Duben
ohodnotit

Město žen

La città delle donne

Další název:
Mesto žien; La Cite Des Femmes
Žánr:
Země:
Rok:
1980
Délka:
103 minut
„Muž nadsamec, žena všech podob a jejich odvěký svár v mistrovském podání Federica Felliniho.“
Popis / Obsah / Info k filmu Město žen
"VŠECHNY ŽENY JSOU KRÁSNÉ" pravil Mistr Fellini onu věčnou, i když ne vždy vděčnou PRAVDU na transparentu při srocení žen hned v úvodu téhle mistrovské taškařice.

Groteskní hříčka o flirtu jednoho stárnoucího živočišného poživačníka, který utíká z jedné ženské náruče do druhé a při tom pěje ódy na jejich pozadí, se změní v typicky felliniovské putování hlavního hrdiny, režisérova alter ega Marcella Mastroianniho, konfrontovaného se sebevědomými, muži pohrdajícími ženami.

Barvitá podívaní, která obsahuje řadu dekadentních prvků a extravagantních scén, kde divák až do samotného závěru netuší, kde končí realita a začíná halucinace nebo sen, je vlastně nadčasovým vyjádřením onoho odvěkého, láskyplně svárlivého vztahu mužů a žen.

Federico Fellini patří k největším mistrům světového filmu. Dokázal oslovit nejširší publikum a MĚSTO ŽEN patří k vrcholům jeho tvorby.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Město žen
Po filmech Sladký život, 8 1/2 a Roma se režisér Federico Fellini a jeho herec Marcello Mastroianni znovu sešli na filmu Město žen. Také ženy z titulu nového společného díla patří k Felliniho oblíbeným motivům: ženy všech podob, povah, tvarů, ženy staré i mladé, sebevědomě agresivní i naivně nevinné, mateřské typy i emancipované dračice… I když Město žen je spíše film o mužích než o ženách.

Sukničkář Snaporaz (jehož nemohl hrát nikdo jiný než právě Mastroianni) koketuje ve vlaku s neznámou kráskou. Při jejím pronásledování se ocitne v hotelu, kde právě probíhá kongres feministek. Snaporaz se stává objektem jejich zájmu a vášní – a najednou je toho moc i na vyhlášeného záletníka. Ve snaze rozparáděným ženám uniknout se Snaporaz dostane do vily doktora Katzoneho, jenž právě oslavuje svou desetitisící milenku. Ale ani tady nenajde uprchlík definitivní záchranu…

Mnohem více než dějem však Město žen zaujme způsobem vyprávění. Celý film je doslova ohňostrojem obrazů a asociací, stejně jako citací z jiných Felliniho snímků. Satira se mísí s fantasknem a Snaporaz alias Fellini alias muž jako takový klopýtá svými bizarními představami a vzpomínkami.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Město žen
Do snového města, které obývají pouze ženy ze vzpomínek, představ i skutečného života, přichází hrdina. Setkává se s pokušením, příjemnostmi i nástrahami.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Město žen
V roce 1980 se tehdy šedesátiletý Federico Fellini po osmnácti letech opět ztotožnil se svým kmenovým hercem Marcellem Mastroiannim, aby jeho pro-střednictvím pronikl do fantastického světa Města žen: Guido; hlavní hrdina filmu 8 Il2 (1962) zestárl stejně jako jeho představitel; převtělil se do podoby ctihodného staršího profesora Snaporaze, prototypu průměrného mužství. Tvůrce ho vysílá na pout' bludištěm svých nejniternějších traumat, představ a snů, aby hledal ideální ženu. Sebevědomý muž ztrácí na této cestě mužnou pýchu, hrdost i čest ironickou odměnou za vytrvalost a prožitá příkoří se mu stává poutavý let balónem ve tvaru dobře vyvinutého Ideálu. Nakonec však přece jen skončí pádem; nikoli ovšem na tvrdou zem, ale zpět do reality, v níž snil svůj sen neuspokojeného mužství - Město žen nepatří k vrcholům režisérova díla, spíše se dá přirovnat k jednomu z milníku v životě tvůrce, obdařeného bujnou fantazií. Fellini cituje některá svá starší díla; Město žen s nimi spojuje především autorovo přesvědčení, že film je barvami a bizarnostmi obdařeny sen, jehož prostřednictvím se může člověk podělit o tajnosti fantazie, duše a podvědomí.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:15 - 17:40

4 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Útulek pro záchranu šimpanzů J...

16:40 - 17:30

39 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

19 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2003/1) [TV pořad]

16:40 - 17:55

39 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376372
Obsahů a biografií: 178206

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10