Jeden svět
ohodnotit

Metráček

Rok:
1971
Délka:
77 minut
Premiéra v ČR:
3.3.1972
„Metráček je hloupá přezdívka. Copak může být šampionkou ve vrhu koulí Twiggy?“

Komentáře k filmu Metráček

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 21
klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.9.2020
Zdařilá rodinně-dívčí   komedie natočená podle   stejnojmenné knihy Stanislava   Rudolfa. Svěží příběh   plný vtipných dialogů a   situační komiky zaujme   řadou výborných hereckých   výkonů. Kromě málo známé   Markéty Světlíkové v   hlavní roli excelovali   Lubomír Lipský v roli   jejího otce, Jaromír   Hanzlík jako její bratr   Břetislav, Helena   Růžičková coby její teta   Lída ale především pak   Ladislav Mrkvička jako   tělocvikář Bohoušek. Tahle   komedie patří k těm, které   se jen tak neokoukají   (možná i proto, že se   příliš často nereprizuje).
SvoKar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 18.4.2011
"Když nastoupí metráček, dostanete na fráček!"
Příběh o trápení jedné   "nadměrečné"   dívky v tom nejhorším   věku. Nešťastné lásky (k   učiteli tělocviku),   problémy kamarádů, kteří   je sami popírají... puberta.
argenson
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.9.2009
Kdysi jsem tenhle film   považoval za jakousi   černobílou slátaninu o   tlustý holce. Jenže, ejhle.   Léty a srovnáváním s   jinými filmy té doby jsem   dospěl k jakémus takémus   objektivnímu hodnocení a   dneska mě to moc baví.   Zvláště přirozeně   dokonalé výkony dam jako   Myslíková nebo   Růžičková. A koneckonců,   hlášku "lidé jsou   různé" používám s   oblibou už dlouho.
clara.bow
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.8.2009
Tak ho budou zase dávat, a   já musím podotknout, že   tohle byl jeden z docela   povedených filmů na téma :   silnější holka a její   trampoty s nadváhou...
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.10.2009
Jeden z filmů,kterým čas   neublížil - Metráčka jsem   milovala jako holka a pobaví   mne i dnes. Dokonce i moji   pubertální synové ho berou   na milost. Není divu -   rošták Lišák, bezvadný   tělocvikář Bohoušek,   upovídaná teta Lída i   všichni ostatní jsou postavy   a postavičky opravdu   excelentní!
veverka-zrzka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.9.2009
Klasika české   kinematografie. Film   Metráček, no prostě   povídkový příběh podle   knihy Stanislava Rudolfa   (knihu vlastním). Jitka v   podání Markéty   Světlíkové neměla chybu.   Padla jí jak ulitá.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.10.2013
Rudolfovy knížky byly svého   času bestsellery u   dospívajících dívek,   dneska jsou nahrazeny   Lanczovou. Do Metráčka se   povedlo přenést vtipný   příběh dospívající holky   s problémemem, se kterým se   dokázala poprat a vytěžit z   něj to nejlepší. Dneska by   se hroutila, fňukala na   sociálních sítích a   pravidelně lehávala u   psychoanalytika. Mě osobně   vždycky nejvíc bavily scény   s jejím bratrem (Jaromír   Hanzlík) a rodiči, kdy   maminka dirigovala a tatínek   pravidelně utíkal na   "schůze." Jinak i   dneska se podepisuje špatná   známka, když rodiče mají   nejvíc práce a nemají čas   řešit, proč je z písemky   zrovna čtyřka. Smůlu však   mají ti, kteří jsou ve   škole odkázáni na   elektronickou žákovskou. A   lituji, že nebyla zfilmována   i ta část knížky, kdy   Jitka studuje na zdravotnické   škole a chodí do   tanečních. Tahle část   knihy mi přišla vždycky   zajímavější.
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.10.2011
Úsměvný film natočený na   základě dívčího románu.   Je to příběh ze života.   Dříve nepo později ve svém   životě každý člověk   prožívá nějaký ten   mindráček. Nejčastěji to   bývá právě v období   dospívání. Někdy jsou to   pihy, někdy nutnost nosit   brýle, někdy je to nadváha   a jindy třeba zrzavé vlasy.   Hrdinka příběhu svým   způsobem zápasí se svoji   onezitou. Jak se ukáže,   její postava má své   výhody. Exceluje při   vybíjené a zahájí kariéru   u atletického klubu. Když se   člověk dnes podívá na   tento film, uvědomí si, jak   socialistická děvčata byla   dobře krmená. :-) To si   také uvědomím, když   sleduji třeba i archivní   záběry Spartakiádních   cvičení. Film Metrářek by   se dnes mohl řadit mezi   snímky rodinné.
beneva
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.5.2022
Obě knížky jsem kdysi měla   ve své knihovničce a   nejednou jsem je přečetla.   Film už tenkrát viděný   nezklamal mou dětskou   představivost při četbě, a   až na Jandáka se celkem   shodoval s tím, jak jsem si   hlavní představitele   vizualizovala.
I dnes,   po mnoha reprízách se mi   film líbí. Jen je mi líto,   že nebylo natočeno   pokračování podle druhé   knihy, kdy Jitka je už na   zdrávce a Honza po ní chce   efedrin...
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.7.2011
V období dospívání není ti do zpívání
Pamatujete jak bývalo nám,   když nám bylo 14 - 17 a   nebyli jsme žádní Delonové   či holky Bardotky? :-))

