jemný humor. Vše završuje civilní a autentický herecký projev. - Překlad původního názvu je Mifuneho poslední píseň. Jméno slavného japonského herce Toširo Mifuneho, respektive jeho postava v Sedmi samurajích (Akira Kurosawa), je součástí hry mezi bratry. Sám tvůrce však přiznává, že se mu do názvu hodilo především pro svou libozvučnost.

Zdroj: Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Mifune
Mladý úspěšný muž Kresten se po dlouhé době vidí se svým postiženým (mentálně retardovaným) bratrem Rudem. Jejich opětovné setkání Krestena výrazně ovlivní a nakonec zcela pozmění jeho život.
S nezvyklým citem rozvíjejí tvůrci jednoduchý, ale postupně se stále více zamotávající příběh, zaměřený „jen" na výstižný popis vztahů mezi postavami a na jejich postupné proměny. Důležité jsou i atmosféra zpustlého stavení a krajiny ostrova Lollandu, nevšední jemný humor a civilní, velmi autentické herecké výkony.
Snímek má v názvu příjmení již zesnulého japonského herce (mimo jiné stabilního spolupracovníka režiséra Akiry Kurosawy) Tošira Mifuneho, jehož duch je údajně ukryt ve sklepě sešlé farmy, kde oba bratři (a další postavy) přebývají. Film byl natočen podle zásad manifestu Dogma 95 - nese označení Dogma 3.

Zdroj: Program ART

Všichni lžou, někdo více, někdo méně. Jímavý příběh o rodině, lásce, sebeúctě a všech těch dalších obyčejných věcech života natočený stejně jako Rodinná oslava Thomase Vinterberga a Idioti Larse von Triera dle dánského filmařského desatera Dogma 95.
*****
Mifune je název odvozený od jména herce Toshiro Mifuneho, který hrál ve filmu Sedm samurajů postavu Boguse - samuraje, který byl z vesnice. Tento film je zároveň nejoblíbenějším snímkem hlavního hrdiny Kerstena, který hraje od dětství samurajskou hru se svým retardovaným bratrem Rudym. Bratři se však už léta neviděli. Kersten odešel do Kodaně, aby se zbavil sedláckého života, postavil se na vlastní nohy a rozjel slušnou obchodnickou kariéru. Svůj původ tají i před svou čerstvou manželkou. Těsně po svatební noci jej zastihne zpráva, že otec zemřel a on musí uspořádat dědictví a postarat se o bratra. Vrací se tedy na rodný ostrov Lolland, do nehostinného kraje na zdevastovanou špinavou farmu, aby během pár dní umístil bratra do ústavu a definitivně uzavřel kapitolu svého dětství a dospívání. Retardovaný Rudy však nechce pryč, Kersten tedy musí najmout hospodyni. Ačkoli čeká stokilovou šedesátnici, objeví se sympatická Liva, která má svých problémů také nad hlavu. Jejího nezletilého bratra vyhodili téměř ze všech dostupných škol a ona se snaží uživit jej prostitucí. S klienty však není jednoduché vyjít, zvláště, když ji obtěžují sprostými telefonáty. A tak Liva vděčně přijímá příležitost, která jí po řadě nedorozumění a peripetií přinese víc než únik od každodenních starostí. Hysterická Kerstenova manželka při krátké návštěvě konečně zjistí pravdu o manželově původu a nedokáže se s ní smířit. Milostnému sbližování Kerstana a Livy tek nestojí nic v cestě. Všichni, včetně Livina citově otupělého bratra, tak v polorozpadlém stavení uprostřed divoké přírody nacházejí dlouho hledané útočiště, přesně tak, jak si to vždy představoval retardovaný Rudy, ale jeho "normální" okolí to stále nemohlo pochopit.
Ačkoli jde o příběh lehce čitelný, fungující podle zaběhnutých žánrových schémat, představuje tato podívaná mimořádný divácký zážitek, a to nejen díky dodržování zásad Dogmy 95 (je fascinující, co vše se dá natočit s nefalšovanými rekvizitami, v nestylizovaném prostředí, za přirozeného světla, bez dodatečné hudby a navíc z ruky), ale i díky vynikajícím hereckým výkonům, které zde podávají přední dánští herci.

Zdroj: 28. Letní filmová škola


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

10 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Svatá kněžna Ludmila

11:10 - 12:05

30 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

45 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

10 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani