Duben
ohodnotit

Město Bohů

Cidade de Deus

Další název:
City of God
Žánr:
Rok:
2002
Délka:
135 minut
Premiéra v ČR:
10.7.2003
„Jejich domovem je ulice Ria de Janeira, jejich hračkami pistole. Učí se tančit na krvavém karnevalu smrti.“

Komentáře k filmu Město Bohů

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 26
red.mann
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.10.2019
Drsný život mladíku ve   slumu Ria de Janeira. Dobře   odvedená práce, výborný   příběh a kvalitní kamera.   Určitě stojí za vidění.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.1.2017
Syrový a brutálně   realistický pohled na život   v brazilských slumech.   Krutosti násilí jsou aspekty   všedního dne, do něhož   jsou zapojeni i děti   jakéhokoliv věku. Po ranním   probuzení si nikdy nikdo   není jistý, jestlipak se   ještě dožije večera. V   podstatě se dá říci, že   americký divoký západ byl   oproti tomuhle procházkou   růžovým sadem. Příběh   sleduje osudy dětí a   dospívajících se zbraní v   ruce, kšeftující s   čímkoliv a nerespektující   naprosto nic a nikoho. Pro   dokonalou autentičnost byli   použiti převážně neherci   a o zbytek se už postarala   jen dokonalá režie, kamera a   střih. Film, který šokuje   každou vteřinou. V podstatě   se dá říci, že tohle není   nic pro slabé povahy.
ras84
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.1.2014
Město Bohů - City of God
Perfektná filmárska práca.   Napriek tomu, že tu neprejde   minúta, kedy by niekoho   nezastrelili, nedobodali,   nezmrzačili, tak prakticky tu   násilie nezbadáte. Jedna z   najlepších kamier a   režisérskych výkonov, aké   som videl.
k filmu   samotnému ťažko niečo   dodať, neviem do akej miery   sa film pridŕža   autobiografie Paulo Linsa, ale   pohľad na realitu zákulisia   karnevalových krásavíc   nemôže nechať nikoho   chladným.   "nádherná" (ak sa   toto slovo dá použiť)   štúdia na krutú realitu   sveta, ktorému je jedno kto,   alebo čo ste. nemilosrdne   vás vcucne, vnúti vám svoje   pravidlá, zomelie vás a   vypľuje. a ak jeho pravidlá   príjmete za svoje   dobrovoľne? vcucne vás,   pomelie a vypľuje...
a   posolstvo? niet nádeje! ak aj   uniknete, mesto bohov žije   ďalej v novej generácii   násilia.