Hezký film o   období dospívání, které   nebývá zrovna lehké pro   nikoho a co teprve pro toho   kdo je trošku jiný než   ostatní dorostenci(kyně).   Ono totiž v období   dospívání míváme na sebe   zbytečně přehnané nároky   co se týká zjevu a nemusíme   být zrovna jen "při   těle" jako Jitka, ten   má velké uši, ten velký   frňák, ten pihy, ten je   hubený, ten má brýle...   Nikdo není ideál, to až   později člověk pochopí,   že není nejdůležitější,   jak kdo vypadá, ale jaký je   člověk.
Hezká je   písnička z   filmu:"Neházej svět za   hlavu, dívko co Tě pálí,   že pro tvoji postavu hloupý   se Ti smáli. Krása   skrývaná v tobě jen   spí..."
Milý   film, který zahřeje na   duši. :-)
Petra.Barbie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.5.2008
Neházej svět za hlavu, dívko, co tě pálí...
...že pro tvoji postavu   hloupí se ti smáli - ano,   touhle krásnou písničkou v   podání Milušky   Voborníkové začíná   neméně milý film podle   románu Stanislava Rudolfa o   dívce bojující s kily   navíc. Je to krásné dílko,   plné humoru, vůbec nám   nepřije, že osudy mladých   hrdinů se odehrávají před   skoro 40ti lety! Tento   příběh by se mohl klidně   odehrávat i dnes, zapadla by   mezi nás cílevědomá, i   když trošku nevěřící si   Jitka se svou plnoštíhlou   postavou, třídní krasavice   Nina (dabuje ji Libuška   Šafránková) a playboy Petr   (dabuje Ivan Vyskočil).   Víťa Jandák jako mladý   chlapec je lamačem dívčích   srdcí a žárlil by určitě   stejně jako tehdy....Smutek   nás přepadá, když si   uvědomíme, že laskavá   maminka Míla Myslíková nebo   správně praštěná teta   Helenka Růžičková již   mezi námi nejsou. A co se   stalo s Lišákem neboli Janem   Schmedkou? Kdopak o něm něco   ví? Jen krátce se mihla zde   před kamerou Věra Baťková   v roli Ivanky, Břéťovy   milé...a také ji odvál   čas. Ale učitel Bohoušek v   podání Ladislava Růžičky,   ten chybu zkrátka nemá.   Zajímalo by mne, kde se film   natáčel a zda   představitelé Jitčiných   spolužáků by rádi   zavzpomínali na tehdejší   spolupráci. Najde se někdo?   Budu za to ráda:-)))
LenC2
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.9.2009
No co co - to si hned vybavím   když si vzpomenu na   Metráčka. I po letech má   tato komedie o Jitce své   kouzlo a asi i za dalších x   let bude pořád neokoukaná a   přiznejme si koho ve škole   nebavila vybíjená .
Karius
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.8.2012
Příběh o dívce,která   trpí komplexama, jako mnoho   dalších dívek v jejím   věku a v dnešní době tomu   není jinak--->nadváha a   nespokojenost s vlastní   postavou. Jitčin trénink do   tabule,kde si kreslila lidi   podle jejich zásluh,mě   opravdu pobavil a ty   rány,při té vybíjené...no   jako,docela masakr....Láďa   Mrkvička a jeho legendární   ,,No co co co´´?   haha...Metráček zlatým   písmem v československých   filmových análech zapsán   určitě není,ale svou   kvalitu má--->60%
payo1555
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.4.2013
Metráček je film, který   není prvoplánovitě nějaká   karikatura
o tlusté   dívce. Myslím,že Jitka je   přesně zobrazená postava   dívky, která má sice   mindrák, ale umí zabojovat.   Člověk se podívá na její   spolužačky, které jsou   hloupější a naivnější   daleko víc než ona.Je to   čtyřicet let starý film,   ale je víc o vztazích než   současné seriály.
theremin
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 29.1.2005
Ani dobré ani zlé,ani   studené ani   teplé-priemer.Moja rada-ak   máte dohodnutú   schôdzku-môžete kľudne   ísť,o nič neprídete.Ale ak   sa nudíte,alebo vonku   prší,neriskujete pokazenú   náladu.A ak vás úbohý text   úvodnej skladby rozosmeje a   tým pádom odradí nebojte   sa-ono sa to zlepší.
Steawi
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.12.2009
Je mi trošku líto,že tento   film má tak nízké   hodnocení.Rozhodně by si   zasloužil větší.Já   dávám 10 hvězdiček.Líbilo   se mi to po všech   stránkách,nemluvě o tetě   Růžičkové,která opravdu   neměla chybu a hlavně,že   drží vodovou dietu =).
JanaOss
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.12.2008
Metráček je film mého   dětství. Jako dívka   náctiletá jsem měla   problémy s váhou - prakticky   je mám od narození, až do   teď. Když se objevil film   Metráček, bylo to takové   pohlazení. Myslím si, že je   to hezky zpracované téma o   dívce s nadváhou, která se   nevzdává a neháže flintu   do žita. Škoda, že není   zpracovaný filmově také   druhý díl Metráčka.
Četla jsem jako   dospívající dívka snad   všechny knížky spisovatele   Rudolfa a to právě díky   tomuto filmu. Myslím, že je   dosti sugestivní a dotýká   se problému, jemuž se   málokterý publicista   přiblíží.
DonSalusto
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.9.2009
tuto komedii mam rad,obzvlaste   mimoradne herecke vykony Mily   Myslikove a triumfalni Heleny   Ruzickove ( v mensi roli tety   Lidy!
Gruberova
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.3.2011
Je to velice dobrý   snímek,ať se to někomu   líbí nebo ne,mé hodnocení   je víc jak chvalitebné a   myslím si,že   československá filmografie   se nemusí za tento snímek   stydět.nemám připomínek k   němu.
Komparsista11
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.9.2009
Jsem překvapenej. Filmům pro   mládež se vyhýbám, co   můžu, tentokrát na   naléhání mé přítelkyně   jsem byl ochotný dát šanci   Metráčkovi. Sám jsem se   divil, že mě to docela   bavilo. Určitě proto, že je   to z prostředí pubertální   mládeže 70. let a odpadají   ukničené pětileté děti   trousící moudra jako   dospěláci. Nejvíc mě tam   bavil Lišák a jeho   bezprostřední přístup k   životu. Pozdější ministr   Jandák ještě s vlasama a   štíhlej, to jsem taky   čuměl. Vážně to na mě   působilo, jako když je to z   dnešní doby. Hlavně to   pokuřování   čtrnáctiletých:-) Chyběly   snad jen mobily. Jen škoda,   že se takových filmů   nenatočilo víc. Trpím při   Cibulkových medvědech,   Ufňukaných Veverkách nebo   Kačence se strašidlama. Ale   filmů pro mládež z   prostředí dospívajících,   s absencí rozječených   mrňousů je fakt málo.
richi23
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 4.9.2009
Metráček je film mého   dětství,měl a ještě mám   ho moc rád.
A když se   dívám tak se moc zasměju je   česká dobrá   komedie...:-)Moc se těším

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih111691minih111691Žraločí tornádo (2013) [TV film] 
Sharknado n
minih50338minih50338Farmářova dcera (1947) 
The Farmer's Daughter n
minih23029minih23029Vyhlídka na vraždu (1985) 
A View to a Kill n
minih28333minih28333Návštěvníci (1983) [TV seriál] 
Návštěvníci n
minih54764minih54764Don Quijote (2000) 
Don Quixote n
minih62842minih62842Komedie s růžemi (1984) [TV film] 
Komedie s růžemi n
minih40327minih40327Nebezpečný vlak (1999) [TV film] 
Final Run n
minih39563minih39563Radostné události (1983) [TV inscenace] 
Radostné události n
minih54456minih54456Ať žijí rytíři (2009) 
Ať žijí rytíři n
minih25073minih25073Šmankote, babičko, čaruj! (1998) 
Šmankote, babičko, čaruj! n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - O zakletém králi a odvážném Ma...

15:50 - 17:15

1 minut již uběhlo
84 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

15:35 - 16:30

16 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

21 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

21 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190376
Osobností: 697524
Fotografií: 763185
Plakátů: 375836
Obsahů a biografií: 177996

Poslední komentáře

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10