+   surové zobrazenie reality   slumov ria v druhej polovici   20.storočia, ktoré si   neberie servítky
+   žiadna falošná hra na city,   žiadne vnucovanie názoru   toto je zlé/toto dobré
+ skvelá kamera a   réžia
+ fakt, že   film je podľa skutočnosti je   uvedený až na konci
+   neznesiteľný záver (SPOILER   ktorý vám najprv dá nádej   a potom ju bez akejkoľvek   milosti roztrhá a zadupe   SPOILER)
Pecik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.4.2012
Vysoké hodnocení mě také   trochu překvapilo... Určité   poselství film určitě má,   nicméně těžko říci pro   jakého diváka jaké. Nám to   připadá až absurdní, ale   zároveň se nás to tak málo   dotýká, že krom zamyšlení   nic nového nepřinese-   myšlenka "jak se tu   nakonec máme hezky" a   "budujme lepší   svět" nás rychle v   činech opustí. Ty které by   to mělo ovlivnit nejvíce   tento snímek zase téměř   určitě neuvidí=) Zajímavé   okénko do undergroundu v Riu.   Doporučuji, ale bez   jakýchkoli očekávání
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.2.2012
Pravda je, že filmů na   podobné téma je mnoho. Ani o   žádnou velkou kulturu zde   nemůže být v tomto   případě řeči. Film o   něčem však vypovídá.   Máme; obyvatelé Čech,   Moravy a Slezka; relativně   štěstí, že žijeme v   klidné části světa. Děj   filmu se odehrává v místě,   kdy smrt je všude přítomna   a pilně úřaduje každý   den. Film vypráví o dětech,   které vraždí, berou drogy,   obchodují s nimi a provozují   i prostituci. Děj se   odehrává v rozmezí asi   dvaceti let. Vypráví se tu   hned několik příběhů.   Film pozorného diváka musí   donutit přemýšlet o tom, co   ve světě existuje. Jak   drsné prostředí je školou   života. Školou života   přežít.
Brazílie   patří dnes ke 4 státům   (vedle Číny, Indie a Ruska),   které v blízké budoucnosti   budou určovat vývoj   světové ekonomie.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 8.1.2012
Ďalší film z reality
Presne film aký nemám rád,   pozrel som si ho iba na   odporúčanie. Nechápem to   pozitívne hodnotenie, mne to   nejak excelentné nepripadalo.   Nuda, otrepané téma a hlavne   za každú cenu šokovať   násilím a vraždiacimi sa   deťmi navzájom. Ak je to   podľa skutočnej udalosti, to   si nevedia represívne zložky   s tými slumami poradiť?   Neviem, ak sa tam strieľajú   podobným tempom, tak sa   divím, že tam do roka ešte   niekto ostane nažive. Na to   sa dá povedať iba jediné,   škoda mladých životov. Nič   sa nedá robiť, podobných   filmov (akože z reality) je   dnes fúra. Táto doba však   vyžaduje iný druh filmu.   Absolútne sa mi nepáčil
vojtam
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.1.2012
Na tenhle film jsem včera   náhodou narazil na ČT2, to   byl teda nářez.Nic   brutálnějšího jsem dlouho   neviděl, každých pět minut   tam byl někdo roztřílenej,   ubodanej nebo umlácenej a to   šlo hlavně o děti, kterým   nebylo víc jak šestnáct   let. Na konci psali, že to   bylo podle skutečné   události. V noci se mi otom i   zdálo, hrůza....90%
wlki
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.11.2010
...
velice zajimavy film, drsnejsi   o to, ze je podle skutecne   udalosti.. Jak zazni ve filmu:   Toto je uplne jine Rio nez to   z pohlednic..
olgab
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.10.2010
Syrový film,natočený v   těch   nejnaturalističtějších   barvách,kdy máte někdy   chuť všechny ty děti   postřílet,protože nevidíte   východisko.Nejhorší na tom   je,že ty děti nemohou za to   do jakého prostředí se   narodily.Bohužel je to   skutečná brazilská   realita.Film na podobné   téma-Konečná linky   174.Chudoba života ve   slumech,žádná   Copacabana.Tady se prostě   nedá říct:je to jen film.
muzlik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.8.2010
POdařený film, napínavý od   začátku až do konce.   Udivila mě krutost dětí,   které žijí ve slamech.   Život člověka jak se zdá   nemá žádnou cenu což je k   breku...
karlosphonic
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.3.2010
Bez chyby
Připadá mně,že režisér   natočil Město bohů   stylem:Chcete vidět,jak to   vypadalo od 60.let ve slumu   Ria?Tak tady to máte!Obrázek   si udělejte   sami.Syrovost,násilí,brutali   ta,ale i zamilovanost-to vše   ve Městě bohů najdete bez   podlézavosti(viz.Milionář z   chatrče).Skvělé,jak mě   chytla scéna, kdy   malinkatého haranta by jste   nejraději zastřelili za   přepadení a pak vám ho je   během minuty líto,když se   vaše přání plní a on   kouká uplakaně do ústí   pistole.Film bez   chybičky,takže bez   rozmýšlení dávám   nejvyšší   ohodnocení.Parádní,srozumit   elná podívaná bez   kalkulu.Drsná realita v   nejčistší nahotě.Bravo!
Plivník
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.6.2009
Bez příkras vyprávěný   příběh o válce gangů v   Riu posbíral řadu cen. Sice   vás na začátku trochu zmate   časovými skoky, ale to je v   postmoderním umění v   módě, takže se to dá   zvládnout. Poselství filmu   je víc než výmluvné a   platné – kultura ghetta se   replikuje v dalších a   dalších generacích a nikdo   s tím nic nenadělá. A   nezmění to ani těch pár   jedinců, kterým se podaří   uniknout a žít společností   uznávaným stylem života.
Pyjan_eS
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.1.2009
Solidní film s velmi dobrým   příběhem a navíc se   dozvíme že byl inspirován   skutečností...Je holt   vidět, že drogy ve své   době vládli světu.   Přezdívky jednotlivých   aktérů byly taky ligové :-)
FDbJakub
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.1.2009
Vlastně jde o to, že je to   podle skutečnosti, a že je   to neskutečně chytlavý.   Prolínající se příběhy,   dobře vyprávěné vám   utkví v hlavě na hodně   dlouho.
divokan
Hodnocení:
Přidáno: 5.4.2008
jeden z nejvěrohodnějších filmů
ten film má spád a úžasný   příběh , který se sice   točí kolem mladýho kluka ze   slumu , ale je vněm spousta   dalších skvělých postav o   kterých by se dalo natočit   10 dalších filmů . Jediná   škoda je , že tento film   nebyl natočen jako sága typu   kmotr I,II,III.... Nic jdu se   zbalit a letím do Ria . Sednu   si na terasu přehřáté   hospůdky ve slumu.......
Cash89
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.1.2008
Myslím že jeden z   nejlepších filmů vubec,   tvrdá realita v brazílii a   ne klasický americký   střílečky, je to uplně   jiný zpracování filmu než   na jaký sme zvyklý a hodně   povedený... sice je v tom   občas trochu guláš ale dá   se na to podívat znova a   podruhé to už líp   vnímat... nedají se tu   nějak hodnotit herecký   výkony páč tito lidi to   mají v krvi a je tam dost   neherců ale bylo vidět že   je to baví... chvílama až   velká brutalita ale musíme   tomu věřit...
Chrustyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Výborná podívaná z Ria de   Janeira jak ho neznáte.   Režisér nám toto místo   ukazuje jako místo plné   drog, zbraní a zabíjení kde   jsou mrtvoly na denním   pořádku. Skvěle syrová   podívaná kde se zabíjí   všichni bez ohledu na věk.   Ale není to jen násilná   bezmozková podívaná. Je to   hlavně film složený z   několika příbehů   spojených do jednoho celku se   skvělými herci, vynikající   hudbou a perfektní kamerou.
Stilicho
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.9.2007
Donedávna jsem bral za jeden   z nejlepších   přestřelkovejch filmů Pulp   Fiction, byl plnej drog a   všeho možnýho. Dnešním   dnem mi nezbývá než říct   mýlil jsem se. S opravdovým   štěstím jsem se dostal k   tomuto DVD přes mého   strýce. Film naplnil všechny   má očekávání nadmíru.   Dosáhl jsem svého, zamyslel   se nad místním způsobem   života. Nezabiješ, budeš   zabit. Kamera, střih,   skvélý scénář a herci,   kteří se chovali absolutně   přirozeně, neskrývali   zášť, lásku, nevraživost,   vztek. Kombinace všech   faktorů vytvářela celek,   který je tak realistický,   že nevěříte, že to   opravdu není dokument, ale   film podle skutečné   předlohy. Brazilská policie,   vlastně vesměs celá   latinsko americká policie je   lehce podplatitelná, díky   nízkým platům. Chudoba,   nemoci a zbraně to nevyvolá   nic jiného než paniku,   vraždění a válku. Lidé si   ani při navštívení Ria de   Janeira neuvědomují, že za   kopečkem, není zbohatlá   smetánka koupající se na   překrásný plážích, kde   popíjí místní drinky, ale   realita. Pouho pouhá realita   a ta je mnohdy tvrdší než   nevědomost.
Zelisko
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.7.2007
Celou dobu, co jsem na film   koukala jsem si říkala, jak   někdo může něco takového   vymyslet?? Na konci filmu jsem   byla úplně paf, když jsem   se dozvěděla, že je film   natočen podle skutečné   události...Hold v některých   jiných zemích se nežije   tak, jako v České Republice   - naše kriminalita je o   něčem úplně jiném.
Le_Chuck
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.7.2007
Pre mňa bolo zhliadnutie   tohoto filmu ako živá voda.   Po skončení som sedel s   otvorenou hubou, vstrebával   skutočný filmový zážitok   a ďakoval že niesom   súčasťou takého sveta, kde   by ma niekto zastrelil napr.   za to že sa mu nepáčil môj   názor na film. Spektakulárne   - iné slovíčko ma   nenapadá. Relatívne   zložitý príbeh je   rozprávaný naozaj   zrozumitelne a pri svojej   stopáži 130 min. som nemal   pocit, že by tam bol jediný   zbytočný záber. Má to   hustú atmosféru a vyzerá to   skutočne.
MildaX
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.4.2007
To se musí vidět
Výborný film. Brutální   prostředí slumu brazilského   Ria, kde život nemá žádnou   cenu, pistole nosí malé   děti a díky naprosté   absenci morálky i kladných   vzorů nikdo nevidí žádnou   šanci na lepší život.
Hlavní hrdina sbírá   střípky naděje na cestu ven   ze slumu skrz optiku svého   fotoaparátu... ale bude to   stačit?
Byl jsem velmi   překvapen jak realisticky je   film natočen. Ocenění   která získal si naprosto   zaslouží.
zanes
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.5.2006
Příběh, který pojednává   o životě v ghettu   jihoamerického města Rio de   Janeiro. Během filmu se   vystřídá několik   vedoucích gangu, který   krade, zabíjí a tím   získává své postavení.   Celý příběh je plný   kouření trávy, šnupání   kokainu, střílení atd…   Několik zajímavých   momentů, ale celkově mě   film moc nepřipoutal.   Natočeno podle skutečné   události.
Myshitchka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.10.2005
Co k tomuto filmu dodat,   jasnejch deset bodu, to se   musi videt...natočenej podle   skutečnýho příběhu a je   to natoceny tak, ze tomu verim   kazdou minutu, kazda minuta me   desi a strasne bavi!:) Btw. ma   to vybornej soundtrack!
christinak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.7.2005
Celkem silný kafe vidět tak   malý děcka, jak se navzájem   zabíjejí a jak z nich pomalu   vyrůstají bezcitní   gangsteři. Tenhle film vás   dostane především silným   příběhem.
hellstorm
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.4.2005
Drsný pohled do minulosti   města Ria de Janeira. Film   natočený podle skutečných   událostí podává poutavý a   nevtíraví pohled do   podsvětí v Brazílii,   ukazuje jak se z dětí   postupem času stávají   gangsteři. Film mě velmi   zaujal a mohu ho doporučit   všem.
nash
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.2.2005
Působivý snímek z drsného   prostředí Ria de Janeira. Ze   začátku jsem se těžko   orientoval ve větším   množství hlavních i   vedlejších postav, ale   postupem času to bylo lepší   a lepší. Trochu mi to   připomínalo Amores perros,   jen to bylo o trochu slabší   hlavně co se týče emocí.   Prostě mě to tak nechytlo za   srdce. Ale jinak vynikající   filmařina s   charakteristickým stylem - co   si přát víc?

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih54210minih54210Odsouzené (2009) [TV seriál] 
n
minih6839minih6839Dračí Lady (1992) 
Lady Dragon n
minih158355minih158355Vražedné jezero (2016) [TV film] 
Ozark Sharks n
minih142468minih142468Zhasni a zemřeš (2016) 
Lights Out n
minih7779minih7779Freonový duch (1990) 
Freonový duch n
minih5950minih5950Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992) 
Dědictví aneb Kurvahošigutntág n
minih86801minih86801Red 2 (2013) 
Red 2 n
minih175385minih175385The Maniac (1963) 
The Maniac n
minih8772minih8772Hry pro mírně pokročilé (1986) 
n
minih63034minih63034Na mušce (2007) [TV film] 
Sharpshooter n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190534
Osobností: 697813
Fotografií: 763956
Plakátů: 376532
Obsahů a biografií: 178260

Poslední komentáře

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10

Nesvatbovi (2005)

Nesvatbovi
Já mám tuhle komedii fakt   rád. V mém věku už na   takové velké lásky moc   nevěřím, ale ve filmu mě   to baví. Owen Wilson je   sympoš a více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Erikovy narozeniny (1998) [TV ep...

Erikovy narozeniny
Lehounce přihodím směrem   nahoru, ale díl se povedl,   skvělej byl Fez ačkoliv toho   moc neřekl, ale i Erikova   maminka, opět několik   silných hlášek a scének:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